Greu cu aerisirea și dezinfecția la Spitalul Județean și la Spitalul Roman

Avertisment dat de inspectorii sanitari Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț și Spitalului Municipal Roman.

Problema la cele două spitale este aceeași: concentrație prea mare de microbi în aer. Așa rezultă din analizele probelor recoltate la ultimele controale inopinate făcute în noiembrie-decembrie anul acesta de Direcția de Sănătate Publică Neamț. Inspectorii au luat probe de curățenie din toate secțiile celor două spitale, de pe instrumentarul medical, de pe lenjerie, au verificat dacă se respectă programul de dezinfecție pe fiecare circuit, dacă sunt suficiente dezinfectante și dacă substanțele corespund normelor. „Câte două depășiri la concentrațiile de germeni în aer, în niște oficii și saloane. Nu s-a izolat nimic patogen, din acest motiv s-au dat avertismente. Trebuie aerisire mai frecventă în saloane și respectarea graficului de dezinfecție terminală și periodică. Au grafice întocmite, dar trebuie respectat programul de dezinfecție și igienizate toate suprafețele: și noptierele, și pervazul de la geamuri, și pavimentul. Curățenia trebuie să se facă folosind substanțe dezinfectante. Spitalele au stocuri suficiente de substanțe dezinfectante, de biocide, dar trebuie folosite. Aerisirea este foarte importantă, mai ales în sezonul rece. S-au luat probe și din UPU, rezultatele sunt foarte bune, ca toate celelalte recoltate anul acesta” declară dr. Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt al DSP Neamț.

La Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț au fost prelevate 84 de probe din secțiile de spital și UPU, iar la Spitalul Municipal de Urgență Roman s-au prelevat 56 de probe. Rezultatele probelor prelucrate în Laboratorul de diagnostic și investigare în sănătate publică al Direcției de Sănătate Publică Neamț concluzionează că sunt neconforme câte două probe la aceste spitale. „La Spitalul Orășenesc Târgu Neamț au fost prelevate 38 de probe, toate fiind conforme normelor de igienă, dar aici încă nu s-a rezolvat asigurarea rezervei de apa pentru 1-3 zile”, adaugă dr. Mirela Grădinaru.

Avertismentele au fost date medicilor care conduc cele două spitale, din Piatra Neamț și Roman. Managerilor li s-a impus remedierea urgentă a problemelor și urmărirea permanentă a modului cum se respectă normele igienico-sanitare pentru limitarea infecțiilor din spitale.

(C.I.)