Revolta patronului de la Yannis: un stat care nu există – reprezentat la Festivalul internațional de folclor

pietricica turism

Festivalul Internațional de folclor Ceahlăul s-a încheiat, dovedindu-se un succes, lucru cu care aproape toată lumea este de acord. Ca de fiecare dată când la un asemenea festival vin formații din zone în care există divergențe și conflicte la nivel politic sau interetnic, nu lipsesc discuțiile. Una dintre formațiile participante la Festivalul internațional de folclor Ceahlăul (derulat în perioada 1-6 august) l-a făcut  pe patronul Cafe Foyer -restaurantul deschis în holul Casei de cultură să protesteze cu vehementă. Motivul? Grecul, cunoscut sub numele de ”Domnul Yannis” de clienții fast-food Yannis, consideră că apariția pe scenă a unui grup care a purtat o pancartă pe care scria ”Cipru de Nord”  și drapelul Republicii Turce a Ciprului de Nord (un așa-zis stat nerecunoscut decât de Turcia) este impardonabilă.

”Am vorbit cu Ambasada Ciprului de la București, am vorbit cu doamna Carmen Nastasă și am explicat că acela nu este un steag, este o cârpă. Am fost și la Bicaz, dar acolo li s-a spus să nu mai intre pe scenă cu steagul și ei au refuzat să apară. Mă miră că nimeni din oficialitățile care au participat la festival sau nimeni din presă nu a sesizat că sunt prezenți niște reprezentanți ai unui stat care nu există. Ce acte oficiale atestă existența statului Cipru de Nord? Cu ce documente au venit ei să participe la un festival finanțat din bani publici? Dacă în acest hal sunt falsificate înțelegerile internaționale atunci putem considera că există și Transnistria sau Ținutul Secuiesc”.

Carmen Nastasă, directoarea Centrului pentru Cultură și Artă ”Carmen Saeculare” – organizatorul festivalului-, ne-a declarat că anul viitor va fi extraordinar de atentă în privința participanților. ”Am discutat cu ambele părți, imediat ce mi s-a atras atenția. Am înțeles problema cu steagul și le-am cerut membrilor formației să nu mai urce pe scenă cu acel steag, tocmai ca să nu fie probleme. Ei susțin că reprezintă minoritatea turcă din regiunea Cipru de Nord și nu din Republica Turcă a Ciprului de Nord. Dar voi fi foarte atentă să nu se mai repete astfel de lucruri”, a declarat Carmen Nastasă.

Conform propriei prezentări, Grupul de dansuri folclorice al municipalității Degirmenlik, Cipru, a fost înființat la 15 noiembrie 1988, ”cu scopul de a perpetua cultura tradiţională locală, amintind de acele zile zbuciumate prin care au trecut strămoşii”.

Conform aceleiași prezentări ”De la înființare până în ziua de astăzi, ansamblul reprezintă cu mândrie zona de Nord a Ciprului la multe festivaluri naționale și internaționale”.

Din punct de vedere istoric, sunt necesare câteva precizări. Zona de Nord a Ciprului este reprezentată, alături de mândrie, și de drapelul Republicii Turce a Ciprului de Nord, un fel de stat care și-a declarat independența în 1983, după ce comunitățile turcă și greacă de pe insulă s-au separat. Teritoriul este supus unui embargo internațional sever, inclusiv cultural, așa că participarea la festivalul de la Piatra-Neamț contrazice atitudinea manifestată de toate statele lumii, cu excepția Turciei. Iar acesta este un aspect care merită, indiscutabil, o atenție extraordinară.

Cristina MIRCEA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.