Propunere Mesagerul – Banii dați la clasă să se deducă din impozitele locale! Toată lumea de acord, dar… nu se poate!

pietricica turism

Mesagerul de Neamț a adus în atenția opiniei publice un lucru cunoscut de toată lumea, dar nerecunoscut decât, poate, de părinți: dacă vrei să ai condiții cât de cât bune pentru desfășurarea orelor în sălile de clasă unde învață copiii tăi, trebuie să scoți bani din buzunar. Deloc puțini!

De aceea, am propus ca, în țara învățământului gratuit, toate sumele date de părinți pentru dotarea școlilor să fie scăzute din taxele și impozitele locale, din care ar trebui asigurate toate condițiile pentru copii.

Pentru că părinții dau bani pentru perdele la clasă, bănci funcționale, tablă, coș de gunoi, mături, hârtie pentru imprimantă, cretă, markere, manuale, caiete speciale, cursuri speciale, geamuri, uși, chiar parchet, etc. Ordinea este aleatorie și diferă în funcție de condiții.

Soluția, din punctul nostru de vedere, este foarte simplă și la îndemâna fiecărui consiliu local de municipiu, oraș sau comună. Consiliile sunt formate, teoretic, din cetățeni, aleși de locuitorii din zona respectivă să-i reprezinte și să le apere interesele. Pe cale de consecință, soluția este aici. Dacă se vor găsi oameni cu adevărat dedicați comunității și cu un dram de curaj în fața mai-marilor de la partid.

Dacă toți aleșii locali s-ar coaliza, o modificare de legislație ar fi foarte simplă. În felul acesta, toată lumea ar fi responsabilizată: autoritatea locală să facă un buget echilibrat pentru școli, directorii să prezinte necesitățile reale către autoritatea locală, iar părinții ar ști că au un avantaj fiscal dacă se implică. Degeaba se bat cu pumnii în piept primarii și spun că, la ei, nu se măresc taxele și impozitele locale, în vreme ce părinții dau la școală, la negru în proporție de 80-90%, sume care se ridică la sute de lei anual.

* Reacția celor care ar putea să facă ceva

Când au fost întrebați, toți cei care au o funcție aleasă sau numită, absolut toți, au fost de acord cu propunerea, dar au adăugat că… nu se poate! De ce? Că le spun juriștii că nu se poate!

În țara în care Codul Fiscal se modifică la orice sughiț al lui Vâlcov, iar legile justiției baleiază în funcție de evoluția dosarelor șefilor, nu se poate promova o inițiativă în sprijinul părinților, al elevilor și, nu în ultimul rând, chiar al autorităților! Nu se poate pentru că există… Codul Fiscal și boala de care suferă orice bun român ajuns pe o funcție publică, cu simptome bine diagnostigate de Caragiale: ”Ori să se revizuiască, primesc! dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, și anume în punctele… esentiale…”.

Începem cu trei oficiali din Piatra Neamț, municipiu reședință de județ.

Luminița Vîrlan, viceprimar, profesor, fost inspector școlar general, șef de organizație politică locală, ne transmite, didactic la nivel de intenție, dar bolnav de birocratită când vine vorba de fapte: ”Sunt absolut de acord cu propunerea Mesagerul, așa cum întotdeauna am fost de acord cu propunerile legale care pot ajuta sistemul de învățămant. Din păcate, din discuțiile avute cu juriștii din Primăria Piatra Neamț, nu există, la acest moment, temeiul legal de întocmire a unui proiect de hotărâre de CL în acest sens. Scutirile de taxe și impozite sunt prevăzute expres în Codul Fiscal și, în consecință, ar trebui amendat acest cod privind impozitarea la nivel de persoana fizică; în cazul persoanelor juridice, se aplică deja scutiri de la plata impozitului pe venit/ profit în cazul sponsorizărilor. Sunt, însă, deschisă colaborării cu reprezentanții publicației dvs., precum și cu toți cei ce sunt interesați de găsirea unei soluții în acest sens, consilieri locali, directori de școli, părinți, elevi”.

Rezultă că, pe lângă propunere, tot noi trebuie să facem demersurile, nu, Doamne-ferește!, să le preia un șef de organizație municipală a partidului de guvernământ, care știe toate lucrurile din sistem, dar și cât de mici sunt sumele primite de școli în acest scop. Noi, ca ziar, trebuie să mergem mai departe, nu cineva din sistem care are și norocul să fie la guvernare cu partidul pe care-l reprezintă și căruia i-ar mai trebui doar un dram de curaj, să-i ia la refec pe deputați, senatori, pe președintele filialei, să le explice că toată lumea ar câștiga, în special partidul care și-ar asuma o asemenea inițiativă. Mai ales când e vorba de un nume cunoscut și respectat inclusiv la Capitală, unde se dă ora exactă.

Primarul Dragoș Chitic, liberal, a dat un răspuns în care corectitudinea politică este la ea acasă, la fel ca lipsa de implicare reală: ”În școlile din Piatra Neamț, s-au realizat, în mod constant, în ultimii ani, investiții și lucrări de reparații. Astfel, condițiile asigurate astăzi în unitățile de învățământ pietrene sunt bune, peste media națională, dar fără a avea pretenția că nu mai sunt lucruri de îmbunătățit. Anul trecut, s-au realizat lucrări în școli de aproximativ 2.000.000 de lei, iar în acest an vom aloca cel putin aceeași sumă. Tot timpul este loc de mai bine și, pe lângă investițiile din fonduri proprii, vom implementa și proiecte europene, care cuprind modernizarea și dotarea școlilor din oraș, pentru a crește standardul de calitate. Sunt situații în care părinții își doresc mai mult pentru copiii lor și, atunci, din proprie inițiativă, din bani personali sau ai firmelor pe care le reprezintă, se oferă să modernizeze sălile de clasă. Nu trebuie niciun părinte obligat să cheltuiască bani în școlile în care învată copiii lor, dar nici nu sunt opriți să o facă, atunci când solicită acest lucru. Referitor la problema semnalată, nu stiu să existe o baza legală pentru o astfel de masură”.

E corect ce spune dl. primar? Evident! Nu se poate altfel. Dar este adevărat că părinții dau bani la clase – bani necontabilizați -, pentru bunuri materiale în școlile din municipiu? Noi avem curajul să spunem că da și să pariem pe candidatura domnului primar că este așa.

Nu contestă nimeni că se dau bani. Cerem doar ca banii dați, acolo unde este nevoie și nu vin bani de la autoritatea locală, să fie considerați ca făcând parte din impozite și scăzuți de acolo. De ce? Pentru că ar dispărea banii negrii din sistem. Credem noi că este o măsură liberală, normală, pentru care un primar, șef de organizație municipală de partid, ar trebui să se ia de gât cu deputații și senatorii săi și să caute soluții. Nu să ne spună că nu există cadrul legal. Când ai juriști, când faci parte din Asociația Municipiilor, când dai bani grei acolo nu doar ca să promovezi creșterea salariilor, poți să propui și să cauți soluții. Asta dacă chiar ai grijă de comunitatea ta și vrei să-i fie mai bine.

Al treilea om din Primăria Piatra Neamț, vicele Bogdan Gavrilescu, în același timp șef de partid local. La PMP. Răspunsul pe care-l dă denotă că nici măcar nu a citit articolul, ce-i drept destul de lunguț și poate cam stufos pentru un politician ocupat: ”Trebuie studiată povestea asta, în condițiile în care este un an destul de greu, bugetul nu este finalizat, ca să facem un calcul, să vedem cum stăm efectiv. Nu este o idee rea, este chiar constructivă, dar trebuie să vedem cum stă în picioare din punct de vedere legislativ și trebuie să vedem cum se poate aplica. Să vedem ce impact bugetar ar avea asupra bugetului municipiului Piatra Neamț. Da, cu dragă inimă, cred că ar fi o viteză mai mare în privința amenajărilor din școli și în înbunătățirea întregului sistem. Dar trebuie văzut exact care este impactul bugetar și legislativ, cum se poate face. Dacă o facem așa pe genunchi… hai să propunem în Consiliul Local și nu avem nicio justificare, nimic, nu văd cum… dar dacă s-ar putea face, eu zic că ar fi un lucru bun”.

Dl. viceprimar numește propunerea o poveste și vorbește despre bugetul pe anul acesta. Este o dovadă că nu a înțeles nimic. Nu era vorba despre buget, era vorba despre altceva. Iar dacă tot ați amintit de buget, dle vice, ar trebui să vă gândiți că e unul mincinos, dacă e nevoie să vină părinții cu bani, în locul autorității locale. Dle Gavrilescu, politician nou acum vreo doi ani, acum mai bătrân decât alții după 20 de ani de activitate, ideea era ca voi, politicienii, care nu dormiți de grija alegătorilor, să rezolvați o problemă reală, nu să căutați locuri de muncă pentru membrii de partid! Să faceți ceva constructiv pentru oameni.

Este clar că am cerut prea mult. Dacă un lucru nu funcționează, nu este de datoria ta, ca politician care vrei voturi, să încerci măcar să-l rezolvi? Dar, pentru asta, este nevoie de cultură politică, nu doar de cultura strânsului de cotizații și a organizării de petreceri ori a micilor șmecherii administrative.

* De ce nu ne oprim aici?

Vom merge mai departe, vom scrie, vom cere păreri, îi vom bombarda pe politicieni cu propuneri, vom cere sprijinul părinților, pentru că nu este normal să plătim bani, unii de bunăvoie, alții pe un șantaj bine garnisit în declarații frumoase, pentru un învățământ declarativ numit gratuit. În același timp, de-a lungul acestei campanii, veți avea ocazia să-i vedeți pe toți cei care ne reprezintă, în toată splendoarea propriei lor inutilități administrative, anchilozați într-o gândire birocratică, din cea care se lipește de neuroni imediat ce au luat în primire funcția publică.

Săptămâna viitoare, vom prezenta păreri de aleși locali și, dacă avem loc, ale unor oameni din învățământ. Ne rezervăm dreptul ca părerile părinților, cu cazuri concrete din tot județul, să vină la final, ca să punem cu adevărat gaz pe foc. Pentru că ei vin cu exemple, dovezi care ar trebui să-i facă pe politicieni să intre în pământ de rușine.

Valentin BĂLĂNESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.