1.811 copii înscriși la clasa pregătitoare în prima săptămână

Sunt 1.811 copii înscriși la clasa pregătitoare la școlile din județul Neamț, după prima săptămână de înscrieri. Dintre aceștia, 211 sunt copii cu vârste de 5 ani și 8-11 luni de la 1 septembrie 2019 și care au obținut aviz după ce au trecut prin evaluarea gradului lor de dezvoltare mentală și fizică. Înscrierile în clasa pregătitoare au început în ziua de 4 martie și se vor încheia pe 22 martie.

În prima etapă se face înscrierea copiilor care împlinesc 6 ani până la data de 31 august 2019 și a celor care vor împlini vârsta în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2019 și pe care părinții vor să îi înscrie în învățământul primar după ce copiii trec prin evaluarea psihosomatică. Copiii sunt înscriși automat la școala la care sunt arondați, pe baza cererii tip completată de părinți și validată la secretariatul școlii. Părinții care vor altă școală pot, conform metodologiei, să completeze pe cerere pentru respectiva școală, dar și să bifeze școala din cartierul unde locuiesc în cazul în care copilul nu prinde loc în școala preferată. Sigur că, pentru a nu avea surprize, părinții își fac mutație în cartierul unde este școala dorită. Inspectoratul Școlar Judeţean (ISJ) Neamț a inclus în planul de școlarizare pentru clasa pregătitoare 4.374 de locuri, iar propunerile de la școli vizează 4.779 de locuri, în totjudețul.

În 29 martie vor fi afișate, inclusiv pe site-ul IȘJ Neamț, lista copiilor însciși în prima etapă și unde mai sunt locuri libere pentru a doua etapă, din perioada 2-8 aprilie 2019. În școlile din mediul rural sunt 2.806 locuri plus 405 la simultan, iar în urban sunt 1.568 de locuri pentru toamnă: „În mediul urban se merge pe numărul maxim de 25 de elevi pe clasă, iar dacă se depășește numărul maxim, clasa poate funcționa dacă există aprobarea inspectoratului școlar”, a declarat inspectorul general școlar Elena Laiu. (C.I.)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *