Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan: Românii îşi doresc să trăiască după modelul european

La finalul întâlnirii de sâmbătă, 7 aprilie, de la Casa Culturii din Târgu Neamţ, europarlamentarul PNL, Siegfried Mureşan ne-a acordat în exclusivitate un scurt interviu.

Suntem egali în Europa

-De ce credeţi că românii ar trebui să fie mândri că sunt cetăţeni europeni?

În primul rând pentru că asta ne-am dorit dintotdeauna, să fim parte a Uniunii Europene. Noi ne dorim să trăim ca în Europa, ne dorim şcoli ca în Europa, ne dorim spitale ca în Europa, ne dorim autostrăzi ca în Europa, ne dorim administraţie publică ca în Europa, ne dorim o bună guvernare. Acesta este modelul după care eu vreau să trăiesc, modelul european. Nu vreau să trăiesc după modelul Congo sau Madagascar. Suntem un stat membru cu drepturi depline în Uniunea Europeană. Eu sunt primul român care a fost negociator şef pentru întreg bugetul Uniunii Europene. Un buget de 160 de miliarde de euro. Nimeni pe durata acestor negocieri nu mi-a spus că nu îţi putem lăsa întreg bugetul Uniunii Europene pe mână, pentru că eşti român. Suntem egali în Europa şi tot ce contează este competenţa noastră. Şi asta e o mare victorie. Orice român poate obţine orice vrea azi în Europa.

-Cât de egali suntem în drepturi domnule Mureşan, cu ceilalţi cetăţeni din Uniunea Europeană? Vă întreb asta, pentru că totuşi, subvenţiile în agricultură sunt mai mici în România, decât în ţările mari din Uniunea Europeană.

Este un punct foarte important pe care îl spuneţi. Subvenţiile la hectar pentru agricultură au fost diferite până acum, de la ţară la ţară. Vă anunţ următorul lucru. Noi, europarlamentarii PNL, vom propune şi veţi găsi asta scris în programul nostru electoral pe care îl vom prezenta public în următoarele două săptămâni, creşterea subvenţiei la hectar pentru fermierul român până la media subvenţiei din Uniunea Europeană. Pentru asta ne vom bate noi, europarlamentarii PNL, şi pentru alte multe facilităţi pentru fermierii români. Eu când am negociat bugetul Uniunii Europene am reuşit să obţin 35 de milioane de euro în plus pentru tinerii fermieri. Vom propune, acum înainte de alegerile europarlamentare şi ne vom bate după aceea, pentru lansarea Programului „Prima Fermă”, prin care fiecare tânăr până în 40 de ani, care doreşte să-şi facă o fermă sau să-şi cumpere o fermă să primească 100.000 de euro, ajutor nerambursabil de la Uniunea Europeană, ca să-şi pornească afacerea. Europarlamentarii PNL sunt cunoscuţi şi credibili în Parlamentul European, şi cred că vom şi obţine aceste lucruri.

Le-am spus şi ardelenilor să ne batem împreună pentru Autostrada Moldova

-Cum vă explicaţi faptul că pe listele PNL pentru alegerile europarlamentare nu apare decât un singur candidat din Moldova?

Noi PNL, îl avem pe domnul Mihai Ţurcanu din Botoşani, care a fost europarlamentar şi a făcut lucruri bune în Parlamentul European, în această perioadă. Ştiu că s-a ocupat de un raport pentru agricultură legat de nişte fertilizanţi. Faptul că a ştiut să se impună cu acel raport a reuşit să salveze industria chimică din România. A salvat Combinatul AZO Mureş de la Târgu Mureş. Este pe locul 12 pe lista partidului şi este un candidat cu şanse la aceste alegeri. Vreau ca europarlamentarii PNL, indiferent din judeţul din care vin să ajungă cât mai des în Moldova, să deschidă birouri parlamentare aici, să intre în dialog cu primarii noştri de aici, să le afle problemele şi să le prezinte la nivel european. Şi să fie în dialog cu cetăţenii. Ce nu vă pot promite este că eu nu pot să mă mai nasc o dată ca să fiu nemţean, la fel nu îmi mai pot schimba sexul. Nu îmi pot schimba locul unde m-am născut, la Hunedoara. Dar în rest totul poate fi schimbat. Eu vă promit în nume personal că mă veţi vedea des prin judeţele din Moldova, voi veni joi, 11 aprilie, la Roman şi voi vorbi despre Moldova oriunde voi fi în ţară. Le-am spus şi ardelenilor să ne batem împreună pentru Autostrada Moldova, pentru că este în beneficiul întregii ţări.

C.T. STURZU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.