Spitalul Județean Neamț – o bombă biologică amorsată (I)

Dacă ar întreba cineva 100 de nemțeni ce cred despre Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, iar aceștia nu ar fi angajați ai unității, cel puțin 90 dintre ei ar da referințe negative. Mizerie, dezorganizare, șpagă, bacșișuri, nervi, toate ar fi repetate cu obstinație. Nemaivorbind despre acuzele de malpraxis, în general neconfirmate, dar în particular… Cazul Sechel este unul reprezentativ pentru spital.

Deși percepția este cvasiunanimă la public, deși s-a scris de nenumărate ori despre toate aceste lucruri, o nonșalantă inconștiență, bine ghidonată de la Consiliul Județean Neamț, prezintă în continuare instituția drept una plină de realizări, un adevărat rai pentru bolnavi. Bașca Direcția de Sănătate Publică Neamț, care nu vede, nu aude, nu vorbește, în general, cu atât mai puțin ceva rău despre spital. Totul este în regulă, până primește ordin să facă altfel.

A trebuit să se schimbe managerul, să vină o echipă de control de la DSP Vaslui, inspectori sanitari care n-au făcut mare lucru: au rămas cu ochii deschiși, au ținut într-o mână procedurile și, cu cealaltă, au notat ce-au constatat.

Actul de control este, în fapt, un act de acuzare la adresa celor care au adus spitalul în această stare. Chiar numai spicuind din el, se văd clar dimensiunile dezastrului, de reală criză în care se zbate Spitalul Județean Neamț.

Sumedenia de nereguli, constatată prin ochii unor oficiali, care, spre deosebire de ceilalți, de până acum, au avut ochii la ei și, probabil, un pic de mândrie profesională, înspăimântă prin modul sec în care sunt prezentate. Pereți scorojiți, infiltrații, lenjerie veche sau insuficientă, lipsa lifturilor, a mobilierului etc. Sunt lucruri cunoscute, care nu mai miră pe nimeni. Totuși, citind, negru pe alb, despre apa nesterilă din blocurile operatorii de la Ortopedie, Urologie și Chirurgie plastică, parcă se ridică întrebarea dacă nu cumva, în aceste cazuri, se poate vorbi despre inconștiență și tentativă de crimă sau chiar mai rău de atât.

Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț este, la momentul de grație martie 2019, o bombă biologică. Amorsată. Motiv pentru care unitatea a fost amendată – doar atât?! -, cu propunere de suspendare a activității operatorii până la remedierea problemei. Într-o traducere laxă, aproximativă, asta ar însemna pierderea statutului de spital de urgență.

Practic, nu există secție și cotlon din spital care să nu fi fost marcat cu roșu de controlul dispus de ministrul Sănătății în 12 martie 2019. Culmea, DSP Neamț taman ce făcuse un control în decembrie 2018 și nimeni n-a ieșit să vorbească despre nereguli atât de grave…

* Două blocuri operatorii ar trebui închise

Probabil că nimănui nu-i vine să creadă când aude așa ceva: apa din trei săli de operație ale Spitalului Județean nu era sterilă! Cum, la televizor, abundă serialele cu medici de prin țări străine, care operează în echipe multidisciplinare, uneori prin videoconferință, în condiții de maximă siguranță și asepsie, când auzi că nici măcar apa din sala de operații nu corespunde unui test simplu, îți vine să dai de pământ cu toate promisiunile politicienilor care vorbesc frumos despre investiții în sănătate. Investiții în ce?

Într-una din zilele controlului, inspectorii au prelevat probe din apa sterilă de la blocul operator. Analizele au indicat că apa nu este sterilă la sala de operație Urologie, sala de operații aseptic ORL și din sala de operații Chirurgie plastică. În plus, o probă de pe suprafața unui salon din Ortopedie a ieșit contaminată. Este motivul pentru care s-a propus 10.000 de lei amendă pentru Spitalul Județean și suspendarea operațiilor în sălile respective, până la rezolvarea problemei. Atât.

Iar în zilele acestea nimeni n-a țipat, n-a făcut scandal și probabil s-au făcut și operații în cele trei săli. Ele sunt grupate în blocul operator de la etajul 3 și, pe lângă marea problemă, cu apa nesterilă, controlul a mai constatat că nu sunt asigurate circuitele funcționale, așa cum prevăd normele. Lipsesc spațiile de pregătire a bolnavilor, plus cele de trezire a pacienților – un moft care nu pare de nasul nemțenilor care ajung să fie operați la spital. Evident, nici medicii n-au spații distincte pentru odihnă, nu există filtru pentru personal și nici spații pentru depozitarea materialului steril. Spațiile de spălare chirurgicală și cel pentru decontaminarea instrumentarului sunt aceleași pentru Chirurgie ortopedie, pentru Urologie și pentru Chirurgie infantilă, deși ar trebui să le aibă fiecare pe ale sale. Pereții au infiltrații chiar în zona de dezinfectare a instrumentarului pentru sălile de operații ale Ortopediei, iar piesele de la masa de operații sunt depozitate lângă cuva cu soluție dezinfectantă. Așa zic inspectorii și se bazează pe constatări la fața locului.

Tot live au constatat că un lavoar, cel cu presupusa apă sterilă pentru sala de operație de la Chirurgie infantilă, refuză, încăpățânat, să funcționeze și, pentru că n-a fost reparat, personalul îl folosește pe cel de la Urologie. Întrajutorarea pare să funcționeze. Simțul gospodăresc și răspunderea hipocratică mai puțin spre deloc.

Până acum am vorbit de dotări, neglijență, nepăsare și proastă gospodărire. Să nu uităm, însă, că, în spitale, există protocoale cu caracter de lege.

Din documentele obligatorii, cum sunt protocoalele operatorii pentru Ortopedie, lipsesc taman semnăturile medicilor, care ar trebui să gireze legalitatea și profesionalismul cu care s-a intervenit asupra pacienților. Tot prin acele hârtii ar trebui să fie consemnată dezinfecția dintre două operații. Dacă s-a făcut. Inspectorii au constat că nu există consemnări de acest tip în registru, doar dacă s-a scris cu cerneală simpatică sau fluorescentă, cum se marchează pe bani cuvântul MITĂ. E grav? Tot ce-i posibil, dar, dacă tot nu s-a sinchisit nimeni până acum, probabil nu-i un capăt de țară. Poate doar moarte de om…

* Codruț Munteanu și punctul pe ”i”: factorul uman joacă un rol esențial!

Dr. Codruț Munteanu, care, odată cu funcția de director, a devenit și cel care le ”încasează” pentru toate prostiile foștilor manageri interimari, garantați cu inconștiență de Consiliul Județean, recunoaște că apa nesterilă e o problemă gravă, de natură să amenințe spitalul tot: ”Eu cred că trebuie să vedem acest control prin prisma unor lucruri bune și mai puțin bune. Apa nesterilă într-un bloc operator înseamnă o bilă neagră. Înseamnă și că pune în pericol viața pacientului care vine și-ți încredințează ție viața, ca să-l ajuți. Din punctul meu de vedere, neglijența este foarte mare!

Sterilizarea acestor cartușe filtrante, cu care am lucrat și la spitalul privat… Cred că numai o neglijență poate explica de ce n-au fost ele sterilizate și nu au fost eficiente în a da apa sterilă, care are calitatea de a nu pune în pericol viața bolnavului.

Cred că aici factorul uman joacă un rol esențial! Nu cred că mai putem acuza tot timpul lipsa banilor, infrastructura și așa mai departe. Acum, 99.99% avem de-a face cu o neglijență din partea resursei umane, o resursă umană care ne arată, tot mai clar, că nu vrea să se înregimenteze în a respecta protocoalele și procedurile care trebuie cu sfințenie respectate”.

Tradusă, declarația managerul spune că nu e vorba decât de neglijență, nepăsare, de oameni obișnuiți să nu dea socoteală nimănui, să fie mici împărați pe domeniul lor, care s-au îndepărtat de meserie și care, acum, nu mai pot invoca nici măcar faptul că sunt prost plătiți. Rămân variantele cu amatorismul în meserie și cea cu ”je m’en fiche”-ul criminal.

Cum nu există, în acest moment, soluții de utilizare a altor săli de operație, nici măcar pentru Ortopedie, Spitalul Județean are o mare, dar foarte mare problemă: ”Asta va face subiectul unor discuții foarte aprofundate pe secții. Am să trimit pe fiecare secție capitole din acest raport, cu tot ce a găsit acest control, ca ei să-mi spună un punct de vedere și să-mi explice cum a fost posibil! E dreptul lor să explice cum a fost posibil să existe toate aceste aspecte constatate de colegele de la DSP Vaslui și, după ce văd punctul lor de vedere, o să închid acest material cu punctul meu de vedere. Cred că este momentul adevărului! DSP Neamț a luat notă de acest control, dispoziția de suspendare a activității îi aparține.

Problema este și alta: când închizi sălile de operație ale Ortopediei, înseamnă că tu, ca spital, nu mai ai soluție pentru traumatologie. Dr. Alexandru Juncu, directorul medical al spitalului, a participat la discuțiile cu DSP Vaslui și a spus că, în momentul când închizi aceste secții, înseamnă că nu mai ești spital de urgență.

Soluțiile trebuie găsite, dar în sala de la chirurgie nu se poate, fiindcă Ortopedia are ritmul ei, are regulile ei, nu sunt compatibile. În noul bloc operator nu se poate, fiindcă nu-i gata”.

* Vrem ecografe performante și nu avem spălătoare funcționale

A nu se crede că celelalte săli de operații sunt fără cusur! Nici pomeneală! Sunt destule hibe și la ele, doar că intră în categoria aspectelor… obișnuite.

Ce înseamnă obișnuite în acest context? Păi:

Acolo unde au fost completate protocoalele operatorii, la Urologie, reiese că timpii de dezinfecție între operații nu sunt respectați. Sala de mici intervenții a Urologiei este foarte mică și supraaglomerată cu diverse echipamente medicale vechi, așa că accesul în jurul mesei de intervenții este extrem de dificil. Saltul memoriei către aspectele semnalate de dr. Daniel Chiriță, care a oripilat urechile sensibile de la județ cu adevărurile trântite, elegant, în față, e simplu de făcut.

Pentru a ajunge la această sală, medicii traversează un spațiu comun, folosit pentru depozitarea instrumentarului și pregătirea medicilor înainte de operație. Instrumentarul este dezinfectat în sala de operații, iar cutiile în care se cară/ se păstrează au fost găsite cu apă. La fel de sterilă ca sălile de operație.

Tot legat de lavoare, în blocul de Chirurgie generală, cu 4 săli de operații, inspectorii au constatat că funcționează doar două. Circuitele funcționale nu sunt asigurate, există doar un salon preoperator, un singur grup sanitar – comun pentru personal și pacienți. Mai mult, instrumentarul se dezinfectează în cutii obișnuite, deși există cutii speciale. Deșeurile biologice nu sunt etichetate.

La blocul operator ORL, cu o sală septică și una aseptică, cu două săli de Chirurgie plastică și una pentru operații buco-maxilo-faciale, e funcțional un singur lavoar cu apă sterilă. Și aici se folosesc cutii obișnuite pentru dezinfectarea instrumentarului, dar se asigură și cutii speciale, cu capac și grătar. Nici aici nu se scrie în registru dacă s-a făcut dezinfecția între operații. În sala de operații Chirurgie plastică, lavoarul este chiar în sală, iar în momentul controlului s-a constatat că se făcuse dezinfecția finală peste deșeurile infecțioase… În sala de mici intervenții nu există apă, iar lavoarul este în antecameră, spațiu folosit și pentru dezinfectarea instrumentarului, și ca fitru pentru personal. Dezinfecția sălii a fost făcută, și aici, fără a fi îndepărtate deșeurile infecțioase. Exemplele continuă, dar tabloul este deja clar în privința sălilor de operații.

– va urma –

Valentin BĂLĂNESCU

Cristina IORDACHE

2 comments

 • IANCU

  aprilie 5, 2019 at 7:40 am

  MIZERABIL ! RUSINE ! AR TREBUI SA PLATEASCA TOTI ACEASTA INDOLENTA SI NESIMTIRE FATA DE OAMENII BOLNAVI CARE MERG LA SPITAL CU SPERANTA CA VOR FI AJUTATI SA SI REZOLVE PROBLEMELE ! CRIMA !!!!!

  NU LE ESTE RUSINE , INSA, SA ASTEPTE SPAGA, NICI ASTA MERITATA MACAR MORAL !
  NU MAI POT SCRIE NIMIC, MI E SCARBA ! NU LE MAI AJUNG BANII, IN LOC SA SE PREOCUPE DE SANATATEA SI SIGURANTA BOLNAVILOR !~
  SPITAL !!!!!!!!????????? COCINA !

  Răspuns

 • vali

  aprilie 19, 2019 at 8:42 pm

  in loc sa investiti in spitalul pe care-l avem si sa-l puneti la punct, voi, guvernanti iresponsabili, insistati cu construirea unui spital nou pt ca de acolo aveti de luat spagi grase. Bani aruncati in vânt.

  Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *