Panică în UPU Piatra Neamț! Un nou scandal, în plină noapte

Un bărbat a dat buzna și a vandalizat Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) Piatra Neamț în noaptea de 20 octombrie, împrăștiind panică printre pacienți, aparținători și personalul medical. În jurul orei 22:00, bărbatul a intrat în curtea spitalului, a rupt bariera de acces a ambulanțelor spre UPU, a pătruns furios în spitalul nou și, urlând, a distrus camera de luat vederi din sala de așteptare. După care s-a dus țintă spre triajul UPU și a rupt un afiș chiar de lângă ușă. În acel moment, o asistentă medicală a ieșit și a dat nas în nas cu el.

“Nu am știut ce se-ntâmplă, până când n-am ieșit și atunci l-am văzut, la doi pași. Mi-a spus că el a rupt afișul, eu atunci am zâmbit și i-am răspuns «Foarte bine!», m-am întors și am sunat la poliție. Am văzut multe situații… de-atâția ani de când lucrez în Urgență. Am învățat să mă apăr, zâmbind. Dacă n-ai stăpânire de sine, lucrurile pot ușor scăpa de sub control și cine știe unde se poate ajunge”, a relatat cadrul medical.

Personalul de pază a reușit să-l imobilizeze până la venirea echipajelor de poliție, care l-au preluat. Bariera a fost reparată duminică dimineață, camera de luat de vederi așteaptă și astăzi, 22 octombrie, să fie înlocuită.

Iar conducerea Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț caută soluții: “În acest caz, spitalul se constituie parte civilă pentru recuperarea prejudiciului, cazul este în ancheta poliției. Din ce s-a văzut pe imaginile surprinse de camerele de luat vederi, acest bărbat își exprima nemulțumirea împotriva sistemului, spunea ceva de genul «nimeni nu mă ajută» în timp ce distrugea bariera, camera de luat vederi. Așteptăm și un raport de la UPU, cu cele petrecute, pentru a-l înainta la Juridic. Se pare că nu a fost pacientul nostru și nici nu avea vreo rudă internată. Urmează să primim și date despre starea lui, dacă era sub influența alcoolului sau a unor substanțe. Este un alt incident petrecut în ultimele două săptămâni, va trebui să actualizăm fișa postului pentru paznici, să vedem clar ce limite de competență au. Serviciul de pază este asigurat de prin 2014-2015 de către personal de pază cu atestat, angajați ai spitalului prin concurs. Trebuie să venim cu reglementări clare pe atribuții în fișa postului, fiindcă ei spun că n-au voie să se atingă de nimeni. Dar, nu mi se pare normal ca cineva să vină și să dea cu bâta în stânga și-n dreapta, iar bodyguardul să stea să se uite”, a declarat dr. Cristina Iacob Atănăsoaie, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Neamț.

Incidentul de sâmbătă noapte vine după un altul, petrecut în urma cu zece zile, tot în week-end. Atunci, atacul a avut loc între pacienți, nimeni din personalul medical din UPU nu a fost înjurat, amenințat sau lovit. Atmosfera printre cadrele medicale de la UPU este, însă, tot mai încordată. „Dacă atunci era un pacient grav, pe targă?! Ori dacă acel bărbat ar fi sărit la gâtul asistentei, fiindcă persoanele tulburate, violente, au un comportament imprevizibil?!”, spunea un cadru medical. „De parcă n-ar fi suficientă aglomerația, lucrăm într-un ritm la care mulți dintre colegii noștri spun că n-ar rezista, acuma trebuie să fim cu ochii-n patru să nu facă cineva scandal?! Paznicii spun că ei nu pot interveni dacă sunt persoane agresive, dar atunci cine poate?”, se întreba un altul.

Și de parcă n-ar fi fost de-ajuns, incidentul s-a petrecut la o oră de vârf: „A fost o situație dificilă, fiindcă în acea noapte erau doar doi medici de gardă în UPU. Eu am venit în spital după ce s-a petrecut incidentul și secția era arhiplină: mulți pacienți grav, cu investigații în două cazuri grave, cu două solicitări pentru urgențe majore din spital. Personalul din UPU este la limita de jos și, în afară de faptul că trebuie să facem față la dublu pacienților, suntem stresați și de astfel de incidente, în care nu se știe cine și cum ar trebui să intervină. Am mai făcut solicitări, dar nu ultimul timp, și pentru înființarea unui post de poliție pentru UPU, cum este la alte spitale. Înțeleg că nu este posibil, deocamdată, din cauză că nu sunt fonduri. Trebuie găsită o soluție, fiindcă ziua este asigurată paza la UPU, dar noaptea echipele fac și patrulări”, a precizat dr. Brîndușa Elena Pavlidis, medicul șef al UPU Piatra Neamț.

Suprasolicitați de cazurile numeroase de bolnavi grav, de cei care nu sunt atât de „urgențe”, cadrele medicale trebuie să se confrunte acum și cu stresul agresiunilor și conflictelor din ultimul timp. Până la modificarea reală a legilor care-i pot pot proteja, problema de la UPU Piatra Neamț își așteaptă o rezolvare concretă și rapidă de la conducerea spitalului. Până atunci, astăzi 3 paznici asigurau paza la UPU, față de doi, câți erau ziua. Bărbatul care a făcut scandal sâmbătă seara este cercetat penal pentru distrugere. (C.I.)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *