Cu o lună înaintea startului, Liga a IV-a are doar 4 competitoare

Liga a IV-a se confruntă, cu o lună înaintea startului noului sezon, cu aceleaşi probleme ca şi anul trecut. La această dată, este cert că noul sezon va debuta pe 25 august şi că în campionat vor participa doar… 4 competitoare (faţă de 6 anul trecut): Bradu Borca, Speranţa Răuceşti, Victoria Horia şi Moldova Cordun. Liga a V-a este net mai consistentă. Aici se încadrează inclusiv cele 12 echipe invitate de Asociaţia Judeţeană de Fotbal (AJF) Neamţ în Liga a IV-a şi care oscilează încă între cele două eşaloane. Acestora li se adaugă celelalte 6 participante din sezonul trecut şi promisiunea înfiinţării a 6-7 echipe noi.

Borca şi Răuceşti sunt favorite

Bradu Borca se pregăteşte intens, mai ales că, pe 31 iulie, are meci dificil în prima rundă a Cupei României, sezonul 2019-2020, împotriva echipei de Liga a III-a CSM Ceahlăul Piatra Neamţ. Formaţia de pe Valea Muntelui are 5 noutăţi în lot: Bordeanu şi Avram, de la Speranţa Răuceşti şi Rotaru, Rusu şi Antim, de la CSM Ceahlăul. A plecat Andu Moisi la Ozana Târgu Neamţ. „Sigur va rămâne Onofraş”, dă asigurări preşedintele Ciprian Jigane, care adaugă că „obiectivul este promovarea, dacă vom fi lăsaţi”. Mai interesant este că Bradu Borca începe să se intereseze şi de viitor. „Din punctul meu de vedere nu avem un obiectiv pentru acest sezon. Vrem însă neapărat să promovăm 4-5 copii de acolo din comună”, a declarat căpitanul de echipă Răzvan Gorea.

Speranţa Răuceşti e în plină acţiune de recrutare de jucători pentru viitorul sezon. Antrenorul Gabriel Coşa a precizat că preferă să nu divulge momentan numele fotbaliştilor vizaţi, pentru a nu avea surpriza că vor fi deturnaţi de adversare. „Avem discuţii cu mai mulţi jucători pentru completarea lotului şi, mai ales, pentru a acoperi compartimentele deficitare. Pentru trei fotbalişti foarte buni avem confirmări 100% că vor veni să joace la noi. Obiectivul nostru este câştigarea campionatului şi apoi promovarea în Liga a III-a. Din discuţiile pe care le-am avut, am înţeles că ne încadrăm perfect în buget, cu anumite limite. Sigur nu ne permitem să cheltuim sume foarte mari. Zilele acestea aşteptăm şi noul echipament. Ar mai fi de spus că, pe 10 şi 11 august, vom organiza cupa de care vorbeam încă de la începutul verii şi la care au confirmat deja prezenţa CSM Vaslui şi Ozana Târgu Neamţ”, a menţionat antrenorul-jucător Gabriel Coşa.

Horia şi Cordun completează mini-Liga a IV-a

Jucătorii adunaţi în jurul lui Bogdan Găucan vor fi prezenţi şi în noua ediţie a Ligii a IV-a. În proporţie destul de mare se va juca tot sub sigla Victoriei Horia, dar mai este loc de unele discuţii. „Ultima discuţie pe care am avut-o cu domnul Leonte a fost că vom continua la Horia din toamnă. E problematic, pentru că sunt foarte puţine echipe. Eu aş vrea să aduc în lot şi câţiva copilaşi, pentru a-i creşte pentru fotbal. Dar nu pot juca cu juniori contra celor de la Răuceşti sau Borca, pentru că pierdem fără drept de apel. Momentan lotul nostru e cam acelaşi. Cert este că va reveni Stângaciu şi am discuţii cu 4-5 jucători cu experienţă care mi-au spus că vor să colaborăm”, a precizat antrenorul-jucător Bogdan Găucan.

Moldova Cordun va evolua cu câte o echipă în fiecare dintre cele două ligi judeţene (e o performanţă!), desigur dacă acestea nu se vor uni într-un singur campionat. „Deocamdată nu putem vorbi de noutăţi. Ca şi anul trecut, avem ca obiectiv… evitarea promovării. Atât Moldova, cât şi Moldova II vor evolua în sezonul viitor, urmând să vedem cum procedăm, dacă se unesc cele două ligi. Avem acelaşi lot de jucători, ca noutăţi urmând să apară doar copii sau juniori. Sperăm să facem faţă, pentru a fi între primele echipe ale judeţului”, a declarat preşedintele Iulian Popescu.

Promisiuni L4: Ion Creangă, Bodeşti, Urecheni

O surpriză plăcută ar putea fi Voinţa Ion Creangă, una dintre echipele cele mai respectate ale judeţului. După pauza din sezonul trecut, e foarte posibil ca această formaţie să completeze lista pentru Liga a IV-a. „Nu avem certitudine 100%. Aşteptăm un răspuns din partea primăriei. Vor reveni cam toţi jucătorii care au plecat pe la alte echipe. Nu putem confirma, din păcate, şi întoarcerea lui Ionuţ Tofan. Sigur, noi ne-am dori acest lucru, e un jucător de care toate echipele din judeţ ar avea nevoie”, a spus Gheorghe Leonte, organizatorul de competiţii al Voinţei Ion Creangă.

Factorii de decizie ai câştigătoarei Ligii a V-a, Bravo Bodeşti, nu au luat încă o decizie în privinţa noului sezon. Cert este însă că nemulţumirile faţă de AJF Neamţ, afirmate încă de acum mai bine de o lună, după finala campionatului, persistă. „Momentan glumim despre noul sezon pe grupul nostru de Facebook. Din punctul meu de vedere, cam 50% vom rămâne în Liga a V-a. Toată echipa este nemulţumită că nu am fost premiaţi la faţa locului după câştigarea campionatului. Am îndeplinit obiectivul, avem titlul în palmares, dar premiile…”, este de părere Florin Busuioc, antrenorul formaţiei Bravo Bodeşti.

O veste plăcută ar putea veni dinspre Urecheni, deşi nici aici lucrurile nu sunt clare. „La finalul lunii, când va fi adunarea generală la AJF, vom vedea care sunt criteriile pentru Liga a IV-a şi Liga a V-a. Noi am vrea să evoluăm în Liga a IV-a, ni s-a transmis şi o invitaţie din partea AJF, dar considerăm că sunt mai multe lucruri de clarificat. După adunarea generală de la AJF ne vom consulta şi cu membrii conducerii noastre şi vom lua o decizie finală”, a precizat Ioan Tănăselea, organizatorul de competiţii al formaţiei Zorile Urecheni.

Din păcate, reprezentantul Voinţei Valea Ursului, a doua formaţie cu drept de promovare, nu a putut fi contactat pentru declaraţii, lucru valabil şi pentru oficialii echipelor Vulturul Costişa şi Ozana Timişeşti. De asemenea, Cristian Cocea, antrenorul-jucător al formaţiei Arsenal Văleni a menţionat că va avea discuţia lămuritoare chiar astăzi, 25 iulie, astfel că situaţia echipei sale va fi clară abia după această dată.

Girov şi Pângăraţi, aproape sigur în Liga a V-a

Pe deplin pregătită pentru Liga a V-a este formaţia ASF Girov. „ASF Girov a început pregătirile pentru noul sezon, însă încă mai planează incertitudinea în ceea ce privește eșalonul în care vom juca. AJF Neamț ne-a lansat invitația de a juca în Liga a IV-a, însă nu suntem încă pregătiți la nivel de lot și suntem conștienți că, în momentul de față, nivelul nostru este de Liga a V-a. În ceea ce privește jucătorii, ne vom baza în principal pe nucleul din sezonul trecut, însă mai avem și câteva noutăți. În august ne vom contura cel mai sigur lotul, în condițiile în care mai discutăm să vină unii jucători, în timp ce alții este posibil să plece în străinătate sau la alte echipe. În rest, ne bucurăm de stabilitate financiară datorită sprijinului Primăriei și Consiliului Local Girov, iar sponsorii din sezonul trecut ne-au anunțat că ne vor fi aproape și în noul sezon. Astfel, indiferent de eșalon, la Girov se va juca fotbal”, a menţionat Andrei Nica, reprezentantul echipei ASF Girov.

La Energia Pângăraţi planează incertitudinea, până la o decizie a Consiliului Local, dar e clar că o eventuală participare va fi în Liga a V-a. „Despre echipa de fotbal nu ştim nimic sigur. Cert este că eu singur nu o mai pot susţine. Săptămâna aceasta va fi şedinţă la Consiliul Local şi se va decide dacă se va aloca o anumită sumă. A vorbit şi domnul Toma cu domnul primar. Vom vedea. Sigur este că vom participa la Liga a V-a”, a declarat consilierul local Viorel Jitaru.

„Îi chemăm la discuţii! Vrem răspunsuri clare!”

Preşedintele AJF Neamţ nu era foarte mulţumit de faptul că, şi în acest sezon, se întruneşte cu dificultate un număr decent de echipe pentru Liga a IV-a. În privinţa Ligii a V-a, lucrurile par a fi ceva-ceva mai relaxate. „Chiar în această vineri îi vom mobiliza la discuţii la sediul AJF pe reprezentanţii celor 12 echipe invitate în Liga a IV-a. Lor li se adaugă Dobreni şi Ion Creangă. Vrem să primim răspunsuri clare, dacă sunt de acord sau nu să participe la Liga a IV-a. În condiţiile de acum, nu putem face adunarea generală la finalul lunii iulie, o vom amâna după jumătatea lunii august. La Liga a V-a avem promisiuni că vor apărea echipe noi la Gâdinţi, Trifeşti, Mărgineni, Gârcina, Secuieni, Dulceşti sau Cândeşti. În toate cazurile însă deciziile finale depind de consiliile locale din aceste localităţi”, a declarat Ioan Costin Toma, preşedintele AJF Neamţ. (M. CONSTANTINESCU)