Premieră la Târgu Neamț. Un reporter a asistat la 2 operații la Spitalul Târgu Neamț

La invitația directorului medical, dr. George Carp, un reporter de la  ”Mesagerul de Neamț” a asistat, în premieră, la două operații chirurgicale, în Secția de Chirurgie a spitalului orășenesc Sf. „Dimitrie” din Târgu Neamț.

operatie
targ operatie
doctori operatie targ 5

Dr. Caesar Lucachi, medic chirurg de la spital și dr. Tatiana Ciocoiu, medic rezident din Iași, au fost cei doi medici care au realizat intervențiile și care ne-au oferit mai multe detalii.

Medicii au intrat în sala de operație la orele 19 și au ieșit la orele 24. La ora 24,30 au intrat la o a treia operație, respectiv de apendicită acută. La operații a fost prezent și dr. George Carp, medicul care a realizat anesteziile necesare operațiilor, și totodată indispensabilele asistente medicale.

Prima operație a fost la un pacient de 59 de ani ce a fost operat acum șase ani pentru colicist. Fierea a fost scoasă laparoscopic la Spitalul Sf. Spiridon din Iași. Ulterior s-a simțit bine, după care de vreun an a acuzat dureri. Prezumția mea a fost că această durere ar putea veni de la niște aderențe formate dintr-o operație anterioară. S-au format niște țesuturi între organe, între intestine și peretele abdominal. Aceste aderențe pot stânjeni digestia. Când stomacul începe să digere mâncarea pacientul poate resimți durere prin efectul mecanic. Așa am depistat niște aderențe abdominale prin metoda laparoscopic. Am explorat abdomenul cu o cameră video. Aparatele laparoscopice din Iași au o vechime de mai bine de 30 de ani, deci sunt expirate până și moral. A doua operație a fost făcută la un pacient cu icter, numită gălbeneală în popor sau gălbinare. În cazul acesta s-a datorat obstrucției căii biliare, astfel încât bila nu se poate evacua din ficat în tubul digestiv, inundă ficatul și trece în sânge. Operația a fost făcută clasic, cu incizie mediană, pe mijlocul abdomenului. Am scos colecistul cu pietre și am făcut o derivație între calea biliară și duoden, altul decât cel natural. Am făcut o nouă legătură, astfel încât bila să aibă un drenaj eficient. A treia operație este vorba de o apendicită acută și aici vorbim despre o urgență”, a explicat dr. Caesar Lucachi.

Operația de apendicită acută se va realiza la o fetiță de 13 ani, care s-a prezentat inițial la Pediatrie. Abdomenul este dureros și vomită ”, a explicat și dr. Tatiana Ciocoiu.

C.T. STURZU

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *