”PSD pierde Primăria Târgu Neamţ în 2020 doar dacă nu se prezintă cu niciun candidat!”

Vasile Apopei este viceprimarul oraşului Târgu Neamţ din 2014, după ce, anterior, doi ani a fost city-manager. Cu experienţă inclusiv în domeniul privat, Vasile Apopei consideră că opoziţia lipseşte cu desăvârşire la Târgu Neamţ și că, în 2020, PSD își va adjudeca din nou primăria, fără drept de apel. Tot cu Daniel Harpa titular, primar la al treilea mandat.

* ”Fără Ionel Arsene şi Daniel Harpa nu s-ar fi realizat nimic în oraş”

– Cum aţi caracteriza, pe scurt, activitatea dvs. administrativă din 2012 şi până acum, atât din funcţia de city-manager, cât şi din cea de viceprimar?

Până în 2012 nu am avut nicio legătură cu administraţia locală şi nici cu politica. În 2012, la rugămintea unor prieteni, am făcut acea echipă cu Ionel Arsene şi Daniel Harpa. Eram vreo 10 oameni care am crezut că putem schimba ceva în acest oraş. Şi, tot de atunci, de când am ajuns city-manager, s-a schimbat şi percepţia mea despre administraţia locală. Înainte să lucrez în administraţie, aveam şi eu aceeaşi percepţie ca mulți cetăţeni, că în primărie sunt o grămadă de angajaţi care stau degeaba. Lucrurile nu stau chiar aşa. Nu zic că nu sunt lucruri de îmbunătăţit, dar să ştiţi că aici se munceşte. Am încercat cu toţii să schimbăm mentalitatea angajaţilor din primărie vizavi de cetăţean. Funcţia de city-manager cred că este cea mai frumoasă din primărie, pentru că ai oportunitatea de a prezenta proiecte legislativului şi executivului. După 2012, s-a reuşit finalizarea lucrărilor la Casa Culturii şi aceasta s-a redeschis. Încă de la început am avut sprijinul dlui primar pentru ca, la această instituţie de cultură, să aibă loc evenimente importante şi de impact. Nu vă ascund faptul că, în legislatura trecută, am avut colegi în Consiliul Local care spuneau că, dacă dorim să umplem Casa Culturii, ar trebui să-l aducem la Florin Salam. Important este că am rămas o echipă şi vă mărturisesc că, fără ajutorul dlui Ionel Arsene şi al dlui Daniel Harpa, nu s-ar fi realizat atât de multe în oraş, nu ar fi venit atât de mulţi bani. Nu ştiu ca, în istoria oraşului, să fi existat vreun politician aşa cum a ajutat oraşul Ionel Arsene. Foarte multe investiţii din perioada 2012-2018 s-au făcut în infrastructura subterană a oraşului şi mai puţin în cea supraterană. Sunt şi străzi asfaltate, dar multe din investiţii nu sunt vizibile. S-au făcut lucrări de canalizare, apă şi gaz. Ca să nu mai discutăm şi de datoriile plătite, mai ales că am preluat primăria cu peste 70% grad de îndatorare. Toate aceste lucrări s-au făcut într-un mandat şi jumătate al primarului Harpa. Atât eu, cât şi primarul Harpa am cerut de la cetăţeni răbdare şi înţelegere. Uşor, uşor, vom duce la bun sfârşit ce ne-am propus. Am avut multe satisfacţii, dar şi insatisfacţii, m-am confruntat şi cu probleme, ca în orice familie.

– Ce satisfacţii v-au adus funcţiile de city-manager şi de viceprimar?

În calitate de city-manager, sunt  mândru că am reuşit să ducem Târgu Neamţ în Asociaţia Oraşelor Istorice din România. Am fost la Alba-Iulia cu o prezentare a oraşului nostru şi îmi aduc aminte că, în aceeaşi perioadă, venise şi Piatra Neamţ, care era deja membru în această asociaţie şi avea o prezentare despre Cetatea Neamţului. În prezentarea lor despre Cetate, se spunea că se află la peste 40 de km de Piatra Neamţ. După ce am făcut şi eu prezentarea oraşului nostru, toţi şi-au dat seama că nu sunt două cetăţi, una în Piatra Neamţ şi una în Târgu Neamţ. Au realizat că Cetatea Neamţ se află doar în Târgu Neamţ. Apoi s-a început promovarea oraşului, iar dl primar Harpa a înţeles că trebuie să participăm pe la târguri. În acea perioadă, Geanina Fedeleş venise consilier personal al său şi, aşa, s-a reuşit participarea la târguri de turism, atunci a început şi Festivalul Medieval. Satisfacţii mai mari am avut cât am fost city-manager. Mă bucur că Geanina continuă cele începute atunci. Am satisfacţii şi ca viceprimar, doar că, în această funcţie, eşti piesa de bătaie. Eşti cumva în linia I şi când e viscol, şi când sunt inundaţii sau se fac lucrări.

* ”Dacă s-ar face autostrada, zona Târgu Neamţ s-ar dezvolta”

– Cum vedeţi următorii doi ani, din punct de vedere administrativ?

Acum suntem în faza de procedură pentru lucrările la Amfiteatru. De asemenea, dorim să înfiinţăm o Direcţie de Cultură, unde să reunim biblioteca, cinematograful, Casa Culturii şi Centrul de Informare Turistică. Este un lucru extraordinar! Unii cetăţeni au venit cu propunerea ca această direcţie să fie condusă de o personalitate culturală. Nu e o idee rea.

Trebuie să găsim şi o sursă de finanţare pentru Staţiunea Oglinzi, pentru că potenţialul este. Eu am venit cu propunerea ca, mai întâi să dăm drumul hotelului, ca să poată produce și să se susțină cheltuielile cu utilităţile şi salariaţii. Am mai venit cu o propunere, când am propus să amenajăm primele parcări cu plată din oraş. Mai bine de trei sferturi din Consiliul Local mi-a sărit în cap, dar se pare că acum ideea a fost chiar bună.

O să finalizăm şi acele zece parcări de reşedinţă în oraş, pentru că, trebuie să recunosc, în zona de centru nu există parcări de reşedinţă. În perioada următoare, ne vom focusa pe centrul oraşului şi mai mult ca sigur vor dispărea multe garaje dintre blocuri. Am trimis deja înştiinţare cetăţenilor în cele zece zone unde vor fi amenajate parcări, că aceste garaje vor fi dezafectate. Deja sunt proiectate. Mi se pare normal, dacă ne dorim un oraş turistic şi civilizat. Plus că sunt garaje care nu sunt folosite pentru maşini, ci pentru altceva. În ele sunt depozitate murături, cartofi sau se cresc iepuri, aşa cum avea cineva într-un garaj. Astfel de garaje şi coteţe trebuie să dispară. Ca să ne putem atrage copiii acasă din străinătate, trebuie să ne dezvoltăm pe toate planurile.

Avem nenumărate discuţii cu mari investitori, dar, din păcate, nu ne ajută deloc infrastructura rutier. Dacă am fi avut o cale rutieră mai facilă şi mai rapidă, acei investitori din Roman ar fi putut veni la noi. Dacă ar da Dumnezeu să se construiască autostrada Iaşi-Târgu Neamţ-Târgu-Mureş, s-ar dezvolta această zonă.

– Sunteţi şi politician. Cum vedeţi configuraţia politică în Consiliul Local, după alegerile locale din 2020? Va avea PSD aceeaşi majoritate, mai mult decât confortabilă, la Târgu Neamţ?

Chiar dacă am o gândire liberală, mai ales că vin din mediul privat, întotdeauna m-am gândit la cei din pătura săracă. Îmi place să cred că am fost un lider, nu un şef, când lucram la privat. Un lider nu se impune, el este ales. Un şef se impune, dar nu ştiu cât va ţine asta. Pentru alegerile locale din 2020, dacă ţinem cont că am fost de două ori director de campanie la PSD, vă daţi seama că target-ul meu este să obţin măcar majoritatea de acum, dacă nu mai mult. La Târgu Neamţ vom avea, clar, majoritate în Consiliul Local, pentru că ştim cum stăm. Nu ne ascundem de ce nu am realizat şi ne asumăm.

– Dar alegerile de anul acesta, europarlamentare şi prezidenţiale, cum le vedeţi pentru PSD?

Din experienţa celor două campanii prin care am trecut, lumea nu prea rezonează la alegerile europarlamentare şi probabil va fi absenteism la urne, dar PSD va obţine un rezultat bun. Plus că noi avem un bazin electoral foarte bine organizat. Apoi, dreapta este divizată şi nu are coeziune. Asta nu poate decât să ne bucure. Cu toate că opoziţia ar trebui să fie puternică. Eu aşa cred. Nu poţi avansa dacă nu ai o opoziţie puternică şi constructivă. Dacă opoziţia doarme, e posibil să adormi şi tu, chiar dacă eşti de la putere. Cât priveşte alegerile prezidenţiale, ar trebui găsit un candidat comun în alianţa PSD-ALDE. Din punctul meu de vedere, candidatul nostru nu ar trebui să fie nici de la PSD, nici de la ALDE. E nevoie de un candidat care să nu facă parte din lupta dintre cele două palate. Lumea s-a cam săturat de scandaluri şi de dezbinare.

– Există opoziţie în Consiliul Local Târgu Neamţ?

Nu. Există două voci ale opoziţiei, câteodată trei, dar numai una e la obiect. Celelalte două bat câmpii. Sunt consilieri care nici nu ştiu ce votează şi despre ce se discută în şedinţele de comisii, dar, în schimb, în şedinţele publice, când este şi presa, tot ei se trezesc să vorbească. Întotdeauna am avut o vorbă: nici să stai ca mutul să zică lumea că eşti prost, dar nici să vorbeşti prea mult ca să-şi dea lumea seama!

– Dacă Daniel Harpa nu mai candidează pentru al treilea mandat, luaţi în calcul o candidatură la funcţia de primar în 2020? După cum se ştie, funcţia de viceprimar a fost o rampă de lansare pentru scaunul de primar, pentru mulţi foşti viceprimari din judeţ.

Din ce ştiu eu, mai avem de dus nişte proiecte la capăt. Sfatul meu este ca dl Harpa să mai stea un mandat la primărie. Aceste lucruri se vor stabili în cadrul echipei şi, vă spun sincer, nici nu mi-aş dori să ajung primar.

– Şi dacă vi s-ar propune?

În funcţie de sondajul de opinie, de dorinţa cetăţenilor şi de sprijinul colegilor din partid, s-ar putea pune în discuţie. Dar eu prefer să-l ştiu pe Daniel Harpa primar. Va veni şi momentul să plece, dar nu în 2020. Daniel Harpa are o şansă mare. Va avea un mare viitor politic şi îl văd mult mai sus decât parlamentar. Trebuie să ştii şi când e momentul să faci acest pas. Îl sfătuiesc să mai stea un mandat. Şi cred că va mai sta, pentru că are proiecte de finalizat pentru oraş. Evoluţia oraşului de după 2012 a fost mult peste ce s-a întâmplat de dinainte de 2012.

* ”Nu ar fi rău o femeie primar la Târgu Neamţ”

– Pe cine mai vedeţi pe lista sondajului de opinie de dinaintea alegerilor pentru funcţia de primar la Târgu Neamţ? Pe Vlad Angheluţă şi pe Geanina Fedeleş îi vedeţi?

Oricine poate fi pe listă. Vlad este un băiat extraordinar şi l-aş vedea şi pe lista de la Parlament. Indiferent cine va fi propus să candideze la primărie, va avea susţinere din partea mea. Mi-aş dori ca, la Târgu Neamţ, să avem şi o femeie primar, mai ales că eu sunt printre cei care au şi promovat această idee. Nu ar fi rău o femeie primar. Femeile sunt minuţioase, organizate şi întotdeauna m-am înţeles mai bine cu ele.

– În ce condiţii ar putea pierde PSD primăria la Târgu Neamţ, în 2020?

Să nu se prezinte la alegeri cu niciun candidat.

Ciprian Traian STURZU

3 COMENTARII

  1. Foarte modesti de felul lor cei de la PSD. Si plini de rezultate, din cap pana in picioare. Zici ca si-au trecut primaria pe persoana fizica… opiniile oamenilor si votul nici nu mai conteaza. E un fel de drept al lor din nastere :)))

  2. Poate candidează fostul șef de la sala de mese de la Petrom si atunci PSD, poate cistiga Primăria Tîrgu Neamt cu 105 %….indrazneste sa crezi…😄😄😄

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.