Școli în șantier

pietricica turism

Cu două săptămâni înainte de începerea cursurilor, școlile din Piatra Neamț erau, încă, în șantier. În unele s-au făcut tradiționalele igienizări prin sălile de clasă, pe holuri, în laboratoare, în altele s-a început înlocuirea sau repararea instalațiilor termice, electrice, sanitare. În altele e nevoie de lucrări consistente, care necesită documentații solide și finanțări pe măsură.

Zgomotul făcut de curățenia în școli precede clopoțelul care, pe 10 septembrie, va suna începutul noului an școlar. Multe unități și-au făcut planuri încă dinainte de a se termina luna iunie, dar numai unele ajung acum să tragă linie. Bilanțul este dat, și anul acesta, de bani. Care sunt puțini. După cum arată cele câteva școli din municipiul reședință de județ în care am fost, zgomotul de șantier va rămâne, în unele, și după prima zi de școală.

Dintr-o situație de lucrări aflată în atenția Primăriei Piatra Neamț (vezi tabel), școlile au solicitat inclusivi la începutul lunii august bani pentru lucrări importante de reparații.

Școlile au cerut, iar primăria a dat, după cât i-a permis bugetul. Directorii sunt siguri că primăria va mai aloca fonduri, la rectificare. Doar că, între timp, începe școala. Așa că, și în acest an, la curățenie și reparații contribuie nu doar Școala și Primăria, ci și Sponsorii. În cele mai multe cazuri, sponsorii sunt părinții.

* Când normalitatea se cheamă pretenție și se face din sponsorizare

Rând pe rând, generații de părinți și-au adus aportul și au făcut din sălile de clasă unde au crescut și învățat copiii lor – mai întâi la grădiniță, apoi în clasele primare, gimnaziale și, apoi, liceale. Spații de care acum directorii de școli sunt mândri.

Noi ne organizăm și facem curățenie în școală imediat ce se termină anul școlar, cam până pe 15 iulie terminăm. Am văruit peretele exterior al școlii, până la jumătate, am făcut mici reparații și am văruit holurile, grupurile sanitare unde a fost nevoie, inclusiv la cele două grădinițe – 8 și 5 -, dar și în câteva săli de clasă, pentru că marea majoritate sunt renovate de părinții care au dorit ca sălile de clasă să arate într-un anumit fel. Am avut bani și din fondul școlii, au fost și din sponsorizări prin Asociația Părinților, ne asigură și primăria.

Mai avem de șters geamurile, praful din clase și totul va mirosi a curățenie în prima zi de școală. Am reușit să montăm și gazonul sintetic pe terenul de sport, suntem foarte bucuroși că primăria ne-a dat acest gazon, acum copiii nu se vor mai lovi la orele de sport”, explică prof. Teodora Simionel, directoarea Școlii Gimnaziale nr. 8, din zona Carpați a cartierului Dărmănești.

Tot în Dărmănești, la Școala Gimnazială nr. 5, montarea gazonul sintetic pe terenul de sport era aproape gata. Este o școală cu vreo 1.300 de elevi, inclusiv grădinița, și lucrări de reparații și igienizare pe măsură: ”O altă lucrare care se apropie de sfârșit este cea de reparație la canalizarea menajeră, unde vechile conducte, care erau foarte înguste, sunt înlocuite cu altele, mai mari. Curățenia în școală s-a făcut cu bani de la primărie și din fondurile școlii. Am solicitat de la primărie pentru văruirea holurilor, a grupurilor sanitare. Lucrările sunt destul de ample, am început din timpul anului școlar trecut, pentru că schimbăm tot la grupurile sanitare: gresia, faianța, absolut tot. Am finalizat 4 grupuri sanitare, iar acum este aproape gata cel de la parter, dar mai sunt de făcut. Cel puțin pe partea de renovare a băilor pentru elevi, mai durează, fiindcă noi lucrăm cu oamenii noștri de întreținere și avem repartizați doi bărbați care primesc ajutor social. În sălile de clasă au fost făcute reparații acolo unde a fost nevoie, din fondurile de la primărie, iar pentru clasele unde părinții au dorit să sponsorizeze, au făcut părinții lucrări de igienizare. Am înlocuit toate tablele vechi din sălile de clasă, cu table magnetice. Ultima dată au fost montate 34 de table noi, au fost înlocuite inclusiv cele 4 table de la grădiniță, unde avem două grupe de pregătitoare și zece de preșcolari. Am avut fonduri și de la primărie, dar și din fondul școlii, pentru că așa ne organizăm noi. În fiecare an, asigurăm banii pentru curățenia și reparațiile pe care le facem pe perioada verii, înainte de începerea anului școlar”, declară prof. Carmen Munteanu, directoarea școlii.

La Școala Gimnazială nr. 3 s-a rezolvat canalizarea din curte, iar curățenia pe holul de la parter și reparația la platforma de la intrarea din față erau aproape gata, urmând să se monteze și gazonul sintetic pe terenul de fotbal. ”Am avut și fondurile școlii, am primit și vom mai primi de la primărie, ne ajută și sponsorii. Am scos perdelele de la ferestrele de pe holul de la parter, fiindcă ne-a interzis DSP-ul, că se strângea praf. Le înlocuim cu folie autocolantă de protecție. În rest, igienizare în sălile și pe holurile de la etajele 1 și 2 s-a făcut în ultimii doi ani. Anul acesta, vrem să spălăm toate geamurile școlii, la exterior. Este o lucrarea grea, dar pe care o facem printr-o sponsorizare a unui părinte, care are firmă specializată. Ne-am ocupat și de documentația pentru consolidarea fundației la sala de sport, clădire în care funcționează și grădinița. Proiectul cuprinde și înlocuirea pardoselii. Este necesară această lucrare mai amplă. Fundația sălii de sport este fisurată și pardoseala denivelată, fiindcă se presupune că dedesubt ar fi beciurile fostei Școli Evreiești, deci nu este o structură solidă. Este un proiect finanțat de Primăria Piatra Neamț, noi am finalizat expertiza tehnică și studiul geotehnic, urmează ca finanțatorul să deruleze celelalte etape ale proiectului. Am reușit, în vara aceasta, să refacem și gardul de la grădinița nr. 2. Rămâne să mai înlocuim corpurile de iluminat de la parterul școlii și să vopsim gratiile ferestrelor de la parter”, spune directoarea Anișoara Oniciuc.

* Obrazul subțire cu cheltuială se ține

Șantier este și la Colegiul Național ”Petru Rareș”. Aici s-a făcut captarea pluvială pentru sala de sport și ar urma asfaltarea terenului de baschet. S-au făcut și lucrări importante în câteva săli de clasă, după cum bine știu părinții și enumeră directorul Grigoruță Oniciuc: ”Am avut discuții și cu Asociația Părinților, care, în parteneriat cu conducerea școlii, au ajuns la concluzia să estetizăm 8 săli de clasă, în unele cu parchet nou, în locul celui vechi, în altele doar s-a rașchetat. Împreună. Și cu resursele școlii, din care am asigurat table magnetice noi în aceste 8 săli. Tot din resurse proprii și din sponsorizările aduse de conducerea școlii, s-a pus șapă de beton în două săli de clasă, pentru că tot parterul corpului vechi este pe grinzi și pardoseala s-a lăsat. Tot aici, am cumpărat parchet și urmează să fie montat. Am avut și fonduri de la primărie, la care am contribuit și din fondurile școlii, și am reabilitat complet un laborator de informatică, cu internet wireless la fiecare computer, cu table magnetice, aer condiționat și geamuri termopan, toate acestea și cu sprijinul sponsorilor. În sala 55, am reușit, în sfârșit, să amenajăm un cabinet de limbi moderne, pentru că noi suntem centru deschis pentru testări DELF, Cambridge și nu aveam infrastructura necesară. Acum, cu sponsorizări consistente și contribuția Asociației Alumni, s-a reușit igienizarea sălii și s-au instalat sistemul audio, tablele și videoproiectorul.

Tot Asociația Alumni ne-a adus o stație profesională de sonorizare pentru sala de festivități. Cu fonduri de la primărie, am reușit să realizăm captarea pluvială la sala de sport, ca să eliminăm infiltrațiile în pereți și urmează să facem curățenie adecvată și la interior. Vrem să păstrăm tradiția terenului de sport al Rareșului ca teren de baschet și vom încerca să-l bituminăm, așa că vom ceda altei școli gazonul sintetic pe care l-am primit”.

Principala solicitare adresată primăriei, anul acesta, este pentru finanțarea cu 100.000 lei a reparațiilor la holurile corpului vechi, de patrimoniu, lucrare în pregătirea activităților de anul viitor, dedicate împlinirii a 150 de ani de existență a CNPR.

Igienizare completă în corpul B și parțial în corpul principal reprezintă o parte din lucrările făcute în această vară la Colegiul Național ”Calistrat Hogaș”. Mai sunt prevăzute lucrări de reparații la acoperișul corpului B, unde funcționează școala postliceală, și reparații la instalația termică de interior.

Ce s-a făcut până acum înseamnă lucrări importante, explică directorul Florin Irimia: ”Pe lângă igienizare în săli, s-a făcut și renovarea holului principal, mai trebuie redecorat. S-au montat videoproiectoare în 14 clase și s-au montat rulouri de protecție solară la ferestrele tuturor sălilor de clasă; urmează să fie montate rulouri și în corpul B. S-au renovat complet două grupuri sanitare de la parter. Sperăm să ne aprobe primăria fonduri pentru înlocuirea calculatoarelor pe care le avem, din 2009, cu unele noi, pentru că suntem centru ECDL și avem nevoie de o bază materială performantă. Am reușit să achiziționăm doar 4 calculatoare, dar nu pentru laboratorul de informatică. Fondurile pentru lucrările făcute anul acesta și-n această vară provin și din sponsorizările pe fundație, și prin Asociația Părinților, și din fondurile de la primărie, iar o bună parte din lucrări le facem cu cei 4 angajați, personal nedidactic. Banii provin din mai multe surse, fiindcă, altfel, n-ajung”.

Cristina IORDACHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.