Cum cresc prețurile după 0rdonanța 114: Suplimentare de la buget pentru Roglas Ind SRL

Dacă ai bucuria și răspunderea de a beneficia de contract în zona construcțiilor cu o autoritate publică, ești în drept să beneficiezi, unii mai devreme, alți mai târziu, în funcție de accesul spre compartimentele de specialitatea ale instituțiilor, de o ”facilitate” oferită de guvern.

La Piatra Neamț, în ședința din 26 februarie, este propus pe ordinea de zi proiectul prin care se cere încheierea unui act adițional pentru ”aprobarea indicatorilor tehnico-economic actualizați și devizul general actualizat corespunzător încheierii actului adițional la contractul de execuție lucrări Pod peste Pârâul Cuejdi, strada Erou Rusu din municipiul Piatra Neamț”. Valoare finală a lucrării va fi, dacă nu mai intervine vreun alt act adițional, de 940.867 lei, cu tot cu TVA. Valoarea suplimentată este de 22.619.71 lei și, din documentele depuse ca anexe la proiect, reiese este vorba despre urmările Ordonanței 114/218, prin care salariul minim brut al celor care lucrează în construcții a fost majorat la 3000 lei. Iar societățile care lucrează cu statul pot cere actualizarea contractelor de lucrări cu suma rezultată din majorarea salariilor.

Pentru istorie și pentru cine este interesat din ce se compune un  deviz al unei investiții de acest tip vă oferim câteva cifre.

Capitolul proiectare și asistență tehnică însumează 58.013 lei, din care 44.328 lei plătiți de la bugetul local, restul de la bugetul de stat. Doar studiul de fezabilitate a costat 8.925 lei, consultanța 8.330 lei, plus asistența tehnică 12.495 lei. Unii ar spune ”Scump, domnilor, scump!”. Răspunsul și soluția l-am putea găsi în reclama nemțeanului de la Altex, dar probabil că nu se potrivește la lucrări publice.

Toate cheltuielile cu investiția de bază sunt suportate de la bugetul de stat, din local mai este alocată doar suma de 5170 lei pentru ”comisioane, taxe, cote și…costul creditului”. Să mai consemnăm ce a declarat cu privire la costul suplimentar primarul Dragoș Chitic: în acest caz el va fi suportat de cître bugetul de stat, fiind un proiect accesat prin PNDL.

(V.B.)

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *