Minciună, dezinformare și bătaie de joc la Primăria Piatra Neamț

pietricica turism

Sunt momente când șmecheria administrativă atinge un maximum peste care nu se (mai) poate trece. Șefii, care-or fi ei, consideră că bunurile orașului sunt ale lor și pot face cu ele ce vor. Pentru asta, folosesc un întreg aparat administrativ, care se luptă să plieze legea după interesul celui care cere.

Un caz – strigător la cer, nu prin consecințe, cât prin nerușinarea cu care se aranjează lucrurile doar pentru a satisface orgoliul unui șef – s-a petrecut recent la Piatra Neamț. Un partid, Partidul Mișcarea Populară, având un șef numit Bogdan Gavrilescu, prin concurs de împrejurări ajuns viceprimar de municipiu, s-a gândit că ar fi bine ca, pe timpul campaniei electorale pentru europarlamentare, să instaleze câteva bannere, folositoare la strâns voturi. Chiar dacă există o hotărâre care interzice acest lucru și un regulament care aplică hotărârea.

Zis și făcut! S-au croit bannerele, s-au cocoțat între stâlpi și, cale de o zi și parțial o noapte, au putut fi studiate/ admirate. Până a scris presa despre ele. După asta au dispărut din peisaj, deși toată lumea susținea că au fost legal amplasate.

* Nesimțirea cu care se minte pe față

Pe 23 martie, apar bannerele, instalate sub supravegherea atentă a unor agenți ai Poliției Locale, instituție întâmplător aflată în ograda Primăriei. Nimeni nu întreabă nimic de avize sau autorizații, deoarece ”s-a vorbit cu” Eugen Pancu, șeful Poliției Locale, care și-a dat girul pe principiul că ”a sunat” Bogdan Gavrilescu și ”totul este în ordine”. Toată lumea cade de acord că nimeni nu a văzut niciun aviz sau vreo autorizație, dar asta nu poate opri zelul celor care trebuie să-i facă pe plac viceprimarului.

Chiar primarul Dragoș Chitic se miră și afirmă că va cerceta, că va face o anchetă internă. Argumente are, pentru că un viceprimar a folosit Poliția Locală pentru o acțiune de partid, fără a prezenta documente că are voie să instaleze un banner, același viceprimar având în coordonare și compartimentul Urbanism.

Ancheta pare să se fi desfășurat pe foarte-repede-nainte și, pe 25 martie, într-un fel de comunicat, se declară că totul ar fi în regulă, că există un aviz semnat de arhitectul șef al orașului, singur-singurel, fără vreo contrasemnătură de la vreun jurist sau șef din Primărie, probabil pe principiul că, dacă tot e arhitect și șef, sigur le știe foarte bine pe toate și n-are cum greși.

Exact de aici încep problemele, omisiunile și minciunile.

* Prima minciună: ”Bannerele au fost amplasate legal”

O minciună gogonată, nici măcar asezonată cu rahatul administrativ corespunzător. Cum spuneam, bannerele erau instalate pe 23 martie. În hârtia denumită aviz, comunicată PMP-ului la sediu, fără să fie adusă primarului măcar spre știință, se spune foarte clar că avizul se dă pentru o perioadă care începe din 28 martie! Așa că bannerele nu puteau fi montate mai devreme, iar cei care au făcut-o au încălcat legea și sunt buni de plată. Sau ar trebui. Poliția Locală, care are în subordine compartimentul cu atribuții în acest sens, este cea care trebuie să-i sancționeze pe cei care au greșit, dar și pe cei care nu au controlat dacă există documente legale. Adică pe niște domni din Poliția Locală, cu tot cu cel care a avizat ”misiunea” de supraveghere a instalării bannerelor.

* A doua minciună: ”Nu e vorba de un mesaj politic, ci de o acțiune de interes național”

Ca să mascheze o acțiune politică, arhitectul șef al orașului, care știa că nu poate aviza amplasarea de bannere cu conținut politic explicit, a acordat avizul, considerând că este vorba despre un ”proiect de interes național”, numit ”Uniți în Europa” și că, în felul acesta, probabil se pierde caracterul explicit politic.

Dacă dl. arhitect șef ar fi avut un jurist alături și n-ar fi fost orbit de zelul de a-l rezolva pe vicele Gavrilescu, ar fi aflat că sloganul respectiv este folosit de PMP în campania de strângere de semnături pentru listele de partid. Deci, este vorba despre o acțiune la nivel național, dar una eminamente politică. Iar bannerele de acest tip sunt interzise la Piatra Neamț, prin HCL și Regulament de aplicare. Lucru pe care dl. arhitect îl știe foarte bine. Restul sunt doar baliverne și trimiteri la legi, menite să mascheze un document emis în folosul unui partid politic al cărui președinte local e șeful direct al arhitectului Nedeianu.

* A treia minciună: ”S-a schimbat legea din 2017”

În încercarea de a justifica un aviz dat confidențial, fără ca primarul să fie informat – ne-a spus chiar el că este supărat pe acest lucru -, se face trimitere la o lege din 2017, care ar fi schimbat regulie jocului, inclusiv regulamentul care ar exista la Piatra Neamț.

Luând în considerare aceste argumente, ar însemna că în zona primăriei colcăie incompetența în domeniu. Dacă ar fi fost așa, ar fi trebuit ca dl. arhitect să facă o informare către superiori ierarhici, să le spună că avem o lege nouă, care face inaplicabile HCL-ul și regulamentul respectiv, în totalitate sau parțial și, împreună, să inițieze o (nouă) hotărâre a Consiliului Local. Asta dacă nu s-ar fi sesizat chiar secretarul municipiului, că și aici e o problemă. Cum nimeni n-a făcut asta, toată lumea a luat de bune documentele locale. Inclusiv primarul Chitic, care știa că nu este permisă amplasarea acestor bannere.

În orice caz, nu trebuie să ne facem probleme. Dl. Nedeianu va fi bine mersi, nimeni nu va avea curaj să-l întrebe de sănătate, pe motiv de secrete ale zeilor care nu trebuie să ajungă la vulgul plătitor de taxe și impozite.

* Dragoș Chitic sau despre curajul de a lua taurul de coarne

Cazul în sine poate fi momentul în care Dragoș Chitic să demonstreze că este primar. Pe față, nu doar prin jocuri de culise. Un primar adevărat l-ar chema la ordine pe Gavrilescu și, dacă are nevoie de el doar ca mobilier de vot în asigurarea majorității, ar trebui să-i ia imediat atribuțiile din domeniile pe care le-a folosit pentru a-și avantaja partidul. Sau, împreună cu consilierii PNL, prin negocieri sau doar așa, la plesneală, să propună schimbarea lui Gavrilescu, care, în mod normal, nu mai are voie, moralmente vorbind, să ocupe fotoliul de viceprimar, deoarece a indus în eroare chiar oameni din compartimentele pe care le avea în subordine.

Dragoș Chitic ar mai trebui să se gândească dacă are nevoie de un șef de poliție locală adevărat sau de un executant zelos care te pune în situații aberante, cum a fost și cea de față. Este adevărat că și Eugen Pancu are secrete păstrate la sertar, că, deh!, nu era fraier să facă din instituția pe care o conduce loc de plasament pentru angajări la comandă fără să-și asigure de un viitor luminos în funcție. Totuși, la un municipiu precum Piatra Neamț, nu dă bine un șef de poliție care nu verifică legalitatea unor documente doar pentru că așa i-a spus vicele, care susține că totul este în ordine, iar când se demonstrează că a greșit se ascunde după comunicate alambicate, care nu spun nimic,.

Un primar adevărat ar folosi scandalul pentru a impune cu adevărat un climat de legalitate în instituție, pornind de la recepția unor lucrări până la eliberarea de documente dubioase. Până atunci, va fi o anchetă internă. Ca și în alte cazuri, va fi găsit un vinovat de serviciu, căruia i se va da o altfel de recompensă, ca să suporte mai ușor rușinea. Și gata! Până la următorul scandal.

Despre Bogdan Gavrilescu, viceprimarul președinte de PMP Neamț, nu mai e nimic de spus. Este unul din multele accidente produse în politica nemțeană, care a demonstrat că nu-i nevoie de mult timp pentru a apuca năravurile în politică.

Valentin BĂLĂNESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.