Liga a IV-a & Liga a V-a: Începe fotbalul judeţean!

Duminică, 9 septembrie, de la ora 11, caravana ligilor judeţene de fotbal porneşte la drum pentru noul sezon. În Liga a IV-a va fi o ediţie inedită, la care participă doar şase formaţii, dintre care trei (Bradu Borca, Speranţa Răuceşti şi Ozana Târgu Neamţ) au anunţat obiective îndrăzneţe. Liga a V-a este ceva mai populată, 18 echipe, care îşi vor disputa întâietatea în două serii stabilite geografic: zona Roman şi restul judeţului.

Care este situaţia celor şase echipe din eşalonul superior al fotbalului judeţean în rândurile următoare.

Bradu Borca a fost poate cea mai discretă dintre favorite în această perioadă de vacanţă. Formaţia de pe Valea Muntelui va fi o mare necunoscută, cel puţin până la etapa de duminică, întrucât a disputat în Neamţ un singur joc amical (0-0 cu Victoria Horia) şi acela într-un context mai curând festiv. Bradu Borca a fost extrem de activă la transferuri, dar a şi pierdut oameni de bază în sezonul trecut. Între plecările importante se numără: Săriţanu, Gorovei, Moşneguţu, Vadim Aramă sau Iftimie. Dintre marile vedete aduse pentru play-off în sezonul trecut, Trică este plecat la CFR Cluj, Zmeu e accidentat, iar despre Bâlbă nu se ştie când revine din Anglia. Guţu, Pricop și Mario Şchiopu (ultimul abia acontat de la Speranţa Răuceşti) vor renunţa la terenul mare în favoarea futsalului. La capitolul veniri, pot fi enumeraţi: Enache de la Unirea Ruginoasa (Iaşi), Ştirbeţ de la Speranţa Răucesti, Baboi şi Nuţu de la Victoria Leţcani (Iaşi), Munteanu, Păun şi Grigoraș jr. de la LPS Iași, Gorea, fost la Teiul Poiana Teiului şi Bravo Bodeşti, Talpan şi Crengăniş de la Ştiinţa Miroslava.

După cum spune antrenorul Florin Pintilii, nici obiectivul în noul sezon nu este foarte clar: ”Nu mi s-a spus clar, însă cu siguranță se doreşte câștigarea campionatului!”.

Energia Pângăraţi este formaţia care a făcut pasul curajos spre Liga a IV-a, fiind probabil echipa care a salvat acest sezon al eşalonului superior. La capitolul plecări, pot fi trecuţi deja, din păcate, doi jucători care au efectuat perioada de pregătire la Pângăraţi, dar mai sigur vor evolua la Ozana Târgu Neamţ: Apreutesei şi Zaiţ.

Legat de jucători veniţi şi jucători plecaţi, prefer să nu mă pronunţ încă, deoarece fereastra de transferuri se închide pe 7 septembrie, deci mai pot apărea ceva surprize. Oricum ar fi, avem un lot mult mai complet decât sezonul trecut, când am terminat pe locul 4 în Liga a V-a. Loc de mai bine este totdeauna, dar nimic bun nu se construieşte peste noapte”, spune antrenorul-jucător Bogdan Radu.

Bogdan RADU (Energia Pângăraţi) – atac la poarta apărată de Ştefan MEREUŢĂ (Victoria Horia)

Formaţia din Pângăraţi a disputat trei partide amicale (5-2 cu Vulturul Costişa, 7-2 cu Arsenal Văleni şi 3-4 cu Victoria Horia), care au arătat multe lucruri bune, dar şi destule slăbiciuni. Astfel că obiectivul este unul prudent: ”Îmi aduc aminte că au fost vremuri când, dacă terminai Liga a IV-a pe locul 6, erai una din echipele bune din judeţ. Acum să termini pe locul 6 e minimul posibil. Teoretic, ne propunem să prindem ultimul loc de play-off, însă nici dacă vom termina pe locul 6 nu va fi o mare contraperformanţă. Important e să practicăm acelaşi fotbal bun calitativ, să marcăm mult şi să ne bucurăm de fotbal”, a mai precizat Bogdan Radu.

Moldova Cordun este, de asemenea, o mare necunoscută. În sezonul trecut, formaţia din zona Roman s-a clasat în partea de jos a clasamentului (locul 7), dar ar fi o mare eroare să se pornească acum de la acest reper. Faţă de ediţia trecută de campionat, Moldova Cordun a pierdut doar doi jucători: Bogdan şi Dragoş Catargiu. La capitolul veniri, se pot consemna trei jucători, toţi de la Voinţa Ion Creangă, formaţie care nu s-a mai înscris în nicio competiţie în noul sezon. Din câte se ştie, Moldova Cordun a disputat un singur meci amical, pe care l-a pierdut cu scorul de 1-4, în faţa Victoriei Horia.

Ambiţiile echipei din zona Roman sunt totuşi mari: ”Obiectivul nostru este să ne menţinem între primele trei echipe în clasament”, a declarat preşedintele Iulian Popescu.

Speranţa Răuceşti este, teoretic, a doua (sau poate chiar prima!) favorită la câştigarea campionatului judeţean, dar prudenţa rămâne cuvântul de ordine al antrenorului-jucător Daniel Zavate: ”Obiectivul ar fi să ne clasăm în primele două locuri, dar, pentru moment, vizăm intrarea în play-off. Vom vedea după aceea”.

Andrei APOSTOL şi Ciprian BRIGHIU (Speranţa Răuceşti) în duel cu Ciprian AGAPOV şi Bogdan MOGOŞNEANU (Ozana Târgu Neamţ)

Cel mai probabil, Daniel Zavate are şi dreptate să fie prudent, întrucât, după scripte, au plecat 7-8 jucători (şi nu oricare!) şi au venit tot cam atâţia. La capitolul plecări, enumerăm pe Şchiopu, Ştirbeţ, Straton, Bălănescu, Alexii, Petrescu, Iacobuţă și Sobaru. Noii veniţi nu sunt de ici, de colo: Spiridon, Smău, Avram, Bordeianu, Apostol, Întuneric și Boghian.

În afară de Energia Pângăraţi, Speranţa Răuceşti a fost poate echipa cea mai activă la meciuri de pregătire: 3-0 cu CSM Paşcani (L3) şi 2-3 cu Ştiinţa Miroslava (L3) sunt meciuri în care jucătorii echipei din Răuceşti au arătat multe lucruri bune, în faţa unor adversari consideraţi superiori. Pe de altă parte, ”remizele” cu Ozana Târgu Neamţ (3-3 şi 1-1) au demonstrat că există şi suficiente probleme.

Şi Victoria Horia a avut o perioadă de pregătire destul de discretă, dar a disputat, totuşi, trei partide amicale, bilanţul fiind unul pozitiv. Au fost 0-0 cu Bradu Borca (prilej cu care s-a inaugurat şi noul teren), 4-3 cu Energia Pângăraţi (scor întors aproape de necrezut de la 0-3) şi, cel mai recent, 4-1 cu Moldova Cordun, chiar adversara din prima etapă. Noutăţile Victoriei Horia sunt Andrei Braiş, Daniel Gruia, Marius Tulbure şi Sergiu Dornescu, fostul portar de la Voinţa Ion Creangă. ”Vom juca de plăcere. Avem asigurat locul 6. Nu are rost să intrăm în play-off. Nu avem certificat de identitate sportivă, deci nu are rost să cheltuim bani aiurea”, a declarat Bogdan Găucan, purtătorul de cuvânt al Victoriei Horia. El a mai anunţat că, în noul sezon, nu se va mai ocupa de pregătirea echipei, aceasta căzând în grija duetului Constantin Leonte-Marin Rufa.

Ozana Târgu Neamţ este abia înfiinţată, dar ambiţiile îi sunt deja foarte mari. ”Obiectivul nostru este promovarea. Vom parcurge, însă, două etape. Acum a fost destul de greu să strângem rândurile, dar, din iarnă, vor mai veni şi alţi jucători şi sigur vom fi mult mai aproape de ceea ce ne propunem. Nu facem jocurile nimănui, s-a înţeles greşit!”, a declarat preşedintele Victor-Andrei Isache.

Ciprian BRIGHIU (Speranţa Răuceşti) îi va da mult de furcă lui Marius ZAIŢ (Ozana Târgu Neamţ)

Întrucât la Ozana Târgu Neamţ nu se poate vorbi decât despre veniri de jucători, vă prezentăm întreg lotul, care, la începutul săptămânii, încă avea două semne de întrebare: Apreutesei şi Zaiţ. Următorii jucători vor evolua sigur pentru noua echipă de sub Cetate: portari – Iftimie şi Coşofreţ; fundaşi – Moşneguţu, Straton, Morţun, Bodron, Ciocoiu şi Mogoşneanu; mijlocaşi – Vasilache, Tofan, Şerban, Curcă, Haripcă, Bădărău şi Vîrlan; atacanţi – Patrichi şi Pîntea.

Liga a IV-a se va derula în formatul restrâns de şase formaţii, astfel că fiecare rundă va avea cel puţin două meciuri tari. Etapa întâi va avea loc duminică, 9 septembrie, cu începere de la ora 11, după următorul program: Ozana Târgu Neamţ – Bradu Borca, Energia Pângăraţi – Speranţa Răuceşti şi Moldova Cordun – Victoria Horia. Turul se va încheia pe 7 octombrie, iar returul pe 11 noiembrie. Încă două etape din al doilea tur se vor derula pe 18 şi 25 noiembrie. Restul etapelor şi play-off-ul vor fi programate în primăvara lui 2019.

Liga a V-a a fost împărţită pe două serii, aşa cum au solicitat mai toate echipele la încheierea sezonului trecut.

Seria A va avea 10 echipe: AS Girov, Zorile Urecheni, Viitorul Podoleni, Vulturul Costişa, Bravo Bodeşti, Voinţa Dochia, Flacăra Brusturi, AS Grumăzeşti, Ozana Timişeşti şi Stejarul Ţibucani.

Seria B va avea doar 8 echipe: Unirea Tămăşeni, ASWST Oniceni, Arsenal Văleni, Voinţa Valea Ursului, Moldova II Cordun, Voinţa Bozieni, Stejarul Stăniţa şi Siretul Doljeşti.

Şi această competiţie va debuta pe 9 septembrie, iar, după cum a stabilit AJF Neamţ, echipele clasate pe primele două locuri în aceste serii vor disputa semifinale şi finale. Dacă se păstrează logica sezonului trecut, pentru cele patru locuri în semifinale se vor duela Vulturul Costişa, Bravo Bodeşti sau Ozana Timişeşti (A) şi Arsenal Văleni, Voinţa Valea Ursului (a preluat mulţi jucători de la Voinţa Ion Creangă) sau Siretul Doljeşti (B).

M. CONSTANTINESCU

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *