Acasă Actual Vești bune pentru ISU Neamț-Generalul Ioan Nițică poate rămâne la comandă până...

Vești bune pentru ISU Neamț-Generalul Ioan Nițică poate rămâne la comandă până la 62 de ani

Conferința de presă tradițională de la ISU Neamț, pe lângă multiplele informații statistice, a avut și un moment care poate constitui o știre de interes nu neaparat pentru publicul larg, cât pentru angajații ISU, direct interesați în stabilitate și continuitate la nivel de comandă. Întrebat direct dacă statutul de general proaspăt, cu o stea, îi dă dreptul de a rămâne în activitate ca șef și după vârsta de pensionare, Ioan Nițică, inspector șef la ISU Neamț, a răspuns destul de evaziv. A spus că noul grad îi dă posibilitatea de a rămâne în activitate până la 62 de ani, dar a ținut să precizeze că nu a luat încă o hotărâre definitivă în acest sens.

Cunoscând dragostea față de uniformă și implicarea de care a dat dovadă și în momentele grele, atunci când a fost judecat pentru ”omisiunea sesizării”, suntem aproape siguri că va rămâne să onoreze uniforma de șef la Piatra Neamț. (V.B.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De asemenea, forţele noastre de intervenţie au mai fost solicitate în 35 situaţii, la care însă nu s-a intervenit din diverse motive:

 • echipajele au fost întoarse din drum, întrucât nu mai era necesară deplasarea acestora la locul evenimentului în 8 situaţii, din care 5 situaţii la echipajele de stingere şi 3 situaţii la echipajele SMURD;
 • echipajele au ajuns la locul evenimentului, însă nu au acţionat în 17 de situaţii, deoarece 2 situaţii au fost rezolvate de populaţie, iar în 15 situaţii persoanele au refuzat evaluarea medicală de specialitate;
 • echipajele au ajuns la adresa indicată, dar au constatat că evenimentul nu s-a produs sau pacientul nu exista în 10 situaţii, din care 2 la echipajele de stingere şi 8 la echipajele SMURD.

 

 

SITUAŢIA COMPARATIVĂ A SITUAŢIILOR DE URGENŢĂ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-1,04%

 

+49.32%

 

+91,49%

 

+20,00%

 

-13,16%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În cursul lunii noiembrie 2018, numărul de incendii produse în zona de competenţă a unităţii a crescut, cu 36,73%, de la 31 în noiembrie 2017, la 49 în noiembrie 2018 (în medie 1,58/zi). Dintre acestea, 48 s-au produs pe teritoriul judeţului nostru, iar 1 incendiu s-a produs într-o localitate din judeţul Iasi în care unitatea noastră intervine pe baza unui plan comun de intervenţie.

Din cele 48 de incendii produse pe teritoriul judeţului nostru, 16 s-au produs în mediul urban (33,33% din totalul incendiilor) şi 32 în mediul rural  (66,67% din totalul incendiilor).

În continuare, incidenţa producerii incendiilor este mai mare în mediul rural, iar principalele cauze ale izbucnirii acestora au reprezentat-o coşurile / burlane de fum defecte sau necuraţate.

 

SITUAŢIA COMPARATIVĂ A CAUZELOR INCENDIILOR

 

Tip cauză de incendiu 2017 2018 Dinamica
Acţiune intenţionată 3 3 0
Aparate electrice sub tensiune nesupravegheate 1 1 0
Cenuşă, jar şi scântei de la sistemele de încălzit 1 0 -1
Coş, burlan  de fum defect sau necuraţat 7 19 12
Defecţiuni tehnice de exploatare 0 1 1
Echipamente electrice 1 0 -1
Foc deschis în spaţii închise 0 6 6
Focul deschis 2 2 0
Fumatul 9 3 -6
Instalaţii electrice defecte 2 10 8
Mijloace de încălzire nesupravegheate 2 2 0
Scurgeri (scăpări) de produse inflamabile 1 0 -1
Sisteme de încălzire defecte 2 1 -1
Nedetrminate (în curs de stabilire) 0 0 -1
TOTAL 31 48 16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În luna noiembrie 2018 incendiile nu au produs doar pagube materiale, ci şi victime omeneşti (o persoană a decedat), 2 persoane au fost rănite, iar 4 au fost salvate (din care 3 copii) spre deosebire de aceeaşi perioadă a anului trecut când 4 persoane au fost rănite şi 1 persoană a fost salvată.

 

INCENDII DE VEGETAŢIE USCATĂ ŞI ALTELE

În luna noiembrie 2018, în zona de competenţă a inspectoratului au avut loc 17 de incendii de vegetaţie uscată şi altele – fără pagube materiale, spre deosebire de anul anterior când au fost înregistrate 6 incendii de vegetaţie.

Raportat la aceeaşi perioadă din 2017, numărul incendiilor de vegetaţie uscată şi mirişte au crescut cu 64,70%, de la 6 în octombrie 2017 la 17 în octombrie 2018.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1. DINAMICA INTERVENŢIILOR SMURD

 

           

 

 

 

 

 

 

 

Echipajele de descarcerare, prim ajutor calificat şi terapie intensivă mobilă din cadrul S.M.U.R.D. Neamţ au executat misiuni pentru:

 • acordarea primului ajutor calificat şi a asistenţei medicale de urgenţă – 655 misiuni;
 • descarcerarea la accidente rutiere – 6 misiuni;
 • persoane blocate în apartament – 5 misiuni;
 • persoană căzută în loc public: 2 misiuni.

 

 1. PERSOANE ASISTATE DE ECHIPAJELE SMURD :

 

 

 

        

 

 

 

 

 

          

 

 

Cele mai multe intervenţii ale echipajelor SMURD au fost înregistrate în mediul rural, fiind executate 413 intervenţii.

 

 1. ASIGURAREA ASISTENŢEI MEDICALE DE URGENŢĂ

 

Timpul mediu de răspuns al echipajelor de prim ajutor medical de urgenţă, terapie intensivă mobilă şi al echipajelor de descarcerare a fost de 15 minute şi 2 secunde (faţă de 14 minute şi 21 secunde în noiembrie 2017), iar timpul mediu de intervenţie de 43 minute şi 12 secunde (faţă 39 minute şi 45 secunde în noiembrie 2017).

Timpul mediu de răspuns al echipajelor de prim ajutor medical de urgenţă, terapie intensivă mobilă şi al echipajelor de descarcerare în mediul urban a fost de 7 minute şi 48 secunde (faţă de 7 minute şi 18 secunde în noiembrie 2017), iar în mediul rural a fost de 21 minute şi 1 secundă  (faţă 18 minute şi 51 secunde în noiembrie 2017).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 COMENTARII

 1. Un titlu mai corect era: vesti bune pentru Nitica.
  De intrebat la ISU Neamt daca sunt vesti bune.
  Oricum,din spiritul articolului,postarea mea e inutila si,mai ales, neavenita.

 2. În limbajul militarilor există expresia că „se pensionează pe afet de tun”. Dl este sigur din această categorie. Având în vedere meticulozitatea omului, sigur se va îngriji din timp ca afetul (împrumutat de la oștenii din deal, că ei nu au) să fie proaspăt vopsit și impecabil lustruit.

 3. Vesti aproape bune pentru unii. Cica Nitica va fi numit prefect. Cel mai probabil se pregateste si pentru o candidatura la primarie. Atunci sa vedem ce face cu ipocrizia. Pare greu de crezut dar vom vedea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here