Alegerea unui șemineu pe lemne este dificilă, dar aducătoare de bucurie

Arderea lemnului produce o reacție chimică în urma căreia se eliberează energie, dar și reziduuri periculoase pentru sănătate care trebuie eliminate prin intermediul unui coș de fum cât mai performant cu putință.

Un șemineu pe lemne, cel mai dorit tip de șemineu

În caz contrar, particulele solide provenite din arderea combustibilului într-un semineu lemne necorespunzător întreținut, pot să fie acele „semințe ale dezastrului” cu rol determinant în producerea unor incendii devastatoare.

Același lucru se poate întâmpla dacă e vorba de o soba ce funcționează defectuos.

Magazinele de specialitate din țara noastră oferă celor interesați nu doar șeminee propriu-zise, sobe pe lemne din fontă cu sau fără plită, frumoase și sigure, dar și diverse tipuri de focare șemineu. Nici aceia ce au nevoie de un cos de fum performant nu sunt uitați, așa încât chiar se pot alege produse calitative, la niște prețuri foarte bune.

Mulți proprietari ce vor să își procure un șemineu lemne deschis o fac mai degrabă în scop estetic, decât pentru a-l folosi ca sursă principală de încălzire, deoarece un astfel de șemineu nu are un randament în utilizare prea ridicat.

Cei care vor să se bucure și de căldură, nu doar vizual, de estetica deosebită a unui asemenea produs special, preferă șemineele închise, inclusiv sobele șemineu, deoarece au o eficiență ridicată, arderea combustibilului în interiorul lor efectuându-se la temperaturi mai ridicate.

Lungul drum până la șemineul visat

După cum se observă, nu e chiar așa de simplu să îți iei un șemineu. Trebuie să știi exact ceea ce vrei. De cele mai multe ori o consultație de specialitate este absolut necesară pentru a nu da greș cu alegerea făcută.

Primul lucru pe care ar trebui să-l cunoașteți atunci când începeți să căutați un șemineu pe lemne este că procesul diferă de acela al achiziționării altor tipuri de produse. Nu intrați fizic sau online într-un magazin de șeminee, alegeți modelul care vă face cu ochiul, achitați prețul, îl puneți în locul dorit și aprindeți focul. De cele mai multe ori un șemineu e personalizat, deci este nevoie de o proiectare 3D mai întâi.

Dacă vreți ceva de-a gata, există inclusiv șeminee false, care funcționează pe bază de curent electric sau bioetanol. Doar că nu asigură și încălzirea camerei unde sunt instalate, doar îi adaugă un strop de frumusețe.

Dacă ați reușit să aveți șemineul pe lemne potrivit urmează fază montajului.

Un șemineu ce se alimentează cu combustibil solid (lemn) trebuie obligatoriu instalat corect. Iar pentru aceasta e nevoie de o echipă de muncitori specializați, nu este o lucrare ce se poate face în regie proprie. Deci, trebuie să știți din vreme și cât va costa instalarea. Din fericire acest lucru e simplu, pentru că, de regulă, firma ce vă vinde șemineul oferă la cerere și servicii de montaj profesional. Echipa de specialiști va face, după vizitarea spațiului locuibil și niște observații despre instalarea produsului: de multe ori e nevoie a se dărâma o porțiune din perete și/sau tavan. Construirea coșului de fum, a zonei de ventilație, implică și ele niște operațiuni complexe. În definitiv e dificil de instalat și un aparat de aer condiționat, darămite un șemineu pe lemne, nu-i așa?

După ce montajul este executat, proprietarul proaspăt posesor de șemineu mai are de rezolvat problema combustibilului. Lemnele trebuie să fie în cantitate suficientă și cât mai uscate posibil. În plus, dimensiunile lor sunt importante, dacă se dorește ca focul să fie viu și să aducă bucurie celor ce îl privesc.

Odată ce un șemineu a fost folosit, are nevoie de o întreținere atentă. Un șemineu trebuie verificat măcar anual de către un specialist pentru a avea certitudinea că funcționează într-un mod sigur și eficient. Mentenanța aceasta necesită bani, dar și timp din partea proprietarului.

Totuși, per total, investiția într-un șemineu pe lemne, dacă locuința se pretează la instalarea acestui tip, este pe deplin justificată și aducătoare de încântare. Firmele de specialitate vin în întâmpinarea dvs. cu oferte atractivă, așadar chiar aveți de unde alege, în raport și de bugetul disponibil.

alegeri locale psd

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.