Tarife noi la muzeele din Neamț: duble, chiar triple

pietricica turism

Tot mai multe voci au semnalat faptul că, odată cu vremea frumoasă și cheful de vizitat muzeele din județ, au avut surpriza să constate că, de unde înainte plăteau câțiva lei intrarea, acum trebuie să achite peste 10 lei, chiar 20 dacă sunt adulți.

Majorarea tarifelor de acces la obiectivele aflate în subordinea Complexului Muzeal Județean Neamț a trecut neobservată, dar ea nu este deloc nouă. Dimpotrivă!

Printr-o hotărâre din aprilie 2018, Consiliul Județean Neamț, principalul finanțator al CMJ, a stabilit tarifele care să fie valabile începând cu 1 ianuarie 2019. Grație unui marketing desăvârșit, cei interesați n-au aflat însă decât la ușa muzeului. Aveau, desigur, varianta accesării paginii de internet a fiecărui muzeu în parte; bunăoară, Muzeul de Istorie din Piatra Neamț afișează chiar de pe prima pagină noile tarife în vigoare.

Astfel, noile taxe sunt următoarele:

anexa hcj 80 11

Majorarea s-a impus, susțin cei de la CMJ, prin vocea muzeografului Lucian Uță, pentru că, în paralel cu hotărârea locală, trebuia aplicată și prevederea conform căreia copiii beneficiază de 75% reducere la biletul de intrare la muzeu și, în condițiile în care pentru elevi și preșcolar accesul era doar 2 lei, se ajungea la suma – ridicolă pentru un Muzeu de Istorie de calibrul celui de la Piatra Neamț – de 50 de bani pentru fiecare bilet categoria junior. Lucian Uță a explicat și că, în general, copiii vin în grup, deci beneficiază de tariful special stabilit, așa că se ajunge cam la 1 leu de persoană.

Sigur, este o binecuvântare faptul că instituția care gestionează principalele muzee din județ nu trăiește din încasări.

Se mai cuvine precizat că, prin aceeași HCJ 80/2018, au fost majorate toate tarifele și la cele două ”perle” ale coroanei muzeistice din Neamț, Cetatea Neamțului și casa lui Ion Creangă din Târgu Neamț, acestea două fiind, de altfel, cele care asigură grosul încasărilor CMJ. (Bogdan Călian)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.