Aflată în vizită în județul Neamț pe 6 martie, Sorina Pintea, ministrul Sănătății, s-a întâlnit cu managerii unităților sanitare și reprezentanții autorităţilor locale din Neamţ, pentru a analiza activitatea spitalelor în conformitate cu proiectul tehnic al Master planului pentru Regiunea de Nord-Est în Sănătate, dar și pentru a lămuri schimbările pe care Master planul le-ar putea aduce în privința numărului de paturi al fiecărui spital din județ și, implicit, asupra sorții acestora. Asta după ce draftul apărut în spațiul public dădea impresia că se taie din numărul de paturi pe la principalele unități sanitare din județ, iar Spitalul Orășenesc Bicaz părea amenințat cu desființarea (din nou).
Sorina Pintea a precizat că, la întâlnirea de la Iași, din 25 februarie (despre care puteți citi aici, aici și aici), s-a discutat proiectul Master planului pe Sănătate și a recunoscut că documentul este făcut pe baza unor date din 2015. Ulterior, în 2017, a spus ministrul, Master planul a fost discutat din nou cu managerii de spitale și primarii/ președinții de Consilii Județene care au în tutelă unități medicale, iar aceștia ar fi trebuit să ia măsuri pentru ca ”indicatorii să fie buni”. De altfel, motivul pentru care Master planul nu a fost aprobat încă este tocmai pentru ca discuțiile cu toți cei implicați să se facă pe indicatorii din 2018.
”Ministerul Sănătății nu face nicio propunere de tăieri de paturi!”, a afirmat, cu convingere, Sorina Pintea, adăugând, în sprijinul spuselor sale, că, odată la 3 ani, se aprobă planul național de paturi care trebuie să fie finanțate, iar anul acesta Ministerul Sănătății a propus același număr de paturi ca acum doi ani și care rămâne valabil încă trei ani. ”Deci de aici am pornit discuția. Apoi am luat fiecare spital în parte, cu indicatorii, niște elemente importante pe care noi le analizăm – adică indicele de utilizare a paturilor, durata medie de spitalizare, indicele de complexitate -, indicatorii care scot în evidență nevoia de servicii medicale în fiecare zonă. I-am analizat și am ajuns la concluzia că, la unele spitale, trebuie să facem redistribuiri. Adică dintr-o secție în alta. De exemplu, un spital are 30 de paturi de chirurgie şi un indice de utilizare de 50%. Asta înseamnă că, 15 zile pe lună, secţia este goală, ceea ce nu este în regulă. Pe de altă parte, la medicină internă, gradul de ocupare este peste 100%. Deci, redistribuim paturi de la chirurgie la medicină internă. Practic, asta trebuia să facă fiecare manager în parte.
Asta am făcut noi acum. Pentru că ideea noastră este ca fiecare pacient să beneficieze de cele mai bune îngrijiri. Și poate beneficia de cele mai bune îngrijiri dacă are medicamente, dacă are materiale sanitare, dacă are medici care să asigure calitatea actului medical. Se dorește un act medical de calitate și nici măcar în gând nu există problema tăierii paturilor, ci a redistribuirii acestora corespunzător nevoii de servicii medicale”, a declarat ministrul Sănătății.
Punctual, Sorina Pintea a precizat că Spitalul de Psihiatrie ”Sf. Nicolae” din Roman va beneficia de suplimentarea numărului de paturi, astfel încât, pe lângă psihiatrie, să poată oferi și servicii comunitare. Pentru Spitalul Orășenesc Bicaz, se ia în considerare creșterea numărului de paturi, nicidecum desființarea, iar pentru Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț se ia în considerare suplimentarea, prin redistribuire, numărului de paturi destinate spitalizărilor de zi, al căror număr este în continuă creștere.
Sorina Pintea a precizat și că bugetul ministerului pentru dotare cu aparatură medicală a crescut substanțial, de la 193 milioane anul trecut la 1,183 miliarde anul acesta, ceea ce înseamnă că ”Toate solicitările spitalelor din Neamț și nu numai vor fi realizate”.