Formularul care te asigură la sănătatea de stat chiar din ziua depunerii

Una din noutățile începutului de an în domeniul asigurărilor de sănătate vine din sistemul public.

Cea mai importantă este cea care stabilește de când anume o persoană se poate considera asigurată la sănătate și primește gratuit consultație la medic, o rețetă sau o trimitere. Jurista Nadia Elena Harpa, președintele Casei de Asigurări de Sănătate Neamț explică faptul că această calitate de asigurat are efect imediat ce persoana respectivă apare înregistrat în sistemul informatizat. „Prin ordinul 1549/29.11.2018 se stabilește că salariații sunt considerați asigurați și au dreptul la pachetul de servicii medicale de bază începând cu data începerii raporturilor de muncă. Persoanele care realizează alte venituri decât cele salariale și sunt obligate să se asigure în sistemul public de sănătate beneficiază de calitatea de asigurat din chiar ziua când sunt înregistrate la ANAF cu declarațiile fiscale”, a declarat Nadia Harpa în conferința de presă din 23 ianuarie.

Persoanele fizice autorizate, cele care au contract de administrare și alții care obțin venituri diferite de cele salariale trebuie să depună la Fisc, până la 15 martie 2019, declarația unică de venit și contribuții datorate. Acest formular, odată înregistrat la ANAF, le confirmă calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate.

O altă noutate este suma ce trebuie plătită de cei fără venituri pentru a fi asigurați în sistemul public de sănătate. „Conform prevederilor legale în vigoare, contribuția CASS pentru persoanele care nu realizează venituri și doresc să dobândească calitatea de asigurat este în cuantum de 1.248 lei pentru un an, iar perioada de asigurare este de până la 15 martie 2020”, a adăugat șefa CAS Neamț.

Înregistrarea în sistemul informatizat al ANAF, instituția care gestionează declarațiile fiscale și sumele plătite ca și contribuții, este în avantajul oamenilor: „Astfel, persoanele care se asigură prin declarația unică  scapă de drumurile lunare la CAS pentru a prezenta dovada de plată a contribuției”, a mai precizat Nadia Harpa.

(C.I.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.