Sub zeci de straturi de var, holul Colegiului ”Petru Rareș” ascundea picturi

Lucrările de restaurare făcute la Colegiul Național ”Petru-Rareș” din Piatra-Neamț au scos la lumină picturi interioare pe peretii și pe tavanul holului de la intrarea în cancelarie, dar și ancadramente la două dintre ferestrele din corpul vechi. Directorul Dan Grigoruță Oniciuc și-a propus să le pună în valoare și să redea aspectul holului de acum 70 de ani.

Am vrut să dau jos tot până la cărămidă, constructorul are o tehnică de topire a straturilor succesive de var, iar la ultimul strat am găsit picturile, multe fiind modele geometrice”, a declarat directorul colegiului. ”Picturile sunt în jurul corpurilor de iluminat, așa cum se făceau acum 60-70 de ani. La sugestia fostului director, domnul profesor Mancaș, am căutat și pe un perete exterior, dinspre curtea interioară, locul în care era ”Straja țării”, o emblemă care a fost tencuită, pur și simplu. Am găsit-o, datează din perioada în care liceul a fost spital de campanie și vreau s-o refac pentru că face parte din istoria noastră și este important să se știe că acest liceu a fost un centru cultural de execepție, dar a avut și altă utilitate când frontul s-a retras foarte mult în Moldova”.

La încheierea lucrărilor holul principal al Colegiului ”Petru Rareș” va avea treptele și coloanele curățate de vopsea, iar pereții cu picturile originale vizibile. Aspectul va fi schimbat radical, pentru că acum treptele, care sunt din piatră, sunt acoperite cu vopsea neagră. Și vorba directorului, piatra, tocită de atâția pași, vreme de 150 de ani, ”spune” o cu totul altă poveste.

C.M.

adolescenteen news

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.