Georgiana Apostol a absolvit liceul cu media 9,95. De loc din comuna Brusturi, tânăra consideră că a obținut acest rezultat pentru că a avut șansa unor profesori excelenți, dar și datorită familie, care i-a fost mereu aproape și a susținut-o. Georgiana recunoaște că nu i-a plăcut niciodată să tocească, asta și pentru că a prins aproape totul de la ore, ceea ce i-a folosit când doar a repetat, acasă. Deși o rebelă, care a trecut prin toate experiențele unui elev de liceu, Georgiana nu a renunțat niciodată la plăcerea de a învăța.
* ”Am învățat pentru mine și pentru viitorul meu”
– Cum îți explici faptul că ai ajuns șefă de promoție? Există vreun secret sau, pur și simplu, totul a venit de la sine?
– În general, sunt într-o luptă continuă cu mine însămi. Îmi place ca, în ceea ce fac, să fie bine. Știu că pot realiza lucrurile să iasă așa cum trebuie, de aceea îmi dau tot timpul silința în ce fac. Nu cred că m-am gândit vreodată că vreau să fiu șefă de promoție, ce mi-am dorit mereu a fost să mă depășesc, să fac totul bine. Cred că am ieșit șefă de promoție din mai multe motive. Am avut șansa să dau peste niște profesori excelenți, multe lucruri le-am prins foarte ușor din clasă. Nu consider învățatul o obligație și îmi este ușor să învăț, deoarece o fac de dragul cunoașterii. Îmi place să am cunoștințe din toate domeniile, să știu și să înțeleg felul în care funcționează lumea. Cred că, spre deosebire de ceilalți, am avut o atenție mai mare asupra detaliilor și mi-am dat ceva mai mult silința. Am învățat, în primul rând, pentru mine, pentru viitorul meu, și asta este cel mai important.
– Ți-ai alocat un anumit timp pentru studiu după programul de la școală sau te-ai axat doar pe ce ai asimilat în timpul orelor?
– Nu pot spune că mi-am alocat extraordinar de mult timp pentru învățat. Cum, de multe ori, veneam cu lecțiile înțelese și aproape învățate, îmi era ușor să le mai repet o dată. Ideea de a toci o lecție mi-a displăcut dintotdeauna, eu trebuie să înțeleg, să fac conexiuni între informații. Dacă învăț ceva pe de rost, uit foarte repede, iar scopul meu nu este acela de a știi doar pentru câteva ore. Zilele alocate în totalitate învățatului au fost foarte puține. Am avut parte de toate experiențele liceului. Am avut momentele mele de rebeliune, ca orice adolescent de altfel, însă nu au durat mult, pentru că nu mi-am permis să renunț la plăcerea de a învăța.
* ”Datorez acest rezultat profesorilor și familiei”
– Cui crezi că datorezi acest rezultat? Simți nevoia să-i mulțumești cuiva, în mod special, pentru tot ce ai realizat până acum?
– Datorez acest rezultat, performanța de a fi șefă de promoție, în primul rând profesorilor, pentru că m-au îndrumat, au avut grijă de mine. Ei au fost cei care, în multe rânduri, m-au facut să am încredere în mine, m-au făcut să-mi văd adevăratul potențial, să privesc cu optimism viitorul. Părinții și sora mea au jucat, de asemenea, un rol important în obținerea acestui titlu. Familia m-a susținut mereu și a fost alături de mine în momentele mele bune sau mai puțin plăcute. Sora mea, de care sunt foarte apropiată, m-a ascultat întotdeauna, mi-a oferit sfaturi. Când lucrurile nu erau tocmai roz, ea era cea care mă ajuta, mă făcea să văd partea plină a paharului. Pentru asta îi sunt recunoscătoare, mă consider o persoană mai bună datorită ei. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care mi-au fost alături, care m-au educat și au avut încredere în mine, care m-au făcut omul care sunt în acest moment!
– Te-ai decis la ce facultate vrei să dai?
– Voi merge mai departe la Facultatea de Construcții în cadrul Universitații Tehnice din Cluj-Napoca, domeniul Inginerie Civilă, specializarea Construcții civile, industriale și agricole. Pe parcursul anilor, mi-am dat seama că ingineria civilă mă pasionează cu adevărat, așa că am hotărât că asta trebuie și merită să fac! Îmi place să susțin că am ingineria în sânge și, sincer, pentru mine, este prototipul meseriei ideale. Poate Cluj-Napoca pare prea departe, însă mi-am promis că alegerea aceasta nu o să fie condiționată de nimic extern, ca distanța față de casă sau faptul că toți prietenii mei vor pleca în alte colțuri ale țării.
– Ai luat în calcul să studiezi în străinătate?
– M-am gândit, la un moment dat, la posibilitatea de a studia în străinătate, dar am ajuns la concluzia că nu sunt atrasă de această variantă. Totuși, în facultate, dacă mi se va oferi posibilitatea, mi-ar plăcea să merg pentru un semestru în străinătate.
* ”Școala românească încătușează sufletele elevilor”
– Ce notă ai da învățământului românesc? Sau, altfel spus, cât ești de mulțumită de sistemul de învățământ românesc?
– Din punctul meu de vedere, învățământul românesc nu ar primi o notă foarte mare. Ar trebui, în primul rând, schimbată mentalitatea oamenilor. Noi, toți, suntem diferiți, iar eu consider că școala ar trebui să descopere acea sclipire din fiecare și să o cizeleze. Elevilor li se încătușează sufletele de mici, apoi le este greu să se redescopere. Profesorii trebuie să înțeleagă că fiecare copil în parte este special, iar ei au nevoie de puțină încredere și apreciere. Totuși, este foarte greu să lucrezi cu oamenii, mai ales cu adolescenții. La vârsta aceasta, suntem ușor impresionabili, ne putem dedica unei cauze cu tot sufletul. Din cauza modelelor greșit alese, putem fi greu de educat. Se pune foarte mare accent pe memorie, însă accentul ar trebui pus pe modul în care putem noi face conexiunile între diferite informații. Din ce am observat în prietenii și colegii mei, în elevii de liceu sau studenți, se ridică o nouă generație de oameni. O generație care nu acceptă mai puțin decât li se cuvine, o generație însetată de dreptate și adevăr. Am încredere desăvârșită în ei, în noi, că putem schimba lumea, și că ne putem crea viitorul pe care îl merităm.
– Cum îți place să petreci timpul liber?
– Îmi place foarte mult literatura, îmi petrec majoritatea timpului liber citind. Cărțile au un impact foarte mare asupra mea, de aceea nu ratez nicio ocazie de a citi. De asemenea, am o mare pasiune pentru psihologie, iar în timpul liber încerc să îmi aprofundez cunoștințele în acest domeniu. Consider psihologia indispensabilă în relațiile cu ceilalți, este esențial pentru mine să cunosc oamenii cu adevărat, să îmi dau seama de natura lor. Încerc să petrec timp și cu familia și prietenii mei, deoarece sunt persoane foarte importante pentru mine.
– Despre concursurile și olimpiadele școlare la care ai participat, ce ne poți spune?
– Îmi place foarte mult să mă implic în diferite concursuri și proiecte. Încerc tot timpul să mă dezvolt pe plan emoțional, iar concursurile mă ajută în acest scop. Primăvara aceasta am participat la Olimpiada de Biologie, unde am luat locul II la etapa județeană. Iar anul trecut, la Concursul Național de Matematică Aplicată ”Adolf Haimovici”, am luat mențiune la etapa județeană. În anii trecuți, am participat la mai multe concursuri, însă anul acesta nu am mai avut timp, am încercat să mă axez pe iminenta apropiere a examenului de Bacalaureat.
Ciprian Traian STURZU