Sărbătoarea Icoanei Maicii Domnului ”Îndrumătoarea” de la Mănăstirea Neamț

Mai bine de 600 de ani, icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț a întărit credința creștin-ortodoxă a conducătorilor, monahilor și a credincioșilor din România. Această icoană e considerată cea mai veche și mai frumoasă din România, fiind cunoscută în toată lumea ca făcătoare de minuni.

Icoana Maicii Domnului ”Îndrumătoarea” este cinstită în Biserica Creștin Ortodoxă Română pe 9 iulie, conform hotărârii Sfântului Sinod din 24 mai 2018. Propunerea a venit din partea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și a fost aprobată înscrierea în calendar a sărbătorii începând cu 2019. De asemenea, în cadrul şedinţei sinodale au fost aprobate textele slujbei, sinaxarului, troparului, condacului și acatistului cinstirii acestei Sfinte Icoane.

Icoana, înfățișând-o pe Născătoarea de Dumnezeu ținându-L pe Prunc în brațe, iar pe spate avându-l pictat pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, a fost pictată în anul 665 d.H., în Lida. Este o reproducere a unei alte icoane, apărută în mod miraculos pe un stâlp de lemn, în anul 35 d.H. Se pare că, în secolul al VII-lea, cel mai probabil în 665 d.H, viitorul patriarh Sfântul Gherman al Constantinopolului, văzând icoana din Lida, a dispus să fie pictată o copie a acesteia.

Poate primul miracol atestat al acestei icoane este vindecarea Sfântului Ioan Damaschin, căruia i-a fost tăiată mâna dreaptă. ”Atunci Sfântul, ținând mâna tăiată, a căzut înaintea acestei icoane a Maicii Domnului, rugându-se vindece, și Maica Domnului într-adevăr a vindecat mâna Sfântului, care s-a alipit în chip minunat la locul ei”, spun cronicile vremii.

* Meritele strămoșilor în slujirea Sfintei Fecioare Maria

În anul 1401, icoana a fost dăruită domnitorului Alexandru cel Bun de împăratul bizantin Manuel Paleologu. A fost așezată cu mare cinste în Biserica Mirăuți din Suceava, iar în 1415 a fost mutată la Mănăstirea Neamțul, unde a rămas până astăzi.

Miracolele izvorâte din Icoana Maicii Domnului Hodighitria sunt numeroase, însă prea puține dintre ele au ajuns la cunoștința credincioșilor. În timpul unei invazii păgâne, un turc a intrat în mănăstire și a lovit icoana cu iataganul, vrând s-o despice. Hrisoavele spun că mâna turcului a paralizat pe loc, iar tăișul armei s-a făcut bucățele. Sute de bolnavi s-au vindecat în mod miraculos, după ce s-au rugat în fața icoanei. Monahii de la Mănăstirea Neamț cunosc faptul că icoana lăcrimează de fiecare dată în preajma unor mari tulburări sau nenorociri abătute asupra omenirii.

Părintele Ioanichie Bălan a cercetat unul din miracolele Icoanei Maicii Domnului de la Neamț, realizat în jurul anului 1821. ”În vremea când s-a început Dumnezeiasca Liturghie, îndată s-a înnegrit cu totul fața icoanei Maicii Domnului și s-a întunecat încât ne-am înfricoșat socotind că poate s-a stricat în pământ unde a fost ascunsă. Însă, când a ieșit starețul cu soborul spre întâmpinare, atunci îndată a început a se lumina, mai întâi la obrazul din dreapta, apoi toată fața s-a rumenit și s-a făcut mai luminoasă de cum era mai înainte. Acesta s-a însemnat spre mărirea lui Dumnezeu spre aducerea aminte a urmașilor. Scrisă pe piatră la septembrie 1839 de Neonil, Arhimandrit și Stareț al Sfintei Mănăstiri Neamț și Secu”.

Alte miracole amintesc despre ajutorarea femeilor sterpe, cum a fost cazul boieroaicei Băloșeștilor, alții au fost vindecați de insomnii, alții de depresii și alte neliniști și boli.

Cu cât o iubim mai mult pe Sfânta Fecioara Maria și icoanele care o reprezintă, cu atât numărul și amploarea miracolelor realizate cresc, ajutând pe cei în suferință, dar și pe cei care au misiuni deosebite în slujirea Sfintei Treimi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.