Vasile Pruteanu și Mario Contardo îl apără pe Gheorghe Ștefan de Petru Paleu

Proces cu foste VIP-uri astăzi, 22 ianuarie, la Tribunalul Neamț, unde s-au întâlnit, în aceeași sală, Gheorghe Ștefan, fost primar al muncipiului Piatra Neamț și omul care s-a identificat cu clubul de fotbal Ceahlăul Piatra Neamț – în calitate de inculpat,  Mario Contardo, fost fotbalist, om bun la toate la club și apoi în curtea lui Petru Paleu și Vasile Pruteanu, fost președinte al Consiliului Județean Neamț pe vremea când județul era condus de primarul de Piatra Neamț, ultimii doi martori ai apărării. În sală se afla, de asemenea, și Viorel Măstăcăneanu, fost șef la Ceahlăul, implicat în alt proces, în care s-a dat amânare.

Dosarul este construit, în mare parte, pe un denunț de-al lui Petru Paleu, care le-a declarat procurorilor DNA că Gheorghe Ștefan i-a cerut 10% din valoarea unei lucrări în comuna Brusturi, pentru a-i încredința contractul. ”Banii respectivi au fost pretinși de inculpatul Ștefan Gheorghe în schimbul promisiunii acestuia de a interveni pe lângă persoane din conducerea Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit în vederea influențării rezultatului procedurii de atribuire a respectivului contract de lucrări. În temeiul acestei înțelegeri, în cursul anului 2011, printr-un intermediar, inculpatul Ștefan Gheorghe a primit de la reprezentantul acelei societăți comerciale, în numerar, suma de 200.000 lei”, se arată în comunicatul DNA.

Martorii audiați aveau să declare că relațiile dintre Ștefan și Paleu nu erau nici pe departe atât de apropiate și de cordiale cum păreau.

”Îl cunosc pe inculpat, dar îl cunosc și pe Petru Paleu și mi-am dat seama că între ei nu este o relație foarte bună, mai ales din partea inculpatului, acesta având unele rețineri față de Petru Paleu”, a declarat Mario Contardo în fața instanței. ”Eu nu am asistat la nicio discuție contradictorie dintre aceștia. În perioada în care inculpatul era primar, eu lucram la firma lui Petru Paleu, iar acesta mi-a solicitat, în două rânduri, să-i intermediez întâlniri cu inculpatul. După a doua întâlnire, inculpatul mi-a solicitat să nu-i mai facilitez lui Petru Paleu nicio întâlnire cu el. Eu nu am asistat la discuțiile dintre cei doi, însă am înțeles că a doua oară Petru Paleu dorea să discute cu inculpatul despre achitarea unor lucrări, finanțate de primărie, și executate de firma lui pe strada Nicu Albu”.

Deși asistat de avocat, Gheorghe Ștefan a formulat și adresat singur întrebările martorilor. Pe Mario Contrado l-a întrebat, direct, dacă are cunoștință de faptul că Petru Paleu ar fi dorit să-i dea o sumă de bani.

”Îmi amintesc că prin anul 2011, nu știu exact luna, dar era prin primăvară, eram la o masă cu Petru Paleu, Laurențiu Manolache (acționar la Energoterm n.n.) și încă o persoană al cărei nume nu mi-l amintesc și, la un moment dat, Petru Paleu a spus că inculpatul nu a vrut să primească geanta cu bani”, a răspuns Mario Contardo. ”Nu știam despre ce geantă cu bani este vorba și nici nu l-am întrebat pe Petru Paleu. De fapt, eu nici nu prea aveam încredere în el, pentru că nu știam niciodată când spune adevărul și când minte și, după aprecierea mea, de multe ori exagera”.

Atent la fiecare cuvânt, Gheorghe Ștefan l-a întrebat, imediat, dacă știe ca Petru Paleu să fi spus că a primit banii înapoi de la Ioan Munteanu, aspect pe care Contardo a declarat, ferm, că nu-l cunoaște. În schimb a vorbit despre relația dintre Gheorghe Ștefan și Petru Paleu după plecare lui de la FC Ceahlăul la Energoterm, în sensul că Ștefan s-a supărat pentru că Paleu i-a făcut o ofertă mai bună și l-a luat la firma lui pe Contardo.

Vasile Pruteanu a fost audiat în calitatea lui de fost președinte al Consiliului Județean Neamț, și a declarat din start că-i cunoaște de mulți ani atât pe Gheorghe Ștefan, cât și pe Petru paleu, ca pe niște oameni care ”susțineau sportul în județul Neamț”, dar nu cunoaște relațiile dintre ei. Pruteanu a declarat, de asemenea, că-l cunoaște pe Neculai Vrăjitoru, fostul primar de Brusturi, dar nu are informații despre lucrările pe care firma lui Paleu le-a făcut în comuna respectivă. Tangențial și fără relevanță specială, Vasile Pruteanu a adus în discuție o ședință cu primarii din județ, la care Neculai Vrăjitoru ar fi venit în stare de ebrietate, iar Gheorghe Ștefan i-a cerut să părăsească sala. Relevant era dacă, în acel moment, Petru Paleu era pe hol, iar acest lucru ar putea fi lămurit de un alt martor, Ioan Olaru, care nu a fost prezent la ședința de judecată. Gheorghe Ștefan a promis, însă, că va face investigații ca să afle unde lucrează acum Ioan Olaru (fost director la Strong Montaj), ca să poată fi citat.

Cât despre posibilitatea ca Gheorghe Ștefan să fi intervenit vreodată la Vasile Pruteanu în favoarea lui Petru Paleu, fostul președinte al CJ Neamț a spus răspicat: ”Nu! Niciodată!”. Păcat că nu a spus și motivul pentru care ar fi putut interveni. Ar fi fost interesant de aflat.

C.M.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *