Ginecologul Cosmin Rugină vrea ca instanța să-l absolve de sancțiunea primită în cazul morții Geaninei Sechel

Moartea tragică a Geaninei Sechel, în 30 noiembrie 2017, la o zi după ce a născut în Maternitatea de la Piatra Neamț, nu a fost nici acum elucidată. Instituțiile se bat în birocrație, expertizele întârzie, în timp ce familia așteaptă și acum o explicație pentru indolența criminală a medicilor care au îngrijit-o. Dacă autoritățile n-au încă un răspuns pentru familie, medicii care au fost direct implicați în caz își continuă activitatea. Unii chiar se luptă să-și apere onoarea profesională în instanță

Dr. Cosmin Rugină, unul din medicii implicați direct în caz, cel care a supravegheat-o în timpul sarcinii și care era de gardă în ziua de după ce aceasta a născut, a fost sancționat disciplinar cu avertisment scris. Pentru că, timp de câteva ore,  nu a considerat  un pericol faptul că pacienta lui avea un puls de 212 bătăi/minut. Considerând că sancțiunea îi afectează prestigiul profesional, dr. Rugină a contestat-o în instanță și, deloc surprinzător, a avut câștig de cauză. În definitiv, o femeie a murit că avea pulsul mărit și dl. doctor nu e specialist într-ale inimii, așa că nu are de ce să fie vinovat.

Soluția dată în luna mai de Tribunalul Neamț a fost atacată de Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, care probabil crede că un medic de gardă ar fi trebuit, în lipsă de alte soluții, să sune măcar la 112 pentru pacienta sa care, în paranteză fie spus, îi trimetea sms-uri soțului să mai adauge ceva bani pentru medic, care nu a lăsat să-i fie făcută cezariana.

Cauza tocmai a fost înregistrată pe rolul Curții de Apel Bacău, care urmează să stabilească un prim termen. Ce se va decide la Bacău va fi sentința definitivă, cel puțin în ce privește sancțiunea dată de spital dr. Cosmin Rugină.

Pentru cei mulți care au uitat ce s-a întâmplat în ”Cazul Sechel”, iată câteva repere: Geanina Sechel a născut fără probleme deosebite o fetiță în secția de specialitate a spitalului. Medicul ginecolog Cosmin Rugină i-a fost medic curant în timpul sarcinii și în ziua în care Geaninei i s-a declanșat criza cardiacă era de gardă. A cerut consult cardiologic colegei lui care era de gardă în secția Cardiologie, dr. Lucia Chetreanu, care i-a recomandat telefonic să-i dea lehuzei tratament cu un medicament care nu mai exista de ani buni în spital. Medicamentul i l-a dat o asistentă care întâmplător făcea tratament cu acel medicament. Dr. Chetreanu n-a ajuns la patul Geaninei și nici n-a cerut-o în secție decât după vreo trei ore, timp în care dr. Cosmin Rugină a așteptat să vină colega de pe cardiologie. După ce a fost somat de dr. Eliza Margine, pacienta a ajuns, într-un final, în secția de cardiologie, unde a fost resuscitată cu electroșocuri, apoi coborâtă în secția ATI, unde s-a încercat, dar nu s-a reușit salvarea acesteia. Amănunte aici.

Dr. Lucia Chetreanu a fost și ea sancționată disciplinar, după ce spitalul a luat măsuri și i-a interzis să mai facă gărzi, fiind trecută în policlinică. Și dânsa a contestat sancțiunea, iar instanța i-a respins, definitiv cererea.  (C.I.)

reclama psd

1 COMENTARIU

  1. Este/a mai fost un dr. ginecolog Rugina in Piatra Neamt. Urmarea gravida in perioada de sarcina cu promisiunea ca o va asista la nastere. Se intampla doar in cazul nasterii in timpul serviciului de garda. In rest omul, ziua juca tenis noaptea dormea. Dar PROMITEA ca va asista nasterea.
    O fi ruda cu Rugina Cosmin?
    Intreb pentru un prieten… 😉

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.