Considerata ca fiind, pana acum aproape 2 ani, “doar o miere mai scumpa”, despre care nu se stiau suficiente informatii, astazi, mierea de Manuka reprezinta nu doar un super-aliment, ci si o resursa a naturii, demna de a deveni un aliat in intarirea imunitatii si in tratarea diverselor afectiuni.
In ultimii ani, in Romania se observa o crestere a cererii de miere de Manuka, mai ales din partea persoanelor preocupate de o alimentatie sanatoasa, care au un stil de viata activ. Cu un continut ridicat de antioxidanti si cu proprietati antibiotice exceptionale, mierea de Manuka este produsa de albinele din Noua Zeelanda si Australia, care se hranesc cu nectarul arborelui pitic, cu acelasi nume.
Desi arborele de Manuka mai este numit si arborele de ceai, urmatoarele informatii te vor face sa iti schimbi radical parerea despre acest produs creat de forta nebanuita a naturii. In primul rand, printre cele mai importante caracteristici sta faptul ca este un antibiotic 100% natural iar, pe langa compusii comuni, il are si pe cel numit MGO (methylglyoxal) – cu cat este mai concentrat, cu atat are un efect antibiotic mai puternic.
Ce trebuie sa stii despre MGO, in cazul mierii de Manuka?
MGO™ reprezinta eticheta pe care o poarta doar mierea de Manuka testata independent de laboratoarele certificate si autorizate din Noua Zeelanda. Astfel, prin MGO mierii de Manuka ii sunt recunoscute calitatile medicinale.
Spre exemplu, o miere de Manuka cu MGO 100+ se poate utiliza pentru intretinerea sistemului imunitar, in diverse afectiuni usoare sau de scurta durata (precum raceli, dureri de gat etc.). In cazul sortimentelor cu MGO 200+, acestea sunt mai potrivite in tratarea diverselor infectii cu microorganisme bacteriene si fungice. Mierea de Manuka cu MGO 400+ este mai potrivita pentru afectiunile acute sau cronice, care nu au fost tratate anterior sau au o rezistenta crescuta la tratamente. Ultima, mierea de Manuka cu MGO 550+ se recomanda ca adjuvant in diversele infectii foarte rezistente.
Mierea de Manuka in timpul sarcinii
Pe langa odihna, alimentatie corecta si echilibrata, mierea de Manuka poate fi de mare ajutor pentru a reduce greata sau arsurile stomacale. Atentie, insa: Inainte de a lua decizia de a consuma mierea de Manuka, este foarte important sa te consulti cu medicul care se ocupa cu evolutia sarcinii, pentru ca, in caz contrar, se pot produce eventuale reactii alergice.
Totodata, gravidele care sufera de diabet gestational trebuie sa aiba grija la consumul alimentelor bogate in zaharuri, printre care si mierea de Manuka. Putina atentie la meniul zilnic si cateva analize, ar trebui sa iti spuna daca poti consuma in siguranta miere de Manuka, un produs atat de complet si cu atat de multe beneficii.
Mierea de Manuka in alimentatia copilului
Desi este un produs natural, se recomanda ca mierea sa nu fie introdusa in alimentatie decat dupa varsta de 1 an, pentru ca toate tipurile de miere pot contine endospori, ce pot provoca botulism.
Dupa varsta de 1 an si cu recomandarea sau sub observatia medicului pediatru, celor mici li se poate oferi miere de Manuka pentru sustinerea sistemului imunitar, dar si in timpul sezonului rece, pentru a evita raceala si gripa.
Este recomandata si ca tratament, ajutand organismul celor mici sa lupte impotriva infectiilor cauzate de bacterii, de virusuri sau de fungi. De asemenea, mierea de Manuka are si un rol antiinflamator, benefic in organismul copiilor.
Cum poti consuma mierea de Manuka?
Cum cei maturi sunt mai inclinati catre un stil de viata sanatos, cei mici pot fi incurajati deasemenea sa consume miere de Manuka astfel: pe o felie de paine prajita, o lingurita dimineata si seara (mai ales ca are un gust dulceag), in ceaiuri, limonade sau chiar diluat in putina apa. Iar micul dejun pare ocazia perfecta ca mamele sa isi puna in valoare creativitatea si sa ii indemne pe cei mici sa guste din roadele naturii. Mierea de Manuka poate fi consumata ca atare, pe tartine cu unt sau chiar ca indulcitor, de ce nu, intr-o inghetata sanatoasa in timpul verii.