Enoriașii l-au dat dispărut pe părintele Hrisostom, nimeni nu-l caută. Mitropolia susține că părintele e în Germania

”Dispariția” părintelui Hrisostom Filipescu este, de fapt, o plecare voluntară, determinată de niște ciocniri interne în sânul Bisericii. Foarte prețuit de credincioșii, care se duceau în număr mare la schitul (izolat) din Țibucani, părintele Hrisostom începuse să aibă păreri diferite de ale BOR în mai multe privințe. Mai ”scăpa” pe la predici opinii, bazate pe convingerile personale, despre referendum, despre Catedrala Mântuirii Neamului sau despre Schitul Rădeni.

Varianta cea mai plauzibilă este că, pe acest fond, cineva a decis să-l înlocuiască de la conducerea Schitului ”Sfânta Maria Magdalena” Țibucani. Iar în șirul oamenilor cu putere de decizie, primul este Starețul Mănăstirii Secu, sub ”aripa” căruia se află schitul de la Țibucani. Primul, în sensul că este la baza scării ierarhice. La vârf se situează Mitropolia Moildovei și Bucovinei.

Așadar, pe fondul ”neascultării”, cel mai comod și ”curat” mod de a scăpa de un egumen cu opinii și principii, este invocarea unei ”tulburări” care nu-i mai permite să conducă schitul și nici să influențeze oamenii. Contul de Facebook, pe care să apară, deodată, postări complet diferite de conținutul existent, chiar poate fi util în acest scop.

Oamenii care îl aveau drept duhovnic pe părintele Hrisostom (impropriu denumiți enoriași) s-au dus la poliție să-i reclame dispariția. Doar în ziua de 6 noiembrie, 5 dintre ei au depus reclamație. Procedurile sunt oarecum la limită, pentru că niște persoane care nu sunt rude sau colegi de serviciu cu un om despre care nu se știe nimic e mai greu să aibă calitatea de a reclama. Și atunci s-a preferat varianta autosesizării, care implică punerea în urmărire națională. Despre părintele Hrisostom se știe cert că a plecat de la schit, în după-amiaza de 28 octombrie. Și există indicii că a plecat în străinătate. Cel mai probabil pentru a-și face niște examene de specialitate, să demonstreze că nu are niciun fel de tulburare psihică. Din punct de vedere al procedurilor poliției, consemnul la frontieră va funcționa în momentul în care părintele va dori (dacă va dori) să se întoarcă în țară și va fi legitimat în vreun punct vamal. În rest, la modul concret, nu-l caută nimeni pe teritoriul României, de vreme ce se știe că este plecat din țară. Variantele pleacă de la Viena până la Grecia sau Franța.

Un punct concret de vedere, astăzi, după ce s-a cristalizat o ipoteză, am solicitat de la preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Prin SMS, părintele ne-a răspuns că se află la o înmormântare și ne va contacta el. Starețul Mănăstirii Secu nu a răspuns, în niciun fel, dar dacă devine disponibil vom reveni cu opinia sa.

În calitatea sa de reprezentant al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, părintele Sturzu ne-a asigurat că variantele vehiculate în spațiul public despre o ruptură dintre egumenul de la Țibucani și BOR nu sunt reale. În opinia sa, cea mai clară dovadă este faptul că, de Sf. Dumitru, pe 26 octombrie, părintele Hrisostom a fost făcut protosinghel, un rang pe care nu-l primește oricine și oricum și în niciun caz cei care dau dovadă de neascultare. Brusc, două zile mai târziu, s-a declanșat un episod al unei boli de care părintele suferă din 2011.

”Nimeni nu i-a spart contul de Facebook. Tot ceea ce postează, postează el și spun asta pentru că, în paralel, pe chat vorbește cu părinți și enoriași cărora le spune lucruri pe care numai el ar putea să le știe. Nimeni nu l-a amenințat, nimeni nu-l ține sechestrat. Noi am aflat că este în Germania și am găsit hotelul în care este cazat, numai că, la momentul când l-am căutat telefonic, nu era în cameră. Nu putem decât să nădăjduim că acest episod va trece cât mai repede și părintele va reveni la schitul de unde nimeni nu-l dorește plecat”, a declarat părintele Constantin Sturzu.

În anul 2011, părintele Hrisostom a fost internat la spitalul din Târgu Neamț după un episod grav de depresie, iar de acolo a fost dus la spitalul Socola din Iași, unde a primit tratament îndelungat până și-a revenit. De atunci n-a mai avut absolut nicio problemă, până acum, când, se pare, boala se manifestă din nou, dar într-o formă mai ușoară decât acum șapte ani. (C.M.)

2 comments

 • Gianina

  noiembrie 8, 2018 at 4:55 pm

  De ce i-au sters articolele de pe doxologia.ro?

  Răspuns

 • orely

  decembrie 19, 2018 at 11:29 pm

  Ciudat,dar preotul asta nu a avut parinti,ei ce zic despre asta sau era orfan?

  Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *