Rătăciţi în tradiţie: Săraci şi bine struniţi de conducătorii risipitori

Până la urmă, conform aşteptărilor, consilierii judeţeni PSD+ALDE în frunte cu şeful judeţului au comis-o. Nu noaptea ca hoţii, după standardul operaţional al guvernului Dragnea (condus momentan în acte de Vasilica Dăncilă), atunci când administrează României pălituri năucitoare, ci pe lumină, la vedere, cu un tupeu de nedescris.

A fost absolut inutil să arăţi, pe ultima sută de metri, că temeiul legal al respingerii finanţării scandaloase de 156.000 lei pentru circoteca lui Cătălin Moroşanu stă tocmai în Raportul de specialitate anexat proiectului de hotărâre (facsimil 1). Fără rost a fost şi dezvăluirea un document (prima solicitare înaintată de organizatorul secundar DJTS Neamţ – facsimil 2), pur şi simplu ascuns opiniei publice de această adevărată grupare, pardon!, de aceşti neoprofesionişti care-şi fac de cap în judeţ.

Document Morosanu 1
Document Morosanu 2
Document Morosanu 3

PSD şi ALDE au pus porunca în aplicare şi gata. Semnalul apăsat este că fac ce vor şi nu le pasă pentru că pot.

Dincolo de banii risipiţi cu Moartea din Carpaţi stă îndrăzneala cu care ne mint pe faţă de când au acaparat judeţul. Ne-au înnebunit de cap cu promovarea turismului fără turişti. Pur şi simplu, n-ai pe unde să ajungi la atracţiile turistice, atâtea câte au mai rămas. Şosele sunt praf, podul de la Preluca un simbol neputinţei, prostiei şi iresponsabilităţii, dar ei o duc bine în poze şi ode greţoase, urcate la rangul de presă profesionistă. Când n-au treabă, îşi aduc aminte de aşa-zisul Axial, de la Izvorul Muntelui la Durău, despre care nu ne-au lămurit mai întâi când şi de ce a fost închis circulaţiei publice şi, eventual, când şi cum a fost redeschis, căci altfel n-ai cum interveni acolo. În plus, nu întreabă nimeni la Regia Naţională a Pădurilor dacă au bani pentru lucrările de consolidare a versanţilor şi câte şi mai câte alte operaţiuni. Apoi, după ce, în urmă cu ani, am demonstrat că teatrul nu avea ce căuta legal în clădirea nenorocită prin renovare, ca urmare a unui jaf muşamalizat de ADRNE sub înaltul patronaj al primăriei pietrene şi al CJ Neamţ, au atins o nouă culme: o secţie de spital nu avea ce căuta legal în sediul secţiei! Acum, mint cu neruşinare şi împing un show îndoielnic, o afacere în fond, pe culmile sportului de performanţă, cu pretinse rezonanţe internaţionale. În Piatra Neamţ, a mai rulat un film de acest gen, pe vremea lui Pinalti, când nu mai scăpam de unul Axinte, ăla de la Vacanţa Mare, care umbla c-un abajur tricotat pe cap.

Daniel Ghiţă, unicul. Sursa foto: wowbiz.ro

Dacă e să vorbim pe bune despre K-1, ca sport spectaculos de contact, avem un singur campion recunoscut, nu pe-ăsta de cânta ”Lasă-mi cucu-n pace” prin Africa. E Daniel Ghiţă şi numai el a ajuns într-o finală de K-1. A decis să revină în ring, iar cine vrea să participe la un eveniment sportiv curat merge să-l vadă pe 29 octombrie, la Cluj.

Pe stăpânii Neamţului nu i-a dus mintea nici să coafeze afacerea de la Polivalentă, să caute alt temei, alte căi de finanţare, şi din simplul motiv că îşi permit să toace banul public cum vor. Tiparul e acelaşi cu al guvernului. Dacă, în trecut, mai erau câte unii acuzaţi şi dovediţi că ”doar” jefuiesc din bugetul ţării, de când cu Dragnea la putere l-au confiscat cu totul. Modelul este replicat şi în Neamţ, şi în alte judeţe binecunoscute, aflate sub aceeaşi dominanţă şi obedienţă politică.

S-a ajuns până acolo încât, probabil, Ionel Arsene chiar crede în ce spune. Fragmentele de declaraţie de mai jos se cuvin păstrate cu grijă spre aducere aminte în zile mai bune: ”Un proiect de o aşa importanţă pentru județul Neamţ a fost boicotat, doar pentru că n-au fost ei cei (cei de la PNL – n.a.) care au făcut discuţiile cu organizatorii. (…) Un proiect de aşa mare anvergură şi importanţă pentru judeţul Neamţ nu avea voie să fie tratat politic! (…) Când beneficiezi de o aşa mare deschidere, a atâtor televiziuni, a atâtor siteuri, de o promovare atât de puternică a judeţului Neamţ, a masivului Ceahlău, a Cetăţii Neamţului… Vă spun că m-au sunat oameni din toată ţara şi m-au întrebat: domnule, cum este cu gala? Se face? Nu se face? (…) Punem judeţul pe harta judeţelor unde se întâmplă lucruri, unde se întâmplă evenimente? Despre asta vorbim! Nu despre vanităţile şi orgoliile unora sau altora. Ei se ceartă ei în partid şi noi ar trebui… sigur am văzut şi articole de la iluştrii noştri exponenţi ai presei nemţene… cum că ce s-a întâmplat cu aceşti bani şi cum că n-ar trebui aprobată gala şi nu ştiu ce… daţi-mi voie să mă abţin… să le spun că veninul şi răutatea nu-i de la Dumnezeu”.

Aşadar, noi vorbim despre cinste şi corectitudine, despre oportunitate şi legalitate, iar el o dă cu poveştile, cu întâmplările, iar din rigoare şi documentare serioasă face venin şi răutate. Cât îi priveşte pe vitejii liberali, cei bine atinşi în declaraţie, să vedem dacă au tăria să atace hotărârea de consiliu în Contencios, că de chiulit de la şedinţe şi evitat o confruntare frontală cu preşedintele Arsene e uşor.

În ideea de aduce clarificări suplimentare, e cazul să subliniem că judeţul aruncă banii pe-o afacere-de afacere a unora care nu ies din casă fără să facă profit. Da, e pe bani mulţi şi câştiguri importante. Pro TV nu e organizaţie de binefacere, iar Moroşanu & Co., prin organizatorii locali scoşi la înaintare, nu păcălesc decât pe cei ce se lasă păcăliţi la comandă. Din ce-am văzut până acum, doar Moroşanu şi show-ul pârât au avut parte de promovare serioasă pe televiziunea aferentă. Aşteptăm cu nedisimulat interes calupurile publicitare din transmisiunile TV şi mai comentăm, fiindcă inclusiv Ionel Arsene ştie că spoturile publicitare, la ore de audienţă, costă enorm. Dacă adăugăm şi încasările din biletele vândute pentru sala dată de pomană de Dragoş Chitic şi consiliul local pietrean, se conturează adevărata ”anvelopă” a afacerii.

Nu în ultimul rând, merită subliniat că 156.000 lei, în echivalent euro, puteau asigura premiile pentru o etapă de Cupă Mondială la sărituri peste obstacole. Călăria e sport adevărat, garantează altă participare, altă audienţă, altă mediatizare. Necazul e că baza hipică e aproape o ruină, iar activele sunt gajate la bancă. Nu-i nimic, se putea finanţa, ca de Centenar, o expediţie alpină de mare altitudine numai cu alpinişti nemţeni. În Himalaya sunt încă vârfuri virgine care aşteaptă să fie botezate de cuceritori. Le ştie Ticu Lăcătuşu. Însă cine-l urca pe Ionel Arsene la mii de metri înălţime, pentru o fotografie cu telefonul mobil în mână? Oricum, pe cal era mai uşor de suit.

La spartul târgului, s-a apucat primarul Chitic să se dea în stambă şi să garanteze că ”evenimentul” se ţine şi fără banii de la CJ. Nu şi-a dat seama că, de fapt, a demonstrat ceea ce era de demonstrat.

Viorel COSMA

One comment

  • Viorel Cosma

    octombrie 18, 2018 at 8:50 am

    Erată: Activele din baza hipică sunt de fapt sub sechestru.
    Drept pedeapsă pentru eroare, când suie Ionel Arsene pe cal, îi fac rost de-o coroană. De la Costache Lupu sau de la Gianina Cărbunariu.

    Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *