PSD și bătăliile de florile cucului

pietricica turism

În timp ce toată lumea stă cu ochii pe jocurile făcute pentru desemnarea candidaților la președinția României, în PSD se dau lupte grele pentru adevărata supremație în partid, cea a ministerelor unde se joacă sume imense de bani și care generează plus valoare. Cine are pe mână marile proiecte de infrastructură, cine decide ce e mai important, ce trebuie făcut mai repede sau ce poate fi lăsat pentru mai târziu este cu adevărat omul puternic din partid. De aceea, orice trebuie privit din acest unghi, inclusiv lansarea candidaturii la prezidențiale, unde taberele aflate în luptă nu au niciun scrupul în a lansa acuzații la adresa contracandidaților. Sau, la fel de important, la adresa celor care pot influența decisiv votul unui șef de filială, prin atribuirea unui contract sau scoțând de la sertar unul din proiectele vitale ale acestuia și aprobându-l de urgență.

În urmă cu câteva zile, la postul B1Tv, a apărut o înregistrare făcută în biroul ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, legat ombilical de Neamț prin Ionel Arsene, cel care l-a aclimatizat în PSD-ul local și i-a securizat funcția pe vremea când Liviu Dragnea tăia și spânzura în partid.

Imediat după căderea lui Dragnea, lumea se aștepta la îndepărtarea lui Arsene din zona de decizie a partidului și, pe cale de consecință, la mazilirea lui Cuc. Deloc suprinzător pentru cei care cunosc relația Arsene-Dăncilă, n-a fost așa. Junele ministru Cuc a scăpat, deocamdată, de remaniere, chiar dacă și-a frânt o aripă într-un accident rutier și, parcă pentru a arăta cine-i este șeful, a făcut imediat o vizită de lucru în Neamț.

Înregistrarea din biroul ministrului arată cum acesta îl cheamă pe un director și-l anunță că trebuie să-l schimbe, îi propune alte funcții în companie și ia la cunoștință (pasiv) despre informația că se dădeau 500.000 de euro dacă se accepta o șmecherie, iar în caz contrar, se vor da 250.000 euro ca să-l schimbe pe director!

Halucinante, andrușciene chiar, au venit explicațiile în direct ale lui Cuc: el nu schimbă directori, o face consiliul de administrație! Asta după ce, în înregistrare, i se auzea glasul propunându-i funcția de director adjunct sau altă funcție de director celui pe care nu-l schimba el, îl schimbau alții, de mai ca el!

Înregistrarea din biroul ministrului a venit exact după ce Cuc a scăpat de remaniere, în pregătirea CEx-ului care lansează candidatul PSD la președinție.

Luni, 23 iulie, într-o publicație online, apăre un material despre dezastrul din infrastructura românească, pornind de la proiectul autostrăzii Brașov-Comarnic. Titlul spune totul. Dincolo de demonstrația (corectă) că respectiva autostradă, ca și celelalte, de altfel, a ajuns bătaia de joc a guvernelor românești, pentru prima dată se induce ideea rolului decisiv pe care îl are Ionel Arsene în această zonă: ”E suficient să știți că omul care decide acum soarta infrastructurii din România nu e Dăncilă, nu e nici Cuc, nici măcar țapul ispășitor Narcis Neaga. Acest om este baronul PSD de Neamț, Ionel Arsene, zis Ciorăpel. El l-a impus pe Cuc în guvern după ce l-a transferat de la PSD Giurgiu, el taie și spânzură în infrastructură. Un personaj sinistru, tovarășul de șpriț și uneltiri al lui Dragnea, Arsene e arhetipul baronului combinagiu din PSD, cel care șantajează șeful de partid de la centru când e nevoie de voturile decisive în CEX.

De fapt, existența lui Arsene și a celorlalți baroni de seama lui (că sunt de la PSD acum sau de la PDL pe vremea Elenei Udrea) e unul din motivele dezastrului din infrastructură”, se spune în articol.

Cele două materiale (probabil vor mai fi existând și altele, dar sigur sunt în pregătire mult mai multe) arată că bătălia cu cuțitele pe masă din PSD de-abia începe și va fi sângeroasă. În acest context, va fi interesant de văzut cum se va plasa Ionel Arsene în ședința care va desemna candidatul la președinție, cât va mai rezista neștiutorul Cuc la minister și dacă înlocuitorul său va fi propus tot de liderul PSD din Neamț. (V.B.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.