Verdictul DSP Neamț: Cazul Sechel la un pas de clasare, văduvul n-a plătit 6.000 de lei!

Moartea Geaninei Sechel a doua zi după ce a născut la maternitatea Spitalului Județean Neamț e aproape de a deveni caz clasat, din punctul de vedere al Direcției de Sănătate Publică Neamț, instituția care, între altele, are și Comisia de malpraxis.

Soluția de clasare la care ajunge comisia la un an și trei luni de la reclamația depusă de văduv a fost anunțată la conferința de presă a DSP Neamț, din 27 februarie 2019, ca răspuns la întrebarea Mesagerului de Neamț.

Cu un aer ușor ofuscat, dna Anca Brîndușa Movilă, directoarea DSP Neamț, a explicat că problema e la ”petent”: ”Este o întrebare care se repetă. Și la cealaltă conferință de presă ați adresat această întrebare. Este o taxă de expertiză care trebuie achitată de către petent. Dacă n-a fost achitată…

Mai multe explicații a oferit, în aceeași conferință de presă, dr. Mirela Grădinaru, în dublă calitate de purtător de cuvânt al instituției și de membru în Comisia de malpraxis: ”Până acum, practic, noi nu am mai primit niciun răspuns din partea petentului. Așteptăm să vedem dacă dosarul, conform regulamentului de funcționare a comisiei de malpraxis, va fi clasat. În data de 20 decembrie, a fost înregistrată o sesizare la noi din partea soțului Geaninei. Având în vedere complexitatea cazului, s-a stabilit ca evaluarea să fie făcută de doi medici experți. În specialitatea cardiologie, nu am primit până acum acceptul vreunui medic expert care ar dori să facă analiza cazului. Pe obstetrică-ginecologie, a fost consultat un expert, pentru care petentul, din păcate, nu a achitat taxa de expertiză. Pe finalul anului trecut, a fost notificat, după ce am primit expertiza de la medicul obstetrician. În semestrul II 2018, el a fost informat, dar n-am primit nimic. Nu știu care e termenul de prescriere, dar știu că a fost depășit termenul în care putea achita taxa. Ar urma clasarea cazului. Comisia de malpraxis dă un răspuns unei reclamații în momentul când sunt sosite rapoartele de expertiză de la experții desemnați în lista Ministerului Sănătății. Noi am făcut foarte multe intervenții și am primit multe refuzuri de la experți, pe cazul acesta, dar și pe altele. Ultima solicitare pentru un expert cardiolog a fost făcută în semestrul II, nu rețin exact, fiindcă avem 5 reclamații în lucru, ultima din 16 februarie 2018”.

Cătălin Sechel declară că nu i se pare normal și moral să plătească el taxele de expertiză, care ar fi de 6.000 lei (3.000 de lei bucata), și că va căuta răspunsul în instanță: ”Eu am trimis la DSP, în luna decembrie, un memoriu, în care am spus că nu mi se pare normal să achit eu aceste taxe. Chiar dacă vor clasa cazul, eu merg mai departe. Dosarul este în lucru la poliție, așteptăm contraexpertiza și acel dosar va ajunge în instanță”.

Pe de altă parte, după cum se poate vedea și în imaginea alăturată (click pe foto pentru a mări), Comisia de malpraxis îl anunță pe Cătălin Sechel că, deși la DSP se clasează moartea soției lui, ”analiza cazului de deces al doamnei Sechel Geanina și cercetarea conduitei etice, profesionale și deontologice a medicilor specialiști implicați poate fi desfășurată la nivelul organizației profesionale a Colegiului Medicilor – județul Neamț fără costuri din partea dumneavoastră, în paralel cu ancheta din cadrul IPJ Neamț”. (C.I.)