Inițial, ar fi trebuit ca acest material să se intituleze ”Primăvara pe Ceahlău”, dar este oare primăvară pe Ceahlău? Întrebarea vine firesc, dacă ne gândim că e deja începutul lunii mai și iarna parcă nu se dă dusă de pe creste…
Stratul de omăt mai dăinuie încă sus, pe munte, dar poate rămâne adunat, prin jgheaburi și hornuri, uneori și până la sfârșitul lui mai, chiar începutul lui iunie.
Totuși, oricum ar fi, încet, încet, primăvara câștigă teren. Semne sunt deja: pe la poale, au înflorit copacii, iar flori albastre și galbene strălucesc în soare, pe solul dezgolit de omăt.
Pentru cei de la Direcția de Administrare a Parcului Național Ceahlău, iarna nu a fost timp de odihnă. Stratul de zăpadă a durat mai mult timp în această iarna și a fost un bun prilej de a monitoriza urmele lăsate de animale. Și, spre bucuria noastră, am identificat multe, unele se înscriu în adevărate culoare de migrație dintr-o parte în alta a muntelui.
Acum, odată cu încălzirea vremii, viața în pădure și pe ţancurile de piatră ale muntelui a devenit mult mai activă. De cel puțin două ori pe săptămână verificăm imaginile capturate în teren de camerele de supraveghere, dar avem acces la ele și în timp real, pe monitoarele din birourile Direcției. Și am avut multe surprize, din care câteva dorim să le împărtășim și publicului larg.
Ne bucură că fauna este prezentă în număr mare în Parc. Este o dovadă că efectivele sunt diverse și se simt în siguranță. Așadar, Parcul trăiește din plin venirea primăverii.
Ca în orice început de primăvară, ne pregătim să fim gazde bune și pentru miile de turiști pe care îi așteptăm și în acest an pe munte.
Încă din iarnă, am instalat 30 de panouri noi, cu informații despre Parc și regulile de vizitare ce trebuie respectate pe traseele turistice, dar și de promovare a valorilor patrimoniului natural din interiorul acestuia. Panourile sunt amplasate la porțile de intrare în Parcul Național Ceahlău de la Durău, Izvorul Muntelui și Confluența Bistrelor, dar și pe drumul axial și alte puncte frecventate mai mult de vizitatorii noștri.
Ele le-au înlocuit pe cele vechi, care erau deteriorate de timp sau au fost vandalizate de unii așa-ziși ”turiști”, pentru că mai sunt și din aceștia. Foarte puțini, dar mai sunt. Tot așa cum mai sunt unii care uită că muntele este curat și nu trebuie să-l întinăm cu gunoaiele noastre. Lor le atragem atenția că nu tolerăm astfel de acțiuni de vandalizare și, odată identificați, cei vinovați să se aștepte la amenzi usturătoare. Există un regulament al Parcului, există niște reguli de vizitare și, în cele din urmă, există și niște reguli ale bunului simț care trebuiesc respectate aici, în ”casa naturii”.
Noi facem tot ce putem ca să păstrăm acest colț de rai așa curat și pur tot timpul anului, cu toate că sunt foarte mulți care îi urcă potecile. Numai anul trecut au fost 44.358 de vizitatori, dintre care peste 2.000 au fost străini. Este cel mai mare număr de turiști înregistrați, de la înființarea Parcului. Chiar și acum, de la început de an până la mijlocul lui aprilie, pe munte au urcat peste 3.300 de turiști, cu toate că stratul de zăpadă a fost, în unele locuri, de aproape doi metri, iar începutul de primăvară este timid încă. Ne așteptăm ca numărul celor care urcă pe scările de pe Vârful Toaca să crească. Scările, realizate printr-un proiect al Consiliului Județean Neamț, sunt, în sine, un obiectiv foarte atractiv pentru turiști, care au posibilitatea să cuprindă de sus orizontul, de jur-împrejur, până departe.
Pentru a fi gazde bune, am igienizat traseele turistice și le-am deblocat de arborii căzuți de-a curmezișul lor peste iarnă. Am efectuat, de asemenea, unele reparații la infrastructura de siguranță, amenajând, printre altele, un nou podeț, amplasat pe traseul către Cascada Duruitoarea, la trecerea peste drumul axial.
Așteptăm topirea zăpezii pentru a pregăti terenul de campare de pe Piatra Lată a Ghedeonului, pentru cei ce vor dori să vină sus, pe munte, cu corturile.
Pentru vizitatorii Parcului și nu numai, am editat în acest an o nouă ediție a hărții turistice a Parcului Național Ceahlău cu completări și adăugiri, într-un format pliabil mai mic, pentru a putea fi manipulate cu mai multă ușurință. Harta are o înfățișare nouă, pe verso fiind dedicat un spațiu suplimentar pentru promovarea Centrului de vizitare al Parcului Național Ceahlău de la Izvorul Muntelui, a scărilor de acces către Vârful Toaca, dar și pentru promovarea unor unității de agroturism și turism din jurul muntelui, pentru promovarea Parcului de aventură ”Floare de colț” din Durău și nu numai.
Așadar, acestea fiind pe scurt zise, așteptăm primăvara tot la fel de mult cum o așteaptă toți cei ce vor să urce pe Ceahlău pentru a vedea natura reînviată.
La sfârșitul lunii mai, sus, pe platou, vor fi întâmpinați de un covor nou de flori. Natura face totul ca să fie frumos, noi vă oferim doar invitația de a ajunge în mijlocul ei, pe acest munte magic care este Ceahlăul.
Cătălin GAVRILESCU,
directorul Direcției de Administrare a Parcului Național Ceahlău