Dan Vasile Constantin, capul sănătății nemțene, dă de pământ cu Ministerul Sănătății și Guvernul: „Master planul a căzut”

pietricica turism

Întors de la Iași, unde au avut loc discuțiile pe tema master planului de sănătate, la care a participat în dublă calitate, de consilier al președintelui Ionel Arsene, dar și de cap neîncoronat al sănătății nemțene, Dan Vasile Constantin declară că nu-i totul așa de negru cum au crezut unii. Sentința sa este drastică: ”Master planul a căzut”, a spus, foarte clar, Dan Vasile Constantin. Ceea ce înseamnă că planul a fost făcut cu picioarele de cei de la Ministerul Sănătății, care minister este parte a Guvernului României. Sentința este și explicată de fostul șef al Consiliului de Administrație al Spitalului Județean: ”Master planul a căzut. Oricum, cine citea cu atenție și până la capăt acel proiect vedea că este o cheie, acolo, nici vorbă să se desființeze vreun spital. Oricum, cifrele erau de la nivelul anului 2015. Un spital nu poate fi desființat decât de administrația publică locală sau județeană. Vorbind de Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, dacă sunt secții care nu-și realizează contractul, situația se poate rezolva la noua contractare cu Casa de Asigurări de Sănătate”. Declarația se cam bate cap în cap cu propozițiile din documentul respectiv, unde se vorbea despre desființarea unor spitale la Bicaz, Buhuși sau Comănești, ca să dăm doar câteva exemple. Tot  acolo se vorbea despre reduceri de paturi și reorganizarea drastică a spitalelor, acum aflăm că nici vorbă despre așa ceva.

Ca să înțelegem exact importanța declarației date de Dan Vasile Constantin, sunt obligatorii câteva precizări. Întâlnirea de la Iași, de luni, 25 februarie, a fost organizată de Ministerul Sănătății pentru prezentarea proiectului de reorganizare a sistemului de sănătate din Regiunea Nord-Est, în perspectiva construirii spitalului regional Iași cu fonduri europene. În preambulul proiectului master planului se arată că ”programul de Guvernare 2017–2020 a fost aprobat de Parlament la începutul lunii ianuarie 2017. Acesta include un capitol dedicat politicilor de sănătate care vizează dezvoltarea unui sistem sanitar focalizat pe pacient, prin aducerea serviciilor de sănătate mai aproape de cetățeni. Aria strategică “Infrastructură sanitară” include toate obiectivele vizate de Programul Regional Operațional (spitale, ambulatorii, centre comunitare integrate și unități primiri urgențe). Există un angajament politic important în implementarea obiectivelor POR astfel cum au fost agreate cu Comisia Europeană, și nu se intenționează modificarea acestui program. (…) Planul de Servicii de Sănătate pentru Regiunea nord-est a fost aprobat prin Ordinul Ministrului Sănătății nr. 1376/2016”.

(C.I.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.