Un nas turtit, o greblă și nițică Arafat, plus o propunere de avansare

Tevatura cu turcul din Pângărați, aromânizat după adaptarea la traiul mioritic, cu nevasta plecată spre alte zări, a ajuns la urechile lui Raed Arafat. Cel care l-a informat pe șeful DSU despre situaţia de criză de la Neamţ (turc stabilit de peste 20 de ani în mediul rural, cu doi copii şi nevastă fugită de acasă) a fost colonelul Ioan Niţică, şeful ISU Neamţ. Turcul a făcut circ, nădăjuind că nevasta se va simţi vinovată fix cât să o determine să se întoarcă în spaţiul matrimonial. Ameninţarea că se va arunca în aer, cu tot cu fiul său de 18 ani şi cu fiica de 12 ani, trimisă pe WhatsApp la cunoscuţi şi anunţată la 112, nu indica vreo dorinţă de concretizare. ”Dar dacă?”, şi-o fi spus colonelul Niţică, agitat şi hotărât să prevină, telefonic, dezastrul. Şi, în timp ce străbătea într-un marş continuu curtea casei, cu timpanul încins de atâtea convorbiri şi cu atenţia distributivă afectată de eveniment, s-a împiedicat de un furtun montat prin geamul spart de subordonaţii săi, a căzut cu faţa de pământ, gravitaţia lucrând la modul complet descoperit, în sensul că o mână era pe telefon, iar cealaltă ocupată să gesticuleze în sensul convorbirii. Tot răul spre bine, pentru că, aşa, paramedicii mobilizaţi să acorde ajutor unor 3 potenţiali sfârtecaţi de exploziile unor butelii, şi-au oblojit propriul şef, montându-i nişte pansamente necesare pe nas şi pe un pomete, zone afectate de impactul, neaşteptat, cu solul din curtea turcului.

Până la urmă, povestea cu accente de telenovelă de prost gust, că nu se face să-ţi bagi copiii în troaca unei căsnicii ratate nici dacă s-au născut din ea, s-a încheiat când mascaţii poliţiei, mai puţin ezitanţi decât pompierii (care au spart ferestrele şi au băgat furtunurile în casă aşteptând să stingă incendiul) au spart uşa şi-au încătuşat, prompt, capul tulburat al familiei. Acum, doamna poate să se întoarcă liniştită acasă, are un cămin primitor, fără uşă şi fără ferestre şi fără nimeni, în general, întrucât membrii familiei declarativ sinucigaşi sunt cazaţi, temporar, la psihiatrie.

Revenind la colonelul Niţică, rănit în misiune, el nu face obiectul niciunei verificări interne, întrucât structura specializată în accidente de muncă nu a fost sesizată. Deoarece s-a ridicat spontan de pe sol, a fost pansat şi şi-a continuat treaba în acelaşi ritm, deci funcţional. Dar, amintindu-ne de iniţiativa domniei sale de a avansa un pompier care a călcat pe o greblă şi a suferit un impact facial direct cu coada acesteia, nu ne putem abţine să nu facem o comparaţie. Şi să ne întrebăm dacă devotamentul, entuziasmul şi implicarea colonelului Niţică dovedite în gestionarea situaţiei de criză şi soldate cu un deficit estetic nu merită o recompensă. Oare dl. Arafat n-ar trebui să reacționeze de urgență? (V.M.)

One comment

  • Apostol

    octombrie 27, 2018 at 9:18 am

    Perfect spus, vremea papagalilor.

    Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *