Ambasadorii Neamțului în domeniul investițiilor în tratarea cancerului

Există persoane din Neamț care, cu perseverență, discreție și o bună cunoaștere a ițelor încurcate ale investițiilor la nivel înalt, încearcă – și, uneori, și reușesc – adevărate performanțe la nivel național. Rețeta este aparent simplă: se identifică problema, se cauta soluția (spațiul), se caută modalitatea prin care el să fie concesionat pe o perioadă de timp rezonabilă, după care se ajunge la autoritatea locală, care să pună la dispoziție amplasamentul. După aceea ar trebui să pornească investiția, care nu este deloc mică, cel puțin la nivel declarativ. În realitate, cunoscând cât de greu acceptă un președinte de consiliu județean ca cineva din alt județ să-i încalce domeniul, trebuie să ai informații la prima mână sau o putere de convingere ieșită din comun ca să reușești.

O asemenea societate este Iodimed SRL București, care are ca administratori două persoane din Neamț, Elena Dinuța Misăilă și Elena Mălina Misăilă. La capitolul asociați, nu insistăm asupra a două doamne care participă în calitate de persoane private (Maria Cristiana Pană și Vasimira Alexandra Andreea Marin) și ne oprim la Green Top SRL Piatra Neamț, în care asociații sunt nume cunoscute din Neamț, aceeași Elena Dinuța Misăilă și dr. Carmen Mihaela Covrig.

Societatea Iodimed a semnat recent, pe 18 iunie 2019, un contract pentru concesionarea unui teren cu Consiliul Judeţean Vâlcea. Într-un comunicat al instituției, se spune că președintele Constantin Rădulescu ”a semnat cu SC IODIMED SRL contractul de concesiune a terenului pe care urmează să fie edificate, în maxim doi ani, construcţiile destinate serviciilor medicale, precum şi dotarea şi utilarea acestora. Durata concesiunii este de 25 de ani şi poate fi prelungită pentru o perioadă egală cu cel mult jumătate din durata iniţială, iar cuantumul redevenţei lunare este echivalentul a 950 euro, calculat la cursul de schimb comunicat de BCR la data efectuării plăţii”.

Pe terenul respectiv, ar urma să fie construit un centru de radioterapie şi radiodiagnostic pentru bolnavii de cancer din Vâlcea. Spațiul este în curtea maternității din Râmnicu Vâlcea, fondurile, undeva la 8 milioane de euro, ar fi ale investitorului sau atrase de acesta, iar suprafața pe care se va construi clinica este de 1.472 metri pătrați.

Încercări de a construi asemenea clinică/ centru au mai existat din partea Iodimed, exact pe același tipar. De exemplu, la Focșani. Acolo, consilierii județeni trebuiau să aprobe demolarea a două clădiri din curtea Spitalului Județean ”Sfântul Pantelimon”, pentru ca, pe spațiul rezultat, Iodimed să construiască, tot de 8 milioane de euro, un departament de radiometrie. În documentele puse la dispoziția consilierilor se face referire la ”Conducerea spitalului (care) a identificat suprafața de teren pe care să poată fi construit în subteran un buncăr special în care va fi amplasat acceleratorul linear, echipamentul pentru computer tomograf, o cameră pentru scintilație, o cameră tehnică pentru dozimetrie, iar deasupra acestuia să fie amenajată o parcare pentru autoturisme și o construcție destinată funcționării de cabinete medicale pentru consultații, saloane pentru pacienți, săli de așteptare și un departament administrativ”.

Să mai facem precizarea că documentul trimis către Consiliul Județean Vrancea are pe el antetul unei case de avocatura din Neamț cu anvergură națională, ”Chelaru și Asociații”.

Dacă la Vâlcea a semnat contract, iar la Focșani a făcut demersuri la nivel de județ, Iodimed a încercat și în Neamț să ofere servicii medicale. În 2014, la șase zile după decesul lui Culiță Tărâță, era emis un ordin, 190/28 noiembrie, prin care era dat ”acordul solicitat de către Societatea Comercială IODIMED S.R.L., în vederea elaborării documentaţiei de urbanism P.U.Z. şi întocmirii documentaţiei tehnice pentru emiterea autorizaţiei de construire pentru „Construire sediu birouri, spaţii comerciale, farmacie, cabinete medicale, laboratoare analize medicale, pe terenul adiacent proprietăţii publice a Judeţului Neamţ, situat în municipiul Piatra Neamţ, strada Orhei, F.N., judeţul Neamţ, identificat conform planului de situaţie prevăzut în anexa ce face parte integrantă din prezenta hotărâre”. Este vorba de zona scărilor de la Spitalul Județean, unde există deja un centru medical și un fel de fostă benzinărie. Proiect despre care nu s-a mai auzit nimic, semn că este mai ușor să reușești aiurea decât acasă la tine.

O altă cerere, mult mai apropiată de preocupările actuale ale societății, se referă la un centru radiologic cu tot cu buncăr în curtea Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. În iulie 2018 spitalul spunea că nu este oportun un asemenea centru iar peste puțin timp apărea, cu aprobări, un proiect asemănător promovat prin CNI. Ceea ce întărește ideea dinainte  că nimeni nu-i profet în țara lui, nici măcar când vine vorba de investiții de milioane de euro. (V.B.)

reclama psd

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.