Poliția Rutieră Piatra Neamț cere Primăriei și Consiliului Local să nu mai încalce legea

Din când în când apare câte o instituție a statului român care își aduce aminte că există legi și că ele ar trebui respectate. Poliția Municipiului Piatra Neamț, exasperată de toate schimbările care apar în traficul din Piatra Neamț, a transmis o informare către Primărie și Consiliul Local, care, pe fond, arată că, din acest punct de vedere, legea a fost călcată cu nonșalanță în picioare. Dacă este vorba despre neștiință sau prostie, e greu de spus, dar în mod sigur este vorba despre mult dispreț. Pe scurt, amenajarea parcărilor de reședință, marcajele rutiere, trecerile pentru pietoni sau circulație închisă pentru asfaltare nu se pot face fără aviz scris de la Poliția Rutieră. Așa cum s-a întâmplat de ani buni.

Ce se spune oficial în informare: ”Lucrările solicitate și supuse dezbaterii din Comisia rutieră din cadrul Primăriei Piatra Neamț au un caracter informativ-consultativ și nu țin loc de aviz în sensul legii, aviz care trebuie să fie distinct, în formă scrisă și care are la bază documentații tehnice întocmite de specialiști (planuri, proiecte, etc.). Astfel, în vederea punerii în aplicare a prevederilor legale, vă rugăm ca pentru emiterea Hotărârilor de Consiliu Local care privesc înființarea parcărilor de reședință, înființarea de construcții care necesită acces la drumul public, instalarea de mijloace de semnalizare rutieră, înființarea/ desființarea amenajărilor rutiere, etc., vă rugăm să solicitați ca documentația care stă la baza proiectului de hotărâre să conțină avizul scris al Biroului Rutier Piatra Neamț și nu referatul Comisiei Rutiere din cadrul Primăriei Piatra Neamț, care are caracter informativ-consultativ”.

Cms. Dănuț Urserescu, șef Birou Rutier – Poliția Municipiului Piatra Neamț, a fost mult mai clar: ”Comisia rutieră dă un aviz consultativ, însă, așa cum spune legea, autoritatea competentă în domeniul circulației pe drumurile publice privind respectarea normelor din acest domeniu este MAI, prin Inspectoratul General al Poliției Române, iar reglementările privind circulația pe drumurile publice se emit de autoritățile publice centrale sau locale cu atribuții în acest domeniu, numai cu avizul IGSU. La Piatra Neamț, Biroul Rutier este obligat să emită aceste avize. Conform legii, nu ai voie să faci absolut nicio modificare fără aviz scris. De exemplu parcările de reședință s-au făcut fără a avea avizul scris. Marcajele rutiere sunt în aceeași situație. Nu pot cei de la Publiserv să facă marcaje fără a respecta niște criterii. Pentru asta, este necesar avizul nostru. Treceri pentru pietoni se fac acolo unde trebuie și nu din zece în zece metri pentru a bloca traficul. De aceea dă Biroul Rutier avize scrise. Astea sunt doar câteva exemple. Nu este prima dată când informăm Primăria și Consiliul Local. Eu, ca autoritate în domeniu, sunt obligat să aplic legea. Dacă vreodată se întâmplă ceva, trebuie să răspundă cine a greșit. Comisia rutieră dă un aviz consultativ. Asta nu înseamnă că toate deciziile care se iau acolo sunt bune de pus în practică. De aceea este necesar avizul scris al Biroului Rutier, pentru că nu toți membrii respectivei comisii au pregătire în domeniu”.

Până la această informare, au mai existat vreo 20 de atenționări, pe aspecte punctuale, dar fără să primească vreun răspuns concret de la Primărie. Legea a fost încălcată cu nonșalanță, pentru că, nota bene, nu au existat repercusiuni pentru cei care o încălcau. Se cheamă amenzi și probabil cei care ar fi trebuit să dea avizul ar fi trebuit să le aplice.

Conducerea Primăriei Piatra Neamț se raportează doar la avizul Comisiei Rutiere: ”Da, am văzut informarea trimisă de Biroul Rutier al Poliției Municipiului Piatra Neamț. Tot ceea ce s-a făcut până acum a fost cu avizul Comisiei Rutiere. Eu cred că trebuie eliminată birocrația, dar, dacă legea spune așa, noi o vom respecta și ne vom conforma”, a spus Dragoș Chitic, primarul municipiului Piatra Neamț. Evident că birocrația trebuie eliminată, dar amănuntul numit lege trebuie respectat. Cât despre competențele membrilor Comisiei Rutiere în materie, cel puțin în privința consilierilor locali, ele pot fi căutate în propria lor activitate. (V.B.)

One comment

  • Elena

    august 31, 2018 at 9:04 pm

    Dar de semaforul din fața Muzeului de Istorie, care blochează circulația în sensul giratoriu ce aveți de zis? Este corect amplasat?

    Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *