Târgu-Neamţ: “La Nea Ion Măcelaru”-o afacere de familie şi de succes

Familia Marius (36 de ani) şi Andreea (32 de ani) Bârliba, din Humuleşti (Târgu-Neamţ), s-a reîntors acasă, după aproximativ 8 ani petrecuţi în străinătate, în speranţa că-şi vor face un rost în viaţă. Dorul de casă, intenţia de a-i croi fetiţei lor un viitor în România şi nu în Anglia, i-au convins să revină acasă şi să înceapă o afacere de familie.

“La început ne-am ocupat de termopane vreo 6 ani. Iniţial am luat termopane doar pentru casa noastră şi ne-au rămas multe, apoi am zis să ne ocupăm cu afacerea asta de termopane. Trimiteam acasă ce trebuia şi părinţii noştri se ocupau de afacere. Dar cu timpul nu a mai mers aşa că ne-am gândit la o altă afacere. Şi cum eu am lucrat mulţi ani la o măcelărie din Târgu-Neamţ înainte de a pleca în străinătate am zis că dacă tot mă pricep, hai să ne apucăm de afacerea asta cu produse din carne. Eu am tăiat primul porc la vârsta de 10 ani, alături de bunicul meu, pe care îl chema Ion. De aici şi numele magazinului nostru cu produse tradiţionale din carne pe care îl vom deschide în Humuleşti, La Nea Ion Măcelaru. Ion îl chema şi pe bunicul meu, şi pe tata, dar şi pe bunicul şi tatăl soţiei mele. Suntem o familie de Ion”, ne-a declarat Marius Bârliba.

Soţia sa, Andreea, continuă: “După Brexit, ne-am gândit să ne adunăm şi noi acasă şi să ne apucăm de o afacere. Ne-am dorit mult un copil, avem o fetiţă şi când a împlinit un an şi ceva ne-am întors acasă. Ne-am dorit mult să trăiască în ţara ei, nu prin străini. De când suntem acasă avem mare noroc de bunici, care stau permanent cu ea, de dimineaţa până seara, pentru că noi ne ocupăm de afacerea asta şi ne ocupă tot timpul”.

Marius Bârliba ne mai declară că, în faza incipientă a afacerii, l-a avut coordonator, dar şi sprijin, pe medicul Corneliu Genius, de la Direcţia Sanitar-Veterinară Neamţ: “Am colaborat foarte bine cu dânsul şi ne-a sprijinit foarte mult. La orice oră din zi şi din noapte îl sunam, dumnealui răspundea şi ne sfătuia cum să construim şi să compartimentăm hala de carne de acasă. Am investit în această afacere peste 200.000 de euro. Avem afumători moderne, cu generator de fum pe rumeguş de fag. Practic, facem produse din carne de porc, vită şi oaie. Toate sortimentele noastre de carne nu au niciun strop de E-uri. Ele au termen de garanţie între 10 şi 14 zile. Atât. Am avut un mare ajutor şi din partea familiei noastre”.

Investiţia familiei Bârliba constă într-o hală de producţie, ce se află în curtea casei proprii, şi a unui magazin de desfacere în Humuleşti, str. Mihail Sadoveanu, nr. 78, vis-a-vis de Obor. După sărbătorile de iarnă, ei intenţionează ca produsele să fie livrate şi la alte magazine din zonă cu propria maşină frigorifică.

“Dacă afacerea o să meargă, intenţionăm să deschidem şi un abator, mai ales că în zona noastră nu există aşa ceva. De asemenea, dorim să ne extindem şi cu magazinele de desfacere. Avem deja create 7 locuri de muncă, iar până în primăvară o să mai creăm alte trei locuri de muncă. Din păcate, birocraţia te mănâncă în România. Am un sac de documente. În Anglia nu e aşa, nu se cer documente care se cer aici în România. Dar suntem pozitivi şi avem speranţe că vom reuşi cu această afacere”, ne-a declarat Marius Bârliba.

Secretul produselor “La Nea Ion Măcelaru” constă în reţetele vechi pe care le deţine o doamnă inginer tehnolog, Marinela Habără. “Doamna Marinela a făcut reţete şi la produsele Matache Măcelaru. Atât dânsa, cât şi soţul dânsei sunt nişte oameni extraordinari. Crenvurştii şi parizerul le facem după reţete vechi, aşa cum erau odată”, ne confirmă Marius Bârliba.

Iată şi câteva dintre produsele tradiţionale ce pot fi cumpărate de la magazinul “La Nea Ion Măcelaru”: Cârnaţi Humuleşti, Drob Humuleşti, Leber Humuleştean, Ruladă Porc Humuleşti, Parizer Humuleşti, Salam Humuleştean şi altele. Inspiraţi de numele fetiţei lor, au dat nume şi la câteva produse: Specialitate Eva, Ceafă Evelyn, Muşchiuleţ Evelyin.

Despre această afacere îndrăzneaţă a familiei Bârliba, câteva cuvinte ne-a oferit şi primarul Daniel Harpa: “Este lăudabilă initiativa familiei Bârliba de a începe o afacere aici, acasă. Este de admirat curajul lor şi este de apreciat faptul că şi-au dorit să revină acasă şi să-şi realizeze un viitor aici. Astfel de iniţiative trebuie să fie un exemplu şi pentru alte familii plecate în străinătate. Nimic nu este imposibil, dacă îţi doreşti cu adevărat. Exemplul familiei Bârliba este de urmat. Îi asigur de tot sprijinul meu, de toată aprecierea mea şi le urez mult succes”.

Deschiderea oficială a magazinului “La Nea Ion Măcelaru” din Humuleşti va avea loc duminică, 2 decembrie, de la ora 10:00, cei prezenţi putând degusta din delicioasele produsele tradiţionale din carne. (C.T. STURZU)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *