Care sunt componentele unui tratament de refacere a danturii cu implanturi dentare?

pietricica turism

Desi domeniul stomatologiei este in continua dezvoltare, progresul tehnologic si stiintific punandu-si amprenta semnificativ asupra metodelor de rezolvarea a problemelor care tin de santatea orala a pacientilor, tratamentele cu implanturi dentare sunt si vor ramane multa vreme de acum incolo cea mai eficienta solutie pentru inlocuirea dintilor pierduti. Aceasta problema este una dintre cele mai recurente in randul oamenilor din lumea intreaga – mai devreme sau mai tarziu, inevitabil, majoritatea dintre noi confruntandu-se cu lipsa unuia sau mai multor dinti.

Astfel, cu toate ca, la scara larga, a inceput deja sa se vorbeasca despre o noua metoda – si anume, ,,bio-dintii’’ – care sa ia locul montarii de implanturi dentare, implantologia este in prezent cea asupra careia trebuie sa ne concentram atentia in materie de edentatie. Chiar daca in viitor se preconizeaza refacerea danturii prin bioinginerie, cu ajutorul celulelor stem recoltate din propriile gingii ale pacientului, nu putem sti cu certitudine daca, si mai ales cand, acest concept va deveni o realitate la care oricine sa poata avea acces.

Drept urmare, la ora actuala este recomandat sa profitam si sa ne bucuram de progresul medicinei in ceea ce priveste implanturile dentare de ultima generatie, precum Sky Fast&Fixed de la Bredent sau One Day. Acestea fiind zise, probabil ca multi dintre voi se intreaba ce sunt mai exact aceste ,,implanturi dentare’’. In primul rand, nu trebuie sa facem confuzia intre implant in sine si celelalte componente ale tratamentului de refacere a danturii! Cu alte cuvinte, implantul este doar o componenta, insa cea de baza, a unui plan de tratament complex si elaborat cu minutiozitate de medicul specialist.

Asadar, un tratament de refacere integrala sau partiala a danturii, prin unul sau mai multe implanturi dentare, este compus din:

  1. Implantul propriu-zis. Acesta se prezinta sub forma unui surub din titan, ce urmeaza a fi inserat in osul mandibular sau maxilar al pacientului (arcada inferioara sau arcada superioara), in functie de nevoile pacientului. In cazul situatiilor mai complicate, cum ar fi pacienti cu atrofiere osoasa, acestia pot beneficia chiar si de montarea mai multor implanturi dentare prin intermediul unei interventii suplimentare de aditie osoasa
  2. Bontul protetic de vindecare. Dupa aproximativ 6 luni de la inserarea surubului din titan, atunci cand portiunea de tesut care a fost supusa interventiei chirurgicale este complet vindecata, are loc atasarea unei punti de legatura intre implant si coroana finala, care poarta denumirea de bont protetic. Ce faci, insa, daca ai fost supus unei interventii de montare a mai multor implanturi dentare, iar in cele 6 luni de vindecare dantura ta va arata total inestetic? Ei bine, pentru implanturile frontale vei primi pe loc o lucrare provizorie, sub forma unor dinti reali, care sa acopere golurile dintre dinti/zonele unde s-a intervenit chirurgical.
  3. Coroana finala. Ulterior, dupa atasarea bontului protetic are loc montarea coroanei finale, care reprezinta partea vizibila, estetica si functionala a noului dinte. Aceasta este realizata din ceramica de inalta rezistenta si durabilitate, asemenea smaltului natural. De asemenea, toate componentele unui tratament cu implanturi dentare sunt 100% compatibile cu organismul uman.

Acum, ca ai aflat cum decurge un plan de tratament cu implanturi dentare, mai trebuie sa stii ca tehnica Sky Fast&Fixed este ideala pentru refacerea completa a danturii, pe cand tehnica One Day se adreseaza pacientilor cu unul sau mai multi dinti lipsa. Alege, asadar, in functie de cazul tau!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.