Nemulțumirea personalului medical din UPU Piatra Neamț față de scăderea sporului de secție se va concretiza într-un tabel cu semnături. Medicii și asistenții care refuză să mai muncească în aceleași condiții pe bani mai puțini sunt deciși să treacă de la amenințarea cu demisia, la fapte. În așteptarea negocierii anunțate de conducerea spitalului pentru sfârșitul acestei săptămâni, șefa secției spune, în numele colegilor ei, că situația este gravă.
“Strângem semnături de la medicii și asistenții nemulțumiți de scăderea salariilor. Vom merge cu acest tabel la discuțiile cu conducerea spitalului, pentru că vrem o rezolvare. Fila de buget acoperă salariile și sporul maxim de secție. Niciodată Ministerul Sănătății nu ne-a lăsat fără salarii! Suntem într-o situație în care avem bani, dar ni se dau salarii mai mici, iar suma neacordată din buget se va întoarce înapoi la buget. În condițiile în care UPU este secția unde vin mai întâi pacienții care apoi sunt internați pe celelalte secții ale spitalului și în condițiile în care personalul este de trei ori mai puțin decât numărul de prezentări, nu este normal să ni se reducă salariile. Am trimis memoriul însoțit și de argumente, am arătat câți pacienți se prezintă, câți medici, asistenți, brancardieri, infirmieri și îngrijitori trebuie să am pe tură. Am solicitat suplimentare de posturi și la Ministerul Sănătății și singura condiție impusă a fost să ne încadrăm în buget. Calculele pe care le-am făcut și solicitarea pentru 49 de posturi se încadrează și în bugetul pe 2018, și în cel de pe 2019”, a declarat dr. Brândușa Pavlidis, medicul șef UPU.
Dr. Cristina Iacob Atănăsoaie, directorul medical al spitalului, susține că s-au redus sporurile pe toate secțiile, nu doar la UPU și exclude total ideea demisiilor: “Luna aceasta, pentru că tot personalul este în activitate, nu mai sunt concedii de odihnă, s-au redus sporurile pe toate secțiile. Altfel, nu ne încadram în plafonul de 30% stabilit prin legea 153 a salarizării unitare și prin regulamentul de sporuri. Nu este vina noastră că așa stabilește legislația – spor de secție între nivel minim și maxim. Iar Consiliul Județean, care este ordonator de credite, trebuie să țină cont de aceste norme pentru toate instituțiile pe care le finanțează. Eu nu cred că medicii din UPU își vor da demisia!”.
Rămâne de văzut cum se va dezamorsa această situație. Mai trebuie adăugat că, în primăvara acestui an, au mai avut loc o serie de proteste spontane la SJU Piatra Neamț, pornite de cadrele medicale din UPU, la care s-au alăturat și cei nemulțumiți din ATI, chirurgie, psihiatrie. (C.I.)