Spitalul Județean Neamț, o bombă biologică: Pediatria – probleme de sistem (II)

Despre secția Pediatrie a Spitalului Județean s-a scris atât de mult, că nu-și mai putea imagina cineva că ar putea apărea chestiuni noi. Ei, bine, se poate și mai rău! Pe lângă problemele de proiectare, finanțare, proastă execuție, opinia publică află acum că există mai multe lucruri de povestit.

Ce s-a constatat la control? Că se fac lucrări de igienizare în două dintre cele trei corpuri, ceea ce afectează calitatea actului medical.

Înșiruirea neregulilor arată proporțiile dezastrului: nu sunt respectate normele legale privind împărțirea pe saloane a copiilor în funcție de vârstă și sex, nu se asigură spațiu suficient, nici distanțele minime între paturi, există doar un singur duș pe secție!!! Nu există sală de tratamente în zona destinată sugarilor cu afecțiuni digestive, măsuțele mobile de tratament sunt ținute pe hol, iar sala de tratament pentru ceilalți pacienți este prea mică.

În saloanele preșcolari-școlari, există grupuri sanitare, dar fără WC, adică numai bun de muzeu. Părinții care se ”cazează” împreună cu copiii au la dispoziție doar un singur grup sanitar. Există un singur oficiu alimentar pentru toată clădirea.

Urmează ceea ce în presă se numește bombă, iar în limbaj medical probabil incompetență, și, dacă lucrurile sunt chiar cum au fost consemnate, ar trebui să se lase cu niște concedieri. Cităm: ”Personalul medical care se ocupă de sugarii cu afecțiuni respiratorii nu stăpânește modul corect de dezinfecție a termometrelor, a biberoanelor și a tetinelor, acestea din urmă fiind dezinfectate prin fierbere, o metodă care nu se mai folosește, conform normelor”.

Da, așa scrie: personalul medical nu stăpânește modul corect de dezinfecție a termometrelor și biberoanelor. Într-o secție de Pediatrie!

Mai mult: ”Rezervele din zona preșcolari sunt prea mici și accesul este dificil. La terapie acută sugari, o rezervă nu are cădiță și în saloane nu sunt chiuvete”!!! Vorbim despre mărețul proiect care încă se mai face, pe bani grămadă.

Apoi: ”În încăperea de procesare a ustensilelor de bucătărie nu există sursă de apă – așa că toate vasele se spală la chiuvetele din grupurile sanitare ale saloanelor de pacienți”!

Mai este nevoie de cuvinte? Totul pare desprins dintr-un film de groază, pe care cine-l vede nu mai are curajul să meargă la spital cu copilul.

Lucrurile nu se termină aici: ”Spălătoria secției, aflată la subsol, are două mașini speciale, cu barieră igienică, dar nu sunt folosite în acest scop pentru că nu sunt asigurate circuitele și spațiile obligatorii. Așa încât se ajunge la încrucișarea circuitelor zonei murdare cu cele ale zonei curate. Lenjeria curată este păstrată expusă pe rafturi deschise, aproape de spațiul pentru călcat. Nu există spațiu de depozitare și triere a lenjeriei murdare”.

Practic, se face un pospai de spălare a lenjeriei, dacă nu este folosită bariera igienică. Într-un spital normal, vinovații erau de mult acasă, plăteau bani grei și aveau și sancțiuni profesionale, dacă nu și dosar penal. Pentru că s-au jucat cu sănătatea copiilor. La noi, pentru cele mai grave dintre nereguli, asistenta șefă a secției a fost amendată. Deși nu e corect să plătească numai ea. În definitiv, a muncit în condiții de șantier de atâția ani. Ar trebui să plătească – cu funcția, cu banii și cu muncă în folosul comunității – incompetenții care au girat lucrările la Pediatrie, care au acceptat ca secția să funcționeze în timp ce spațiile nu sunt nici acum finalizate și preluate de la constructor, indiferent de motivele invocate.

Revenind la chestiuni administrative, echipa de conducere a spitalului a primit termen pentru finalizarea lucrărilor de la Pediatrie, cu preluarea în funcțiune a tuturor corpurilor: maximum 31 august 2019. Sigur va mai fi amânat, pentru că, după finalizarea lucrărilor la ultimul corp, va fi nevoie de reparații și modificări la corpurile deja folosite fără a fi preluate de la constructor.

Managerul Codruț Munteanu: ”Și pe Pediatrie sunt foarte multe nereguli, multe aspecte sesizate și de dna dr. Constantinescu (șefa secției – n.red). Îi vom propune constructorului să găsească soluții. De asta nici nu ne-am grăbit cu recepția, fiindcă graba pentru recepție a fost din partea constructorului. Cele sesizate de control nu cred că se duc în zona lucrărilor suplimentare, fiindcă sunt lucrări utile, și le asumă oricine. Faptul că nu se respectă circuitele funcționale, nu cred că situația va rămâne așa. Faptul că DSP-ul și Ministerul Sănătății sunt cu ochii pe această investiție, nu cred că va abdica cineva de la principiul respectării cubajului și al suprafețelor pe care le prevăd normele pentru îngrijirea copiilor. Nu cred că cineva își asumă dă dea o autorizație de funcționare așa, oricum.

Este mare nevoie să funcționeze Pediatria, iar când vom fi gata și cu tronsonul A, vom vedea totul într-o complexitate. Fiindcă acum lucrăm pe două tronsoane ca și cum ar fi toate trei, ca pe front.

În momentul ăsta, sunt niște frisoane, dar, într-un spital de stat, cu o investiție de stat bine gestionată, noi trebuie să aducem la zi un istoric scăpat din mână. Dacă n-avem forță și finanțare, nu văd cum”.

Până la momentul istoric al preluării investiției, mai rămâne de consemnat doar că Pediatria nu funcționează așa cum ar trebui, ba există lucruri care trebuiau schimbate imediat după control.

O eventuală curiozitate legată de cei de la DSP Neamț, care au girat funcționarea secției în condiții improprii, nu-și are rostul: nu-i poate suspecta nimeni că ar putea să-și facă vreo mustrare de conștiință profesională. Iar administrativ vorbind, a aștepta să-i tragă cineva la răspundere este futil. În definitiv, ei n-au respectat decât ordinele primite.

– va urma –

Valentin BĂLĂNESCU

Cristina IORDACHE

One comment

 • Ana

  aprilie 4, 2019 at 9:25 am

  EXTRAS DIN LEGEA 272-2004
  Sănătatea şi bunăstarea copilului
  Art. 43
  (1) Copilul are dreptul de a se bucura de cea mai bună stare de sănătate pe care o poate atinge şi de a beneficia de serviciile medicale şi de recuperare necesare pentru asigurarea realizării efective a acestui drept.
  (2) Accesul copilului la servicii medicale şi de recuperare, precum şi la medicaţia adecvată stării sale în caz de boală este garantat de către stat, costurile aferente fiind suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi de la bugetul de stat.
  (3) Organele de specialitate ale administraţiei publice centrale, autorităţile administraţiei publice locale, precum şi orice alte instituţii publice sau private cu atribuţii în domeniul sănătăţii sunt obligate să adopte, în condiţiile legii, toate măsurile necesare pentru:
  a) reducerea mortalităţii infantile;
  b) asigurarea şi dezvoltarea serviciilor medicale primare şi comunitare;
  AȘADAR, AVEM CLAR O ÎNCĂLCARE A LEGII. A UNEI LEGI.
  MAI SUNT ȘI ALTELE.

  Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *