”Avem investiții pe care oamenii nici nu le-au visat”

pietricica turism

• interviu cu primarul Adrian CIOBANU

În peisajul fostului județ Roman, Cordun este considerată, pe bună dreptate, drept cea mai industrializată comunitate, la concurență cu alte unități administrativ-teritoriale rurale aflate în jurul marilor orașe ale țării. În ultimii ani, satele comunei au cunoscut o dezvoltare aparte, majoritatea proiectelor fiind opera actualei administrații publice locale, conduse de primarul Adrian Ciobanu. Edilul de la Cordun, scump la vorbă când nu este sigur de reușită, a izbutit să atragă vreo 20 de investiții, toate cu finanțarea asigurată fie din fonduri europene, fie guvernamentale sau, când nu s-a putut altfel, din fonduri locale.

Privind cu detașare la tot ce se vede astăzi în comuna Cordun, se poate afirma că este una dintre campioanele județului Neamț în materie de atragere de fonduri. Toate acestea au darul de a dezvolta edilitar și economic satele componente. Să nu uităm că, pe teritoriul acestei comune, se află Laminorul de țevi, cândva cel mai mare din Europa. Acestei unități i s-au adăgat și alte companii, care întregesc peisajul economic al zonei.

În ceea ce-l privește, primarul Adrian Ciobanu dă asigurări că, în maximum doi ani, comuna Cordun va ajunge la nivelul dorit de cei care se ocupă astăzi de tot complexul administrativ și investițional local.

– Domnule primar, din informațiile pe care le deținem, în comuna dvs. ar trebui să se lucreze pe mai multe fronturi la asfaltarea străzilor…

– În comună, avem șase proiecte de asfaltare, în toate satele comunei, respectiv Pildești, Cordun și Simionești. Din păcate, la capitolul asfaltări, am terminat doar un proiect și jumătate. Am turnat un kilometru de asfalt pe două străzi, lucrarea fiind finalizată. Am început la Pildești un proiect în anul 2017, realizat în proporție de 60%, pentru că, pe cei 4 km de asfalt, am turnat doar un strat. Celelalte proiecte sunt în curs de derulare, iar în privința asfaltării propriu-zise, abia în acest an le dăm drumul. În momentul discuției noastre, avem multe utilajele pe traseu. Se lucrează la stabilizat, la îndreptat… Toate proiectele de asfaltare au început din primăvara anului 2017 și, indiferent de sursa de finanțare, inclusiv pe fonduri europene sau guvernamentale, acestea nu au fost puse în practică în comuna Cordun pentru că, în anii 2018 și 2019, lucrăm la sistemele de canalizare și alimentare cu apă.

– Ce se întâmplă la Pildești cu rețeaua de canalizare?

– La nivelul satului Pildești, am finalizat proiectul de canalizare pe care l-am început în anul 2016. L-am finalizat pe data de 25 octombrie 2018. Ca atare, în anul 2019, vom implementa două proiecte. Unul se referă la asfaltarea a 9,75 km de străzi de pe raza satului Cordun. De asemenea, suntem în curs de finalizare – am solicitat avizul AFIR pentru achiziția publică – cu încă un proiect, tot în satul Cordun, care are în vedere alți 7,15 km de străzi. Practic, în acest an, 2019, în acest sat, se vor realiza asfaltări la nivelul a 90% din necesar.

Tot în anul 2019, vom finaliza un proiect în satul Simionești, care cuprinde asfatarea a aproximativ 6 străzi, însumând 2 km. Ar mai fi un proiect, depus la AFIR, care se referă la două străzi, însumând vreo 3 km. Și acolo vom reuși să ajungem la o proporție de 90% din lungimea străzilor satului Simionești.

În schimb, la nivelul satului Pildești, deși avem toate contractele de modernizare și de asfaltare semnate cu firmele de construcție, nu voi da ordin de începere a lucrărilor pe nicio stradă în acest an, pentru că, în Pildești, se execută lucrările de canalizare și alimentare cu apă. Nu vrem ca lucrările de asfaltare să fie periclitate de cele făcute la rețeaua de alimentare cu apă. Dorința mea este ca, peste lucrările de canalizare și alimentare cu apă, să treacă cel puțin o iarnă, cu îngheț și dezgheț, astfel încât să am certitudinea că lucrările la drumuri nu vor fi de proastă calitate. Nu doresc să-mi fac un capital electoral și să fac treaba cum nu trebuie. Eu vreau să fac treaba așa cum se cuvine, să fie bine făcută și să reziste în timp.

* ”Sala de sport rămâne o prioritate”

– Ce se întâmplă cu sala de sport de la Pildești?

– Pentru comuna noastră, acest obiectiv rămâne unul de importanță capitală, mai ales pentru satul Pildești. Cu toate acestea, am oprit puțin eforturile depuse la această investiție, pentru că vreau să finalizăm obiectivele de infrastructură începute, respectiv alimentare cu apă potabilă, canalizare și asfaltare de străzi. Abia după aceea vom continua o următoare etapă, cu ridicarea noii săli de sport.

– Ați semnat proiectul cu dotarea Căminului cultural Pildești?

– Nu am semnat contractul, pentru că lucrăm cu un singur om pe achiziții, iar în sistemul SICAP am avut permanent două-trei-patru licitații. Urmeză o nouă licitație, pentru un proiect de la AFIR, privind dotările la Căminul cultural Pildești. Astfel, închidem toate licitațiile de pe SICAP, curățăm adresa noastră din acest sistem, urmând ca, ulterior, să scoatem dotările de la Căminul cultural pe SICAP. Vor urma accesele, trotuarele din satul Cordun, mai ales din zona în care am trecut cu canalizarea.

– Ce se mai întâmplă cu mastodontul care urma să fie cămin cultural?

– Încercăm să căutăm soluții. Din punct de vedere al priorităților la nivel de comunitate, am încercat să aleg investițiile cele mai importante pentru locuitori. Doresc să finalizez totul, numai că, din punctul meu de vedere, dar și din  punct de vedere financiar, lucrurile nu stau tocmai foarte bine. În comuna noastră, volumul de investiții este imens. O să mă întâlnesc cu membrii Consiliului local, ca să vedem ce funcționalitate ar putea avea această clădire, apoi să vedem în ce direcție o luăm și cum refacem întreaga procedură pentru a finaliza construcția.

– Ce sumă ar mai trebui?

– Ar mai fi nevoie cam de două milioane euro.

– Nu-i cam mult?…

– Ei bine, aici este problema. Este foarte mult pentru orice comunitate rurală din această țară.

* ”Biroul primarului este plin de proiecte”

– Câte proiecte aveți în lucru?

– Am să le iau după cum sunt așezate pe birou. Aici este un proiect de asfaltare pentru 7,15 km, aici este cartea tehnică a proiectului de canalizare din Cordun. Apoi, avem drumurile începute în 2017, la care s-a turnat primul strat. Mai avem sala de sport, dotările la Căminul cultural Pildești, urmează completările la AFIR… Mai este documentația unui proiect de 2 km asfaltare la Simionești, plus un proiect de asfalt pe Pildești, de încă vreo 5 km, pentru 12 străzi. Mai este o extindere de rețea pentru apă potabilă pentru satul Cordun, la care se adaugă o extindere la rețeaua electrică.

Apoi, în ordine, urmează monumentul din satul Pildești – pe care îl știți, terenul cu gazon sintetic de la Cordun – la care se lucrează, parcarea din centrul satului Cordun, drumurile de la Simionești – pe care le-am finalizat, proiectul de amenajare trotuare, acces la proprietăți, consolidare acostament DJ 207B, pe partea dreaptă a satului Cordun, apa și canalizarea din Pildești; proiectul tehnic și documentația de autorizare de la canalizarea din Cordun… Și mai am un proiect mare, la Ministerul Dezvoltării, de asfaltare a 10 km în comuna Cordun. Acestea sunt toate proiectele.

– Când vor fi gata aceste proiecte?

– Mai toate vor fi terminate în acest an. Alimentarea cu apă și canalizarea vor fi gata în toamnă, apoi, în paralel, vor urma și celelalte. În momentul în care discutăm, se lucrează pe mai multe direcții. Sunt deja vreo 3-4 șantiere deschise, iar, de lucrat, se mai lucrează în vreo 6-7 locuri.

– Să vă întreb dacă sunteți mulțumit?

– Problema este dacă lumea este mulțumită cu activitatea mea în funcția de primar. Sincer, dacă nu scot 80% la alegeri, cu siguranță, nu voi fi mulțumit. Asta înseamnă că nu am făcut treabă.

– La Cordun o fi vorba de Partidul Adrian Ciobanu?

– De partide vorbiți? Parcă am mai auzit undeva că mai sunt ceva partide prin comuna Cordun. Parcă…

La un moment dat, în anii 2017-2018, purtam multe discuții și spuneam că o să mă apuc de canalizare. Această lucrare pentru satul Cordun era o utopie, pentru că nu reușise nimeni să facă rețea de canalizare în Cordun. Este adevărat, pe parcursul execuției rețelei de canalizare, am întâlnit un milion de probleme. Iată că am finalizat acest proiect, iar, pe parcursul derulării investiției, am avut sprijinul tuturor. Laurențiu Dan Leoreanu m-a ajutat, dar și alții. La rândul meu, cu problemele pe care le-a avut municipiul, am încercat să ajut. Important pentru noi a fost că, în patru zile, am primit hotărârea Consiliului local Roman, să traversăm strada Dumitru Mărtinaș, 1.700 m, cu rețeaua, conducta de refulare, în canalizarea orașului. Am făcut lucrări de calitate, iar în momentul în care am primit avizul, cei de la Primăria Roman nu știau că o să lucrăm foarte bine și de o calitate excelentă. Nu se vede pe unde am trecut! Totul s-a făcut prin foraj. Mai mult, nimeni nu știa, la vremea respectivă, ce calitate vor avea lucrările. Dumnealor or fi crezut că facem lucru de mântuială. Am făcut treabă bună și sunt mulțumit de ea. Am forat la 3-4 m adâncime pe sub drum, iar în final lucrările s-au prezentat excelent.

– Cu primarul Lucian Micu colaborați la fel de bine?

– Da. Și cu domnul Micu am colaborat la fel de bine, iar eu nu am de împărțit cu nimeni. Apoi, din partea Apa Serv am avut o deschidere formidabilă, indiferent de cine a fost director, că dl. Dughir, că altcineva. Am avut o deschidere foarte bună la toată lumea. Și eu, la rândul meu, am fost deschis la tot ce au avut dumnealor pe raza comunei noastre. Aceste lucrări s-au compensat, pentru că am sărit în ajutorul lor ori de câte ori au avut nevoie. La fel s-a întâmplat când am avut și eu necazuri. Am mai avut noroc și de un constructor foarte serios, care a lucrat extraordinar de bine…

– Și curat…

– Exact! Și curat, pentru că, în spatele meu, nu se vedea că s-a făcut canalizare. Este o minune lucrul ăsta! Acum avem patru echipe la canalizarea de la Pildești și aștept să mai vină și echipa de foraj, pentru că, și acolo, mare parte a conductelor, pe zona centrală sau pe zona unde sunt parcări, vrem să le forăm. Și așteptăm să vină directorul firmei de construcții, să purtăm discuți pe această temă. Sunt promisiuni ca, în octombrie – noiembrie, să terminăm rețelele de apă și de canalizare la Pildești.

* Infrastructura școlară, în pas cu vremurile

– Nu ați pomenit de școli…

– Ce-am făcut la școli? Am făcut ce nu a făcut niciun primar de comună. Recent, am făcut un acoperiș de grădiniță, la Pildești. Acolo a crăpat țigla și am avut ghinion în cursul anului trecut, cândva prin iulie. Anul trecut a fost o vijelie mare, curios, din sud, dinspre Roman. A fost atât de puternică și cu gheață mare, încât a făcut praf țigla de pe acoperiș, dar și alte ”minuni” prin Pildești. Trec de multe ori pe zi pe lângă Grădinița Pildești, dar niciodată nu am trecut prin spate, pe partea din sud. Nu am trecut, de parcă mi-a luat ochii cineva! Nu am făcut nici măcar un ocol. În schimb, când a început școala, am fost chemat de directoare, care mi-a arătat țiglele de sus. M-am uitat și mi-am zis că e clară treaba. Țigla, pusă acum 15 ani, trebuia schimbată. A fost bună, de calitate, dar, în 15 ani și cu ajutorul grindinei, s-a răscopt și s-a făcut praf. Acum nu mai este țigla de acum sute de ani, care așteaptă să se macereze odată cu pământul. Am avut scandal și cu părinții și, uite-așa, am făcut treabă bună și nu a mai obiectat nimeni.

De asemenea, copiii au fost premiați consistent pentru rezultatele obținute și vor fi premiați în continuare. Iar școlile acum arată super la noi! Nu suntem nici cei mai tari, dar nici cei mai slabi. Suntem undeva în zona de plutire, deși încă nu e totul așa cum vreau eu.

(Constantin NEGRU)

FOTOGALERIE:

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.