Acasă Actual CNI Piatra Neamț a primit, la jubileu, înalta binecuvântare a ÎPS Teofan

CNI Piatra Neamț a primit, la jubileu, înalta binecuvântare a ÎPS Teofan

Deschiderea anului școlar și împlinirea a 50 de ani de la înființare sunt evenimentele care au adus astăzi, 10 septembrie, la festivitatea de la Colegiul Național de Informatică din Piatra Neamț pe ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Ceremonia a început cu zece minute după ora programată, ora 10, din cauza întârzierii Mitropolitului Teofan. „Ne-am rătăcit un pic”, le-a spus, zâmbind, oficialităților care l-au întâmpinat, alături de conducerea colegiului fiind prezenți inspectorul școlar general Elena Laiu, inspectorul școlar de specialitate Florentina Ungureanu, prefectul Daniela Soroceanu, senatoarea Emilia Arcan, primarul Dragoș Chitic, vicepreședintele Consiliului Județean, Ion Asaftei, protopopul de Piatra Neamț, Valentin Tofan, preotul Gheorghe Pușcălău, de la parohia „Sfântul Mina”.

Festivitatea a debutat în acordurile imnului național, interpretat de eleva Patricia Buruiană. A urmat o scurtă slujbă de binecuvântare oficiată de ÎPS Teofan, cu rostirea împreună a celor de față – elevi, profesori, părinți, oficialități, preoți – a rugăciunii „Tatăl nostru”.

În cuvântarea adresată după ceremonia religioasă, ÎPS Teofan a îndemnat ca munca celor implicați – școală, părinți și strădania elevilor – să se întemeieze pe Dumnezeu. „Veți zice, dar ce are a face Dumnezeu, ce să mai caute Dumnezeu?! Încerc a vă răspunde la această întrebare, care, într-o formă sau alta, știu că este prezentă în mintea multora: Dumnezeu are ce căuta, pentru că eu sau oricare dintre dumneavoastră nu suntem rezultatul unui întâmplări, unui hazard, ci Dumnezeu a făcut ca noi să ne naștem, prin iubirea părinților noștri. Faptul că noi, peste ani și ani, vom pleca în altă lume, nu înseamnă că se sfârșește viața noastră aici, ci vom avea perspectiva veșniciei unde-l vom întâlni pe Dumnezeu. Istoria arată că omul care l-a avut în viața lui pe Dumnezeu a fost mai plin în sufletul său, a avut rezultate mai bune, a avut mai multă bucurie decât tristețe în viața lui. Vă rog, vă propun, insist ca Dumnezeu să facă parte din viața dumneavoastră, pentru ca împreună cu dascălii, cu voința proprie și cu binecuvântarea și rugăciunea părinților dumneavoastră de acasă, avându-l pe Dumnezeu ca fundament al acestei întreite contribuții, să aveți un an binecuvântat, o viață binecuvânată și să fiți bucuria dascălilor, a părinților voștri și a bisericii”.

Prof. Daniela Neamțu, directoarea CNI Piatra Neamț, a mulțumit oaspeților pentru participarea la debutul unei etape importante a colegiului: „Anul acesta, Colegiul Național de Informatică împlinește 50 de ani de când primii elevi au intrat pe porțile școlii. Este un an deosebit și la această festivitate de deschidere, de care ne bucurăm cu toții, avem invitați deosebiți cărora le mulțumim pentru prezență. Vă urez tuturor celor aici de față un an binecuvântat, un an cu rezultate deosebite și un an de sărbătoare pentru toți. Le mulțumesc elevilor care învață aici, le mulțumesc părinților, cadrelor didactice și tuturor celor care ne sprijină”. La finalul festivității, ÎPS Teofan a oferit directoarei Daniela Neamțu icoana Sfântului Ștefan cel Mare „ca să vă fie sursă de inspirație” și un set de cărți dedicate Centenarului publicate de Mitropolie. La rându-le, conducerea CNI i-a dăruit Mitropolitului Moldovei și Bucovinei o tabletă e-reader cu Biblia on-line și două cărți cu subiectul tezei de doctorat a ÎPS Teofan.

În discursul său, prefectul Daniela Soroceanu a vorbit despre importanța începutului de an școlar și a urat „succes în anul Centenarului, în această jumătate de veac pe care o sărbătoriți anul acesta și să ne vedem cu bine peste altă jumătate de veac”.

Senatoarea Emilia Arcan a promis sprijin pentru orice inițiativă legislativă ce privește învățământul și a îndemnat la speranță: „în anul Centenarului, avem cu toții obligația morală să reflectăm cu pioșenie la tot ceea ce a reprezentat istoria neamului românesc, să trăim prezentul în liniște, pace și armonie și să privim în viitor în unitate și cu speranța de mai bine. Vă felicit pentru că duceți numele învățământului nemțean departe, în țară și în străinătate, mult succes tuturor!”. Primarul Dragoș Chitic a promis sprijin, în continuare, „pentru un act educațional de calitate în municipiul Piatra Neamț” și a îndemnat elevii să considere „școala nu ca pe o obligație, ci ca pe un element esențial al carierei voastre viitoare”.

Discursurile oficialităților au fost încheiate de inspectoarea generală școlară Elena Laiu: „Iată-ne astăzi la început de an școlar, cel mai important eveniment din viața dascălilor și elevilor, cu convingerea că vom fi mai buni și vom cuceri noi ștachete ale cunoașterii. Dragi elevi, am încredere în forța și valoarea voastră, în dăruirea și profesionalismul colegilor de la catedră și am credința că rezultatele noului an școlar 2018-2019 îmi vor confirma încrederea acordată. Să vă dea Dumnezeu sănătate, putere de muncă, entuziasm și speranță, iar dorința de a excela să ne călăuzească pe noi toți. Doamne ajută!”.

GALERIE FOTO:

(C.I.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here