De ce miroase urât la Roman? Garda de Mediu oferă răspunsurile

Garda Națională de Mediu Comisariatul Județean Neamț a demarat o acțiune de inspecție și control pentru a identifica sursele de mirosuri din Municipiul Roman. Acțiunea vine ca urmare a mai multor sesizări primite miercuri, 7 august.

În urma verificărilor effectuate s-au constatat următoarele:

 1. Pe solele Dragomirești I, II, III și sola Popeasca (terenuri agricole), situate în extravilanul comunei Horia, județul Neamț, s-au constatat depozitări de gunoi de pasăre deshidradat și demineralizat (în patru puncte), în cantitate totală de aproximativ 2.000 tone.
 2. Îngrășămintele organice (gunoi de pasăre deshidradat și demineralizat) s-au transportat conform prevederilor legale, urmând a fi utilizate ca fertilizant, în cantitate de 20 tone/hectar pe o suprafață de aproximativ 130 hectare; activitatea se realizează cu două utilaje care fac împrăștierea pe terenul agricol, ulterior acestei operațiuni se efectuează imediat încorporarea în sol cu un tractor cu scarificator.
 3. Societatea agricolă a notificat Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Neamț cu privire la activitatea de administrare și încorporare a îngrășămintelor organice în sol pe terenurile agricole deținute, activitate care se va desfășura până la data de 23.08.2019.
 4. În conformitate cu Codul de Bune Practici Agricole, în sarcina societății agricole s-au stabilit măsuri cu termene de conformitate care vizează:

– administrarea dejecțiilor fermentate pe sol se va face înainte efectuării lucrărilor de mobilizare a solului (arătură, sacrificare, etc), cu evitarea efectuării operațiilor la sfârșitul de săptămână;

– depozitele temporare de gunoi de grajd se vor amplasa în fiecare an în locații diferite astfel: la cel puțin 20 m de cursuri de apă, drenuri deschise sau orice alt tip de dren astupat cu materiale cu permeabilitatea ridicată (nisip, pietriș); la cel puțin 50 m față de foraje hidrogeologice, puțuri sua izvoare; la cel puțin 250 m de orice foiaj sau fântână utilizată pentru furnizarea publică de apă potabilă;

– este interzisă aplicarea de gunoi de grajd în perioada 1 noiembrie – 15 martie;

– gunoiul de grajd se depozitează numai pe terenul ce va fi împrăștiat, cantitatea depozitată nu va depăși cantitatea totală de gunoi de grajd necesară aplicării pe teren.

Având în vedere că în această perioadă câmpurile se eliberează de culturi și fermierii aplică îngrășăminte pe terenurile agricole, Garda Națională de Mediu Comisariatul Județean Neamț va urmări ca lucrările de fertilizare a solului să se efectueze cu respectarea Codului de bune practice agricole și să se diminueze disconfortul olfactiv.

Se vor efectua controale pentru a identifica alte surse de discomfort olfactiv în zona Municipiului Roman.

One comment

 • eu

  august 9, 2019 at 10:50 am

  Da la Piatra Neamt de ce miroase urat si garda nu face nic?

  Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *