47 miliarde lei vechi – datoriile Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț!

Datoriile Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț către furnizori cumulau 4,8 milioane lei, la sfârșitul lunii februarie 2019. Din acestea, peste un milion (10 miliarde lei vechi) au depășit termenul de scadență. Acestea sunt condițiile în care se dorește performanță și servicii de calitate, subfinanțarea cronică fiind ascunsă sub vorbele frumoase și promisiunile guvernanților.

Cele mai vechi datorii le are spitalul față de furnizorii de medicamente și materiale sanitare din programele naționale de sănătate. Valoarea acestor restanțe este de 1.059.865 lei. Banii sunt așteptați de mai bine de două luni pentru achitarea medicamentelor și materialelor sanitare, inclusiv pe UPU. „Pe programele de sănătate care vin de la Ministerul Sănătății, prin Direcția de Sănătate Publică Neamț, se finanțează UPU, acțiuni de sănătate în cabinete de TBC și de Sănătate Mintală, planing, programul de HIV-SIDA și programul de TBC. Din totalul de 1.059.865 lei, înregistrăm 1.025.060 lei datorii la programele de sănătate finanțate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, prin casa județeană. Din această sumă, 814.945 lei au ieșit din scadența de 30 de zile, alte 210.115 lei sunt restanțe de peste 60 de zile, dar până în trei luni. Iar din 32.569 lei pentru acțiuni de sănătate, prin DSP Neamț, aici întrând și UPU, sunt depășite 20.669 lei și 11.900 lei sunt peste 30 de zile. Diferența, de 2.296 lei, sint bunuri și servicii ale Medicinei Legale”, a precizat Maricica Drăgan, directorul financiar al spitalului.

La finele lunii februarie 2019, cea mai mare parte din restanțe este la medicamente – aproape 2.995.723 lei și la materiale sanitare – 806.384 lei. Directorul financiar al spitalului explică faptul că datoriile se acumulează din motive birocratice: „Și la programe naționale de sănătate, și la acțiuni de sănătate, practic întâi cumpărăm medicamente, materiale, iar abia la sfârșitul lunii pot să raportez copii după facturi, la DSP și la CJAS. De acolo, facturile urmează traseul – la Ministerul Sănătății și la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Deci, deja curg zile de scadență între aprovizionare și până la decontare, iar ulterior, până când ajung banii în contul nostru, ca să le putem achita”.

Pe de altă parte, dr. Codruț Munteanu, managerul spitalului, declară că, în ciuda decalajului, aprovizionarea cu medicamente și materiale sanitare este la mare atenție: „Încă mai sunt probleme cu aprovizionarea farmaciei spitalului, de aceea solicităm pe secții o justificare clară a consumului și a solicitărilor”. Datoriile se rostogolesc de la sfârșitul anului trecut, când în evidența spitalului figurau 5.460.465 lei datorii totale la furnizori, inclusiv la reactivi, dezinfectanți, din care 1.157.584 lei erau peste termenul de scadență, fiind achitate doar 66.497 lei investiții la Serviciul de Medicină Legală Neamț.

Pentru conformitate, vă prezentăm situația financiară a spitalului sintetizată chiar de directorul financiar.

„Situatia datoriilor catre furnizori  la data de 31.12.2018

Total obligatii catre furnizori la 31.12.2018 = 5.460.465 lei, din care :

 • peste termenul de scadenta –157.584 lei ( furnizori pe programme de sanatate cu finantare de la CJAS si Ministerul Sanatatii)
 • in termenul de scadenta – 302.881 lei.
 • 404.108 lei – Medicamente
 • 057.542 lei – Materiale sanitare
 • 359 lei – Reactivi
 • 914 lei – Dezinfectanti
 • 607 lei – Alimente
 • 497 lei – Invetitii (meicina legala)
 • 438 lei – Alte bunuri si servicii

Situatia datoriilor catre furnizori la data de 28.02.2019

Total obligatii catre furnizori la 28.02.2019= 4.776.169 lei, din care :

 • peste termenul de scadenta059.865 lei (furnizori pe programe de sanatate cu finantare de la CJAS si Ministerul Sanatatii)
 • in termenul de scadenta  – 3.716.304 lei .
 • 995.723 lei – Medicamente
 • 384 lei –  Materiale sanitare
 • 979 lei – Reactivi
 • 707 lei – Dezinfectanti
 • 355 lei – Alimente
 • 021 lei – Alte bunuri si servicii

Plata obligatiilor catre furnizori se efectueaza din finantarea primita de la C.J.A.S pentru decontarea serviciilor medicale si programelor de sanatate, de la Ministerul Sanatatii pentru programme de sanatate si de la Consiliul Judetean pentru utilitati si servicii”

(C.I.)

reclama psd

2 COMENTARII

 1. Ce demagogie găunoasă promovează PSD-ul pe toate planurile din 2012 pana astăzi, dar cu precădere în ultimii doi ani! Și nea președintele județenei de partid care ne este, în loc să stea 75% din timp la București, ar trebui să se aplece puțin mai mult asupra problemelor care sunt în județ. Am înțeles că e mult mai ieftin să dea bani la BOR cam la un sfert din cât are nevoie spitalul, dar nu rezolvă problemele acute cu alocarea de fonduri pentru înmormântări!
  Nea președintele, ai tot rotit oameni pe la conducerea spitalului și tot o gropniță a rămas!!! Când voi PSD-ul vă apucați serios de treabă? Unde sunt banii promiși când o plimbai pe Sevil pe la spital??? Vedeți că vine puternic din urmă PNL-ul cu Primarele în frunte!
  O zi frumoasa tuturor

 2. Consider că este prea multă birocrație și verigi intermediare între unitate și furnizor.De la înființare am considerat CJAS nejustificată.S-au consumat sume enorme și se consumă ptr.sediile lor,utilități,salarii.DSP ce rol mai are?La noi la Neamț ,începutul acestei instituții a fost destul de controversat, cu Jehac la conducere.Se luau premii de nu le venea să creadă și noi ne întrebăm de ce este situația asta in sănătate?Banii reținuți pentru sănătate nu au fost folosiți cu cap.Conducerile au fost puse politic și rezultatul este ca cel de la autostrăzi.Pana nu vor pricepe cei care vremelnic,au cuțitul și pâinea in mână că trebuie :omul potrivit la locul potrivit,cărăm apa cu ciurul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.