Martor în procesul polițiștilor din Târgu Neamț judecați pentru șpagă: ”Am pus 200 de lei în certificatul de înmatriculare”

Ștefan Epanu, Vasile Marius Cucoș, Bogdan Nechita și Alin Florin Popa Mocanu, 4 agenți de poliție cunoscuți în Târgu Neamț, sunt judecați pentru că ”în perioada 24 aprilie – 17 mai 2016, au pretins și primit sume de bani cuprinse între 50 și 200 lei, pentru a nu aplica sau pentru a aplica sancțiuni contravenționale mai ușoare unor conducători auto, cu ocazia constatării unor încălcări ale normelor privind regimul circulației rutiere”, după cum au stabilit ofițerii DGA Neamț. La vremea trimiterii lor în judecată au existat oameni care i-au considerat nevinovați, dar și oameni care i-au catalogat drept șpăgari. Cum au stat lucrurile de fapt este treaba instanței să stabilească. Ceea ce este absolut demn de consemnat, ca o privire lucidă asupra fenomenului, este declarația unui martor, care a fost audiat de judecător în ședința de miercuri, 7 august.

Viorel Horia: ”În data de 17.05.2016 mă deplasam cu autoturismul și am fost oprit de un echipaj de politie, care mi-a cerut să prezint documentele mașinii și buletinul deoarece am depășit viteza legală. Am scos actele din torpedo și am pus 200 de lei în certificatul de înmatriculare. Polițistul nu a văzut ca am pus bani în certificatul de înmatriculare și a plecat să verifice documentele. Când s-a întors mi-a înapoiat actele și a spus că în procesul verbal mi-a aplicat un avertisment. Am semnat procesul verbal și am plecat. Când am pus actele la locul lor, am observat că în certificatul de înmatriculare nu mai erau banii. Eu am dat această sumă de bani ca să nu fiu sancționat cu amendă și puncte de penalizare. Când am ajuns acasă am observat că în procesul verbal, pe lângă avertisment, aveam și puncte de penalizare. În luna ianuarie am fost căutat acasă de către un domn, care s-a prezentat drept vărul polițistului și a zis că a venit să-mi restituie suma de bani pe care am dat-o polițistului, cei 200 de lei”.

Acum, dacă face cineva legătura între restituirea banilor și începerea anchetei, este strict punctul lui de vedere. Până ce instanța se va pronunța, tindem să credem că, de fapt, în luna ianuarie polițistul și-a amintit că l-a sancționat și cu puncte de penalizare pe șofer, a vrut să-și repare greșeala și de aceea i-a trimis banii înapoi.

C.M., B.C.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *