Ruseni: Festivalul ”Nestemate populare pe plaiuri nemțene… Valerica Patrichi” – ediția a VII-a

aleho

Festivalul organizat la Școala Gimnazială ”I. Gr. Teodorescu” Ruseni, comuna Borlești, intitulat ”Nestemate populare pe plaiuri nemțene… Valerica Patrichi” – ediția a VII-a, destinat copiilor și elevilor din Moldova, a avut un succes aparte. Au fost prezente ansambluri și soliști din județele Suceava, Bacău, Vaslui, Galați și, evident, județul gazdă.

Din Neamț, au fost prezente ansambluri, grupuri vocale și soliști de la școlile din Piatra Neamț, Târgu Neamț, Bicaz, Roznov, Bicazu Ardelean, Vaduri, Tașca, Rediu, Petricani, Borca, Negrești, inclusiv Ansamblul ”Brâu Roșu” Piatra Neamț, câștigătorul ediției trecute. De la Ruseni, au participat ansamblurile ”Lăstărașii” (prof. Maria Loghin), ”Florile Ruseniului” (prof. Anișoara Constantin) – care a și câștigat locul I, la grupa 6-8 ani -, Grupul vocal instrumental (prof. Leontina Spânache), ”Cununița” (prof. Roxana Căliman), ”Mugurașii” (prof. Mihaela Timofte), precum și solista Sara Coșniță, care a luat locul I, la categoria 6-8 ani.

Marele trofeu a fost obținut de solista Denisa Luța, de la Școala Populară de Artă Piatra Neamț, coordonată de prof. Georgiana Șerban Axinte.

Spectacolul s-a desfășurat pe durata a 10 ore, într-un ritm alert. Practic, a fost un regal folcloric, cu specific moldovenesc în toată splendoarea sa.

Juriul a fost format din specialiști în domeniu, respectiv Nicoleta Cojocaru (președinte), Cosmin Timofte și Eduard Daniel. Jurații au avut foarte mult de lucru, având în vedere numărul mare de intrări pe scenă. Din fericire, vremea a ținut cu festivalul și, chiar dacă manifestarea s-a terminat către orele serii, datorită numărului mare de participanți, peste 500 după calculele organizatorilor, totul s-a desfășurat în condiții excelente.

Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în organizarea și participarea la acest festival folcloric! Și mă refer la domnul primar Vasile Puică, la Primăria și Consiliul local Borlești, dar și la doamna Elena Laiu, inspector general la ISJ Neamț. Alături de noi a fost doamna Carmen Nastasă, director al Centrului pentru Cultură și Arte «Carmen Saeculare» Neamț. De asemenea, mulțumesc membrilor juriului, care au avut foarte mult de muncă, apoi cadrelor didactice de la Școala Gimnazială «I. Gr. Teodorescu» Ruseni, dar și părinților și tuturor celor care au dat o mână de ajutor. Vreau să subliniez faptul că, la baza acestei munci extraordinare, de păstrare a tradițiilor, a cântecului și dansului românesc, se află instructorii și dascălii de la unitățile de învățământ care iubesc, cu adevărat, foclorul. Poporul nostru are tradiții și obiceiuri cu care ne putem mândri și peste secole. Important este să le putem păstra și transmite celor care mâine ne vor lua locul. Vreau să adaug faptul că, în spatele acestei manifestări, a stat o muncă uriașă în utimele săptămâni și nu este ușor să primești atâtea suflete, câte au fost astăzi în curtea școlii de la Ruseni”, ne-a declarat prof. Cristinel Veniamin Constantin, directorul Școlii Gimnaziale ”I. Gr. Teodorescu”.

Din spusele unora dintre musafiri, cu vechi state la participările de profil din țară, festivalul de la Ruseni este, în prezent, unul dintre cele mai mari din Moldova și merită atenția cuvenită. Mai mult, manifestarea este înscrisă și în calendarul Ministerului Educației Naționale, fiind un reper pentru multe dintre grupurile folclorice.

Școala este instituția care formează caractere, care impune norme și poate pune umărul și la conservarea patrimoniului național, prin menținerea acestor formații de tineri din toate județele țării.

Același Cristinel Veniamin Constantin a adăugat: ”Așa cum spunea domnul Trifan Leancă, dirijorul Ansamblului «Ciprian Porumbescu» din Suceava, iubitor de autentic și frumos, de valorile care definesc un artist, tânărul interpret de muzică populară se aplecă spre folclorul moștenit din străbuni, această ladă de zestre a culturii românești”.

În ultima parte a festivalului pe scenă a urcat și solistul Cosmin Timofte, de la Bacău.

Constantin NEGRU

pietricica turism

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.