Noutățile ediției a 46-a a ”Vacanțelor Muzicale” de la Piatra Neamț

pietricica turism

Deschiderea oficială a festivalului internațional ”Vacanțe Muzicale” va avea loc în seara de 30 iunie 2019, la Cetatea Neamțului. Este prima noutate a ediției 46 a festivalului, despre care s-a vorbit în conferința de presă de astăzi, 26 iunie, susținută de reprezentanții instituțiilor organizatoare și finanțatoare.

Carmen Nastasă, directorul Centrului pentru Cultură și Arte ”Carmen Saeculare” Neamț, a punctat câteva din surprizele acestei ediții: ”Vacanțe Muzicale la Piatra Neamț tinde să devină un festival al județului Neamț. Vrem să îl extindem și, anul acesta, deschiderea oficială este duminică, de la ora 19, la Cetatea Neamțului. Anul viitor va fi la Roman, primarul Lucian Micu deja a acceptat această propunere. Festivalul este unul al județului Neamț, este un festival național, internațional și datorită numelor mari de artiști care sunt prezenți și anul acesta. Pentru mine, este o mare bucurie să-l avem pe maestrul Eugen Doga la Piatra Neamț. Sunt și câteva schimbări în programul acestei ediții, față de celelalte. Nu mai avem seara muzicii tradiționale, dar avem seara muzicii vechi și ansamblul Codex din Brașov, pentru că ediția din acest an este dedicată muzicii clasice. Vrem să facem din acest festival, atât de cunoscut și apreciat, un festival al muzicii clasice de înaltă calitate. Bugetul din acest an este 700.000 lei, dar cred că ne vom încadra în 650.000 lei. Vreau să mulțumesc Consiliului Județean Neamț pentru că finanțează evenimente culturale și artistice atât de importante, le mulțumesc colectivului implicat în buna derulare a festivalului, colaboratorilor și sponsorilor și invit publicul nemțean la festival”, a declarat Carmen Nastasă.

Cătălin Chiței, administratorul public al județului Neamț, a vorbit despre contribuția ”Vacanțelor Muzicale” la dezvoltarea turismului: ”Acest festival este extrem de important, pentru că face parte din strategia noastră pentru dezvoltarea turismului în județul Neamț. Este probabil cel mai interesant festival de muzică cultă din județ și poate că anul viitor vom aduce și un artist internațional. Ne dorim ca ”Vacanțele Muzicale” să crească în anvergură, felicit organizatorii și invit melomanii la concertele în aer liber și la cele găzduite de Teatrul Tineretului din Piatra Neamț”.

Nu în ultimul rând, conf. univ. dr. Mihaela Spiridon a vorbit, în calitate de director artistic al festivalului, despre efortul de a aduce și anul acesta, pe scena ”Vacanțelor Muzicale”, artiști, ansambluri și orchestre de calibru: ”Festivalul a crescut foarte frumos de la o ediție la alta și datorită faptului că am dispus de un buget corespunzător. Mă raliez doamnei director Carmen Nastasă în a mulțumi celor care finanțează acest festival și în special domnului Ionel Arsene, sub al cărui mandat a fost posibilă achiziția unui pian de concerte și, de doi ani, avem pian. Mă bucur că am ocazia să fac selecția artiștilor care vin la Piatra Neamț, nu ascund că am mai mers și pe amiciții, pe prietenii, foști colegi, fiindcă se cer, în unele cazuri, onorarii care depășesc bunul simț. Consider că marea realizare a ediției din acest an este prezența maestrului Eugen Doga, un nume vehiculat în toate țările europene și nu numai. Succesul meu personal este Orchestra Operei Naționale Române Cluj-Napoca și concertul de închidere a festivalului. În condițiile în care marile orchestre și ansambluri au onorarii foarte mari, la Cluj și în persoana directorului Estefan am găsit multă înțelegere”.

Orchestra Simfonică București susține concertul de deschidere a ediției care începe în seara de 30 iunie, la Târgu Neamț. Organizatorii sunt pregătiți ca, în cazul când vremea nu va permite, concertul de la Cetatea Neamțului să se relocheze pe scena Casei de Cultură a orașului Târgu Neamț. (C.I.)

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.