ITM Neamț: Morți în pădure, vină împărțită cu firmele de exploatare

Concluzia Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Neamţ este unanimă în urma anchetelor efectuate după decesul, în pădure, a 3 bărbați, în lunile decembrie 2018 și ianuarie 2019: responsabilitate împărțită între morți și firmele de exploatare forestieră.

Un bărbat de 49 de ani a murit strivit de un fag, în dimineața de 3 decembrie 2018, în timp ce dobora alt copac, în pădurea de la Crăcăoani, aparținând de Ocolul Silvic Văratec. Concluzia ITM Neamț: accidentul de muncă mortal a fost posibil din cauză că nici firma nu s-a preocupat să-l instruiască pe muncitor pentru munca în pădure, nici muncitorul nu s-a îndepărtat la timp din calea fagului.

În 21 decembrie 2018, un alt muncitor murea în pădure, de-această dată în zona Bistra, la Bicazu Ardelean. Bărbatul, în vârstă de 54 de ani, a fost strivit de buldozerul pe care nu-l asigurase cu frâna după ce coborâse din utilaj. Concluzia ITM Neamț: firma nu-l instruise suficient pe muncitor, iar acesta a ignorat un lucru elementar. În ambele cazuri, ITM Neamț a dat amenzi firmelor găsite vinovate.

În pădurea Cojusna, din Bicaz, un localnic, în vârstă de 35 de ani, murea în ziua de 25 ianuarie 2019, în urma unei hemoragii masive la picior, după ce s-a tăiat cu drujba ce sărise din bușteanul înghețat pe care-l tăia. Tânărul încerca să-și strângă câteva lemne de foc pentru acasă, dintr-un parchet unde nu se mai exploata la acel moment. Concluzia ITM Neamț: pe lângă vinovăția localnicului, responsabili sunt și firma care avusese lucrări și nu semnalase zona de exploatare, dar și pădurarul de la Ocolul Silvic Bicaz, care a anunțat tragedia la 112 și care știa că localnicul era după lemne, într-o zonă interzisă accesului. Două avertismente au fost date de ITM Neamț în acest caz.

Juristul Ioan Popescu, șeful ITM Neamț consideră că tragediile care se produc în pădure au și alte cauze general valabile: „După aceste accidente, noi am făcut o campanie de control la 6 ocoale silvice, timp de trei săptămâni. Cele mai mari probleme țin de faptul că în pădure se lucrează cu oameni care nu sunt calificați și fără experiență, majoritatea specialiștilor muncesc în străinătate. Eu am făcut o analiză a accidentelor de muncă mortale din domeniul forestier și cele mai multe se produc la doborârea arborilor: nu se respectă tehnologia de doborâre, iar muncitorii nu sunt instruiți suficient. Mai este un aspect: este prea facil accesul în pădure, din partea Silvicului, în zonele de exploatare. La rândul lor, firmele de exploatare, chiar dacă asigură muncitorilor echipamentul de protecție, nu mai verifică dacă lucrătorii le și folosesc, am întâlnit numeroase astfel de cazuri. Campania continuă cu verificări și la celelalte 9 ocoale silvice din județ și la firmele de exploatare”.

Cele trei dosare finalizate de ITM Neamț au luat drumul Parchetului Neamț. Procurorii urmează să finalizeze cercetările pentru a se stabili dacă nepăsarea, neglijența sau ambele au dus la decesul celor trei bărbați. (C.I.)

2 COMENTARII

  1. La ultimul din cazuri nu s-a făcut cercetările corespunzătoare. Băiatul era unul foarte bun și nu s-a dus singur de nebun ca nu avea lemne acasa. A fost trimis de pădurar și de seful de district Lalau Nicu fratele șefului de Politie Bicaz. Dar Cum cel din urma nu vrea sa aibă probleme pe raza lui de acțiune a mușamalizat treburile și mortul e vinovat. Deci în acest caz drujba nu era nici macar a victimei ci a șefului de district.deci nu vb dacă nu știți.

  2. In 10 Dece,nrie 2018 la Dreptu un drujbist care lucra la Dragomir Petrescu fara acte in regula ( la negru) a murit lovit de un copac. Ca in toate cazurile unde a fost implicat proprietarul celebrei pensiuni din Durau , cazurile( este al 4-lea deces din accidente de munca ) au fost musamalizate cu nesimtire. Motivarea ITM in cazul de fata …cica respectivul decedat nu lucra la negru ci era intamplator pe acolo. Adica fix in farvul muntelui printre alti mucitori care doborau copaci. https://zch.ro/final-de-ancheta-a-murit-ucis-de-copac-nu-de-munca-la-negru/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.