108 elevi din județ calificați la etapa județeană ”Public speaking”, la Piatra Neamț

108 elevi din tot județul participă mâine, 31 ianuarie 2019, la etapa județeană a concursului internațional destinat vorbitorilor de limbă engleză ”Public Speaking”. Gazda competiției este Colegiul național ”Calistrat Hogaș” din Piatra Neamț, ora anunțată fiind 14,30.

Elevi de la categoria de vârstă 12-15 ani participă doar la etapa județeană a concursului, în vreme ce categoria 16-20 de ani se poate califica până la etapa internațională, de la Londra. ”La ediția din acest an a concursului sunt înscriși 66 de elevi în categoria 12-15 ani, care participă doar până la etapa județeană. La categoria de vârstă 16-20 de ani sunt înscriși 42 de elevi, care se pot califica la etapa națională, structurată pe două semifinale. La ultima etapă, cea internațională, se poate califica un singur reprezentant pe țară. Județul Neamț a avut în fiecare an participări bune, la ambele categorii de elevi, calificări cu rezultate foarte bune chiarîn semifinala de anul trecut al acestui concurs”, a declarat prof. Antoneta Gabriela Pușcălău, inspector de specialitate.

Tema ediției din acest an, pentru toate categoriile și toate etapele până cea finală, este ”Nature is a common language”. Elevii de gimnaziu au la dispoziție 3 minute pentru a susține discursul în limba engleză. Sunt penalizați cei care se opresc înainte de 2 minute și 30 de secunde. Elevii de liceu susțin discursul pe durata a 5 minute și sunt sancționați cei care nu reușesc să acopere 4 minute și 30 de secunde. La ambele categorii, după discurs urmează întrebările din partea juriului sau a publicului.

Urmează etapa regională, programată în perioada 21-24 februarie, apoi semifinala națională în 3 martie și faza națională în 4 martie, la București. Concursul este organizat de Asociația Uniunea Vorbitorilor de Limbă Engleză din România, afiliată la organizația internațională The English Speaking Union ESU, de la Londra. Finala este stabilită de organizatorul concursului, aflat sub patronajul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii pentru perioada 13-17 mai, la Londra și beneficiază de premii consistente. (C.I.)