Vernisajul Expoziţiei-muzeale „Viorica Agarici“

pietricica turism

COMUNICAT DE PRESĂ 07.02.2019

Consiliul Județean Neamț și Complexul Muzeal Județean Neamț au organizat miercuri, 6 februarie, la Palatul Parlamentului, Vernisajul Expoziţiei-muzeale „Viorica Agarici“, în contextul comemorării la nivel internaţional, pe 27 ianuarie, a victimelor Holocaustului.

Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa ambasadorului Israelului în România, Excelența Sa David Saranga, președintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, ambasadorilor acreditaţi la Bucureşti, membrilor comunităţii evreieşti din România, miniștrilor, parlamentarilor, dar şi moştenitorilor Vioricăi Agarici.

„Ceea ce facem acum este foarte puţin faţă de eroismul Vioricăi Agarici, dar nu avem voie să uităm. Pentru mine, această expoziţie este mai mult decât o restituire istorică, este o meditaţie asupra condiţiei umane, asupra puterii răului şi a fragilităţii binelui şi un îndemn profund la respect şi toleranţă. Vă mulțumesc tuturor celor care ne-au onorat cu prezența și care și-au manifestat interesul față de un simbol și o emblemă ale județului Neamț, Viorica Agarici“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene.

Viorica Agarici, şefa Crucii Roșii din Roman, este cea care, la 3 iulie 1941, a salvat de la moarte, în ciuda riscurilor de a fi împușcată, sute de evrei deportați din Iași spre lagărul de la Călărași-Ialomița.

La 8 iunie 1983, Statul Israel și Institutul „Yad Vashem“ din Ierusalim i-au acordat, post mortem, Vioricăi Agarici diploma şi titlul de „Drept între popoare“, un arbore fiind plantat în memoria ei pe „Aleea Celor Drepţi“.

Datorită acestui eveniment găzduit de Palatul Parlamentului, județul Neamț a fost în prim-planul vieții publice interne și internaționale.

Expoziția muzeală „Viorica Agarici“ va fi prezentată și la Roman, Neamţ.

Biroul Comunicare și Imagine

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.