Alexandru cel Bun – Când te judeci cu statul, primești termen peste patru ani!

pietricica turism

Aflată în prelungirea municipiului Piatra Neamț, comuna Alexandru cel Bun a fost și rămâne un spațiu al dezvoltării edilitare și economice. Acum câțiva ani, mai multe comune din județ, printre care și Alexandru cel Bun, au fost somate să returneze fonduri, primite pentru anumite lucrări de infrastructură. În aceste condiții, în scurt timp, administrația locală a plătit aproape 9 miliarde lei vechi, pe care acum vrea să o recupereze. În procesele de la Judecătoria Piatra Neamț, Tribunalul Neamț și Curtea de Apel Bacău, Primăria Alexandru cel Bun a câștigat, însă procesul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție. Primul termen de judecată a fost programat peste… patru ani!

”Sper să câștigăm”

• interviu cu primarul Ion ROTARU

– Domnule primar, ați fost acuzat de unii că, de când sunteți primar al acestei comune, nu ați accesat niciun proiect cu finanțare europeană…

– Din păcate, ei nu știu sau nu vor știe că, deși nu am luat o perioadă bani europeni, am luat bani guvernamentali. În schimb, pe acești mari cunoscători îi informez că, în ultima vreme, am achiziționat, cu bani europeni, un utilaj de 95.000 de euro, cu care am reușit să eliberăm de zăpadă și toate drumurile înguste din comună. Este un utilaj de deszăpezire pe care îl folosim și la alte lucrări, cu toate dotările pe care le are. Repet, am făcut, în această iarnă, toate lucrările cu el. Are sărăriță, plug, furtune, scări, mașină de frezat și multe altele. Practic, are tot ceea ce vrei pe el. Pentru dealurile din comuna noastră, utilajul este foarte bun. Evident, i-am mai făcut și anumite îmbunătățiri. Producătorul l-a făcut atractiv, ca să-l vândă, însă noi vrem să-l facem să funcționeze la parametri doriți. I-am lungit un pic plugul din față, am mai pus câteva contragreutăți, să nu se ridice în anumite cazuri, iar acum sunt chiar foarte mulțumit de el.

* Recuperarea celor 9 miliarde lei vechi

– Ce s-a mai întâmplat cu drumul de la Agârcia?

– Acum suntem în faza de licitație, pentru execuția, în fond, finalizarea lucrării, care a fost începută cu ani în urmă.

– Cât costă întreaga lucrare, în acest moment?

– Valoarea este de 23 miliarde lei vechi, cu procesul pe cele aproape 9 miliarde lei vechi, care ne-au fost imputați nedrept și pe care i-am dat statului din resurse locale. Ne-am judecat și ne judecăm pentru câștigarea lor.

– În ce fază este procesul?

– Suntem la Înalta Curte de Casație și Justiție. Prima dată, judecătorii ne-au dat termen de patru ani, pe 20.09. 2020, pentru că așa este când te judeci cu statul. Am făcut cerere din nou, motivată bine, și ne-au redus primul termen de judecată cu un an și jumătate. De aceea ne judecăm acum, pe 6 martie…

– Banii au fost dați…

– Noi am câștigat la Judecătorie, Tribunal, Curte de Apel și sper să câștigăm și la Înalta Curte de Casație și Justiție.

– Cele 9 miliarde lei vechi ar fi o gură importantă de oxigen pentru administrația locală?

– Am scădea aproape toate datoriile, care însumează vreo 12 miliarde lei vechi. Am scăpa de datoriile urgente. Important este să câștigăm și în această fază, ca să ne recuperăm banii. Noi am plătit imediat statului, pentru că nu am vrut să blocăm administrația publică locală din comuna Alexandru cel Bun. Din păcate, acestea sunt datorii vechi, nu curente.

– Ce se întâmplă cu rețele de apă și canalizare din comună?

– Am avut zilele trecute o discuție cu proiectanții, canalizare și apă potabilă vor fi în toată comuna, iar investiția va fi de 10 milioane euro, fonduri europene. Practic, va fi un sistem de apă și canal în toată comuna. Rețeaua de apă va fi pe străzile unde nu există apă în prezent, iar canalizarea este pentru întreaga comună.

– Și aceste fonduri sunt europene, nu?

– Automat.

– Ce s-a mai făcut în privința Casei de cultură?

– Deocamdată, nu cred că vom mai ataca acest obiectiv, pentru că nu se mai aprobă astfel de investiții pe programe. Dar vom vedea ce va fi. Dacă se ivesc noi posibilități de finanțare, vom depune proiectul imediat, deocamdată stăm și vom urmări ce se va întâmpla în viitorul apropiat.

* Extinderea rețelei de gaz metan

– Gaz metan aveți în comună?

– Avem, însă vor intra în proiectare, în acest an, alte 20 de străzi. Se va face racord acolo unde a ajuns rețeaua de alimentare cu gaz metan.

– Ce faceți cu drumurile?

– Și acestea vor intra într-o amplă perioadă de modernizare, numai că mai durează. Până nu facem canalizarea și rețelele de apă, nu ne apucăm de drumuri. Ar fi păcat să le distrugem. Mulți mi-au reproșat că nu sunt drumuri asfaltate sau că altele sunt vechi și pline de gropi. De acord, dar infrastructura trebuie să parcurgă anumiți pași. Mai întâi canalizarea și apa potabilă, iar apoi asfaltarea drumurilor. Dacă ne gândim bine, valoare canalizării și a rețelei de apă se duce la peste 450 miliarde lei vechi, investiția fiind coordonată de compania Apa Serv Neamț. O să mă critice unii, dar asta este situația și cred că orice primar ar fi procedat la fel. Unii atâta știu, să atace.

– În cazul unor atacuri, dvs. sunteți trecut prin viață și nu cedați cu una cu două. Apropo, mai candidați pentru o nouă legislatură ca primar?

– Dacă sunt sănătos, da, dar dacă nu, de ce să mai candidez degeaba? Am trecut prin multe în viață, dar sănătatea este de-a dreptul parșivă. Nu știi când te lasă.

– Sincer, nu vă vedem stând acasă…

– Nu am să stau liniștit acasă, însă situația este destul de delicată. Au fost două femei care au plecat la Domnul, la vârsta de 50 de ani, zilele trecute. Una dintre ele nu a avut nimic astăzi, iar apoi a avut o comoție cerebrală, iar până la Iași a fost gata. Sunt bărbați care nu au băut și nu au fumat în viața lor, dar care ne-au părăsit de tineri. Asta este viața…

Constantin NEGRU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.