Condamnat pentru că a băgat mâinile în banii vânătorilor

pietricica turism

Toader Roca, fostul director al Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Neamț, a fost condamnat, în primă instanță, pentru delapidare și gestiune frauduloasă, ambele în formă continuată. În același dosar cu el a fost judecată Adriana Sucioaia, fosta contabilă a AJVPS Neamț. Suspiciunile cu privire la activitatea celor doi au condus la schimbarea lor din funcție. Printr-un comunicat din anul 2015, AJVPS anunța că a avut loc un audit și ”după finalizarea raportului de constatări efective, făcut la data de 10 octombrie 2014 a reieşit un important prejudiciu financiar, făcut de conducerea executivă a asociaţiei, respectiv director şi contabil”. Plângerea penală a condus la trimiterea în judecată a fostului director și a fostei contabile, iar acum Judecătoria Piatra-Neamț a stabilit pedepsele. Roca Toader a primit un an și 8 luni de închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de 2 ani, plus 80 de zile de muncă în folosul comunității.

Adriana Sucioaia a fost condamnată la un an și 6 luni de închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de 2 ani, pentru delapidare în formă continuată și 80 de zile de muncă în folosul comunității.

Admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Neamţ. Obligă pe inculpatul Roca Toader să plătească părţii civile suma de 16.488,53 lei, reprezentând valoarea prejudiciului material cauzat prin infracţiunea de delapidare (10.488 lei – sumă încasată în plus pentru salarii, 6.040,53 – avansuri decontate fără documente justificative). Obligă pe inculpata Sucioaia Adriana să plătească părţii civile suma de 33.465 lei, reprezentând valoarea prejudiciului material cauzat prin infracţiunea de delapidare (31.365 lei – sumă încasată în plus pentru salarii, 2.100 lei – avansuri decontate fără documente justificative). Obligă pe inculpaţii Roca Toader şi Sucioaia Adriana să plătească părţii civile în solidar suma de 7.318 lei, reprezentând valoarea prejudiciului material cauzat prin infracţiunea de delapidare (cheltuieli înregistrare fără documente justificative). Obligă pe inculpatul Roca Toader să plătească părţii civile suma de 6.608,79 lei, reprezentând valoarea prejudiciului material cauzat prin infracţiunea de gestiune frauduloasă (penalităţi de întârziere la plata facturilor). În temeiul art. 274 alin. 1 Cod procedură penală, obligă pe inculpaţii Roca Toader şi Sucioaia Adriana la plata sumei de 1.100 de lei/fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat”, a mai decis instanța.

Hotărârea Judecătoriei Piatra-Neamț poate fi atacată la instanța superioară și abia după derularea noului proces va exista una definitivă și executorie. (C.M.)

Sursa foto: Ziarul Ceahlăul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.